Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Praktikus

Minden nap ingyen főzhetsz a családnak, ha ilyen szerkezetet használsz

Sokszor mondjuk viccesen, hogy olyan meleg van, hogy az autó motorháztetején süthetnénk tükörtojást. Bár senki nem gondolja, hogy ez tényleg megvalósítható, valójában a Nap ereje elegendő ahhoz, hogy néhány ételt megfőzzünk.

A világ azon részein, ahol az áramellátottság nem biztosított az év 365 napján a nap 24 órájában, sokszor leleményes megoldásokkal hidalják át a nehézségeket. Ilyen például a villanytűzhelyet kiváltó, napenergiával működő sütő.

A nap energiáját felhasználhatjuk a főzéshez is /Fotó: Shutterstock
A nap energiáját felhasználhatjuk a főzéshez is /Fotó: Shutterstock

Így működnek a napelemes sütők

Egy ilyen szerkezethez fényvisszaverő panelekre van szükség, amik fényes bevonatú anyagból, például alumínumból, ezüstből készülhetnek. A paneleket ferdén illesztik össze, így amikor napsütés éri a felületet, a fényt lefelé irányulva verik vissza, azaz egy kis területre koncentrálódik a hő. Ez a könnyen és gyorsan felforrósodó terület szolgál főzőfelületként.

A napelemes tűzhelyeken a fényvisszaverő panelek alatt vagy felett van egy, az edények számára kialakított rész. Érdemes olyan lábast használni, ami feketére van festve, hiszen a sötét szín elnyeli a hőt, melynek hatására az étel felforrósodik, csakúgy, mint a hagyományos tűzhelyen. Ezt a tudományos elvet a hővisszatartás elvének nevezik, ez a magyarázat például arra is, hogy a lakásunk sem hűl ki egykönnyen a mostani forróságban.

A napkollektoros tűzhely akár a kb. 120 Celcius-fokos hőmérsékletet is elérheti.

Mit készíthetünk ezzel a módszerrel?

A szerkezetünk kialakításától függhet, hogy mennyi hőt képes felvenni és megtartani, és így az is, hogy mit készíthetünk el ezzel a módszerrel. Vannak ugyanis olyan ételek, amelyek kifejezetten magas hőkezelést igényelnek a bennük lévő baktériumok miatt. De így is sok mindent megfőzhetünk ezen a módon, például rizst, krumplit, zöldségeket, nagy hőkezelést nem igénylő húsokat is.

A napelemes sütő hátránya, hogy lassabban készül el benne az étel, hiszen a természetes energia felhasználásával jóval lasabban melegszik fel, mint a mikróban vagy a hagyományos tűzhelyen. Azonban ez egy környezetbarát és teljesen ingyenes energiaforrás, és a világ sok országában az egyetlen lehetőség.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.