Szervezetünk csak a D- és K-vitamint tudja előállítani, a többi vitamint kívülről kell bejuttatni. A szervezet a zsírban oldódó vitaminokat tárolja, a vízben oldódókat viszont gyakorlatilag nem, tehát naponta az élelmiszerekkel kell bevinni őket. A vízben oldódó vitaminok (ezek a B-vitaminok, a C-vitamin és a folsav) a vérben és a test nedveiben oldódnak. A szervezet nem tudja őket tárolni, a felesleg a vizelettel távozik. A zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, E- és K-vitamin) a szervezet a májban és a zsírszövetekben raktározza el.
A-vitamin (retinol)
Szükséges a növekedéshez, a bőr és a nyálkahártya felépítéséhez (nyálkahártya borítja a gyomor, a belek, a hólyag, az orr, a torok és a légutak felületét). Főleg az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő.
Javasolt napi szükséglet: 750 μg
Margarin: 6250 μg/100 g Sóska: 2150 μg/100g Sárgarépa: 2000 μg/100g Petrezselyem: 1166 μg/100g Kelkáposzta: 83 μg/100g
B1-vitamin (tiamin)
A szénhidrátok és alkohol lebontásához nélkülözhetetlen. Bőségesen tartalmazza a máj, a barna kenyér, a gabonafélék, a hüvelyesek és az élesztő.
Javasolt napi szükséglet: 0,9-1,4 mg
Paradió: 1 μg/100 g Köles: 0,73 μg/100g Búzacsíra: 1350 μg/100g Korpa: 490 μg/100g Földimogyoró: 200 μg/100g
B2-vitamin (riboflavin)
A fehérje lebontásához szükséges, fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben.
Javasolt napi szükséglet: 1,3-1,7 mg
Brie: 0,6 mg/100 g Cheddar: 0,5 mg/100g Tojássárga: 450 μg/100g Parmezán: 200 μg/100g Mandula: 200 μg/100g
B6-vitamin (piridoxin)
A fehérje-anyagcserében játszik szerepet. A máj, a hús, a tejtermékek, a hüvelyesek, az élesztő tartalmazzák.
Javasolt napi szükséglet: 2 mg
Korpa: 1,38 mg/100 g Búzacsíra: 0,93 mg/100g Dió: 0,73 mg/100g Banán: 0,51mg/100g Mogyoró: 0,19 mg/100g
B12-vitamin (kobolaminok)
A vörösvérsejtek felépítéséhez szükséges vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő.
Javasolt napi szükséglet: 1-2 μg
Tojássárgája: 2 μg/100 g Cheddar: 1,7 μg/100g Parmezán: 1,5 μg/100g Brie: 1,2 μg/100g Tehéntúró: 0,5 μg/100g
C-vitamin (aszkorbinsav)
Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez. Gyorsítja a sebek gyógyulását, erősíti az immunrendszert, növeli a vasfelvevő képességet. Legjobb források: a zöldpaprika, a paradicsom, a saláta- és zöldségfélék, a friss gyümölcsök.
Javasolt napi szükséglet: 60 mg
Édes pirospaprika: 204 mg/100 g Feketeribiszke: 200 mg/100g Zöldpaprika: 150 mg/100g Petrezselyem: 150 mg/100g Citrom: 45 mg/100g
D-vitamin
Elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódásást a bélcsatornából, ezáltal közvetlenül befolyásolja a csontképződést. Elsősorban a terhes anyák és a gyerekek számára fontos. Legnagyobb mennyiségben a halmájolajak, a máj, a tojás, a tej, és tejtermékek tartalmazzák.
Javasolt napi szükséglet: 5 μg
Margarin: 7,94 μg/100 g Tojássárga: 0,06 μg/100g
E-vitamin
Antioxidáns hatású, védi a sejthártyát, megakadályozza az A-vitamin bomlását. A növényi olajak, olajos magvak, zöldnövények és gabonacsírák tartalmazzák nagy mennyiségben.
Javasolt napi szükséglet: 11 mg
Mogyoró: 21 mg/100 g Mandula: 20 mg/100g Földimogyoró: 8,1 mg/100g Tojássárga: 4,6 mg/100g
Folsav
Szintén szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. Leginkább a máj, a leveles zöldségek, a gyümölcsök és az élesztő tartalmazza. A B12 vitaminnal együtt a sajtekben rejlő DNA-molekulák genetikai anyagának előállításához szükséges, ezért kiemelten fontos a szerepe a terhesség kezdetén.
Javasolt napi szükséglet: 400 μg
Kerti zsázsa: 200 mg/100 g Korpa: 130 mg/100g Élesztőkivonat: 83 mg/100g Búzacsíra: 62 mg/100g
K-vitamin
Hiánya vérzékenységet okozhat.
Javasolt napi szükséglet: 70-100 mg
Zöldsaláta: 200 mg/100 g Szójabab: 190 mg/100g Karfiol: 150 mg/100g Kelkáposzta: 100 mg/100g
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.