Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Praktikus

Vitaminkalauz

Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett minden egyes vitaminnak megfelelő mennyiségben kell előfordulnia elfogyasztott ételeinkben. Ha azonban ezek közül egyből is a kelleténél kevesebb van, hiányállapot alakul ki.

Szervezetünk csak a D- és K-vitamint tudja előállítani, a többi vitamint kívülről kell bejuttatni. A szervezet a zsírban oldódó vitaminokat tárolja, a vízben oldódókat viszont gyakorlatilag nem, tehát naponta az élelmiszerekkel kell bevinni őket. A vízben oldódó vitaminok (ezek a B-vitaminok, a C-vitamin és a folsav) a vérben és a test nedveiben oldódnak. A szervezet nem tudja őket tárolni, a felesleg a vizelettel távozik. A zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, E- és K-vitamin) a szervezet a májban és a zsírszövetekben raktározza el.

A-vitamin (retinol)
Szükséges a növekedéshez, a bőr és a nyálkahártya felépítéséhez (nyálkahártya borítja a gyomor, a belek, a hólyag, az orr, a torok és a légutak felületét). Főleg az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő.
Javasolt napi szükséglet: 750 μg

Margarin: 6250 μg/100 g Sóska: 2150 μg/100g Sárgarépa: 2000 μg/100g Petrezselyem: 1166 μg/100g Kelkáposzta: 83 μg/100g

B1-vitamin (tiamin)
A szénhidrátok és alkohol lebontásához nélkülözhetetlen. Bőségesen tartalmazza a máj, a barna kenyér, a gabonafélék, a hüvelyesek és az élesztő.
Javasolt napi szükséglet: 0,9-1,4 mg

Paradió: 1 μg/100 g Köles: 0,73 μg/100g Búzacsíra: 1350 μg/100g Korpa: 490 μg/100g Földimogyoró: 200 μg/100g

B2-vitamin (riboflavin)
A fehérje lebontásához szükséges, fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben.
Javasolt napi szükséglet: 1,3-1,7 mg

Brie: 0,6 mg/100 g Cheddar: 0,5 mg/100g Tojássárga: 450 μg/100g Parmezán: 200 μg/100g Mandula: 200 μg/100g

B6-vitamin (piridoxin)
A fehérje-anyagcserében játszik szerepet. A máj, a hús, a tejtermékek, a hüvelyesek, az élesztő tartalmazzák.
Javasolt napi szükséglet: 2 mg

Korpa: 1,38 mg/100 g Búzacsíra: 0,93 mg/100g Dió: 0,73 mg/100g Banán: 0,51mg/100g Mogyoró: 0,19 mg/100g

B12-vitamin (kobolaminok)
A vörösvérsejtek felépítéséhez szükséges vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő.
Javasolt napi szükséglet: 1-2 μg

Tojássárgája: 2 μg/100 g Cheddar: 1,7 μg/100g Parmezán: 1,5 μg/100g Brie: 1,2 μg/100g Tehéntúró: 0,5 μg/100g

C-vitamin (aszkorbinsav)
Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez. Gyorsítja a sebek gyógyulását, erősíti az immunrendszert, növeli a vasfelvevő képességet. Legjobb források: a zöldpaprika, a paradicsom, a saláta- és zöldségfélék, a friss gyümölcsök.
Javasolt napi szükséglet: 60 mg

Édes pirospaprika: 204 mg/100 g Feketeribiszke: 200 mg/100g Zöldpaprika: 150 mg/100g Petrezselyem: 150 mg/100g Citrom: 45 mg/100g

D-vitamin
Elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódásást a bélcsatornából, ezáltal közvetlenül befolyásolja a csontképződést. Elsősorban a terhes anyák és a gyerekek számára fontos. Legnagyobb mennyiségben a halmájolajak, a máj, a tojás, a tej, és tejtermékek tartalmazzák.
Javasolt napi szükséglet: 5 μg

Margarin: 7,94 μg/100 g Tojássárga: 0,06 μg/100g

E-vitamin
Antioxidáns hatású, védi a sejthártyát, megakadályozza az A-vitamin bomlását. A növényi olajak, olajos magvak, zöldnövények és gabonacsírák tartalmazzák nagy mennyiségben.
Javasolt napi szükséglet: 11 mg

Mogyoró: 21 mg/100 g Mandula: 20 mg/100g Földimogyoró: 8,1 mg/100g Tojássárga: 4,6 mg/100g

Folsav
Szintén szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. Leginkább a máj, a leveles zöldségek, a gyümölcsök és az élesztő tartalmazza. A B12 vitaminnal együtt a sajtekben rejlő DNA-molekulák genetikai anyagának előállításához szükséges, ezért kiemelten fontos a szerepe a terhesség kezdetén.
Javasolt napi szükséglet: 400 μg

Kerti zsázsa: 200 mg/100 g Korpa: 130 mg/100g Élesztőkivonat: 83 mg/100g Búzacsíra: 62 mg/100g

K-vitamin
Hiánya vérzékenységet okozhat.
Javasolt napi szükséglet: 70-100 mg

Zöldsaláta: 200 mg/100 g Szójabab: 190 mg/100g Karfiol: 150 mg/100g Kelkáposzta: 100 mg/100g

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.