Véres Marcsa, a névadó
Lehet, hogy már sosem derül ki biztosan, hogy ki az ital névadója. Mary Pickford színésznő, I. Mária királynő, a fűszergyűjtő Mary vagy egy pincérnő.
A legvalószínűbb I. Mária angol királynő, aki VIII. Henrik és Aragóniai Katalin gyermekeként került trónra, és több száz protestáns máglyán történő elégetéséről híresült el, ezért kapta a Véres Mária gúnynevet.
Többen tudni vélik, hogy a Harry’s bárban egy pincérnő beceneve volt a Bloody Mary.
Van egy másik legenda is, mely szerint a fiatal Mary éjszaka varázsfüveket gyűjtött az erdőn, amiket varázsigék mormolása közben a tűzre szórt. Meglátta ezt a király egy szolgája, aki azonnal bepanaszolta a lányt az udvarnál. A király eretnekség vádjával elfogatta és lefejeztette Mary-t. Hogy elűzzék a gonosz szellemeket, a fűszereket, melyeket Mary a tűzre szórt, összekeverték a lány vérével, majd megitták. Később paradicsomlével helyettesítették a vért, de a fűszereket meghagyták.
Lehetséges névadó még Mary Pickford, amerikai színésznő, aki az első hangosfilm, a Coquette Oscar-díjas színésznője.
Ennek a ténynek talán kevesebb köze van az italhoz, de Véres Mária alias Bloody Mary az angolszász világban a szellemidézők egyik kedvence. A gyerekek őt hívják, ha egymást akarják riogatni éjszaka. A hagyomány úgy tartja, hogy sötét szobába zárkózva a tükör előtt kell hívogatni Véres Marcsát, amitől majd jól megjelenik.
Fernand Petiot, a szülőatya
Az ital szülőatyjának - többek között - az amerikai Fernand Petiot vallja magát. Petiot úr nemcsak arról volt híres, hogy két liter sört 46,5 másodperc alatt tudott felhörpinteni, hanem állítólag ő alakította át az eredetileg paradicsomlével kevert vodkát a híres Véres Marcsává. A mixer és pultos a 20-as években egy ideig Párizsban dolgozott a Harry’s New York Bar nevű szórakozóhelyen. Ez a bár arról nevezetes, hogy az első világháború idején amerikai sztárok adták egymásnak a kilincset. Törzsvendég volt Hemingway, Coco Chanel, Rita Hayworth. Állítólag itt szererezte Gershwin az Egy amerikai Párizsban zenéjét, és a helyet megemlítik az Amerikai pszichóban is. Petiot később New Yorkba költözött, de a hírességek itt is kitartottak mellette. Egyik ismert törzsvendége az alvilág miniszterelnöke, Frank Costello, akiről a Keresztapában Corleonét mintázták.
A koktél
A Bloody Maryt reggel (is) szokás inni, sokak szerint a macskajajra ez az egyetlen gyógyszer. A gyógysörön kívül még két koktél van, amit szintén reggel fogyasztanak: a Mimóza és a Screwdriver. Előbbi gyakorlatilag pezsgő és narancslé, utóbbi vodka és narancs.
A Bloody Mary hozzávalói:
4,5 cl vodka
9 cl paradicsomlé
bors
pár csepp Tabasco
pár csepp Worchestershire
1,5 cl citromlé vagy lime lé
zelleres só
esetleg retekpüré
A vodkát jéggel megtöltött hosszú pohárba (highball pohár) öntjük. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, és ízesítjük a fűszerekkel. Összerázzuk vagy keverjük. A koktélt zellerszárral díszítjük.
Variációk Marcsára:
Néhány érdekesebb Bloody Mary variáns:
• Véres Gésa/Bloody Geisha: Vodka helyett szakéval
• Véres Tündér/ Bloody Fairy: Vodka helyett abszinttal
• Véres Maria/ Bloody Maria:Vodka helyett tequilával
• Barna Marcsa/Brown Mary: Vodka helyett whiskey-vel
• Vörös Szem/Red Eye: Vodka helyett sörrel készül, fele-fele arányban sör és paradicsomlé
• Szűz Mária/Virgin Mary: alkohol nélkül
• Véres Bika/Bloody Bull: ez is alkoholmentes, marhahúsleves és paradicsomlé fűszerekkel
• Véres Cézár/Bloody Ceasar: Kanada nemzeti itala, a paradicsomlé helyett a Clamato nevű frissítőt használják, ami paradicsomlé és kagylóleves keveréke
• Véres Margit/Bloody Margaret: a hozzávalókat összeturmixolják, tejet és tejszínt is adnak hozzá
• Vértelen Mari/ Bloodless Mary: paradicsomlé nélkül készül
Két hozzávalóról ejtenénk néhány részletesebb szót, a worcester szószról és a tabasco szószról, mivel mindkettőt használhatjuk számos ételben és italban és nagyon sokáig elállnak. A Worcestershire szósz: (kiejtése: vuszter vagy vusztesi szósz) Sötét színű, híg fűszermártás, melyet szószok, indiai és kínai ételek, italok ízesítésére használunk, és levesekben is kiváló. Nagyon sokáig eláll. Angol eredetű, az indiai gyarmatosítás emléke, nagyon sok indiai fűszernövényt tartalmaz. Színét a tamarind gyümölcsnek köszönheti, aminek szilvára emlékeztető fűszeres íze van. Ezen kívül szegfűszeg, szegfűbors, koriander, kevés chili, fokhagyma, fűszerecet, babérlevél, citrom, só keveréke adja a különleges ízhatást. A pontos recept szigorú titok, akárcsak egy jó whisky esetében. A Tabasco szósz: Csípős szósz, mely tabasco paprikából, ecetből és sóból készül. Érlelése három évig történik, tölgyfa hordóban. Az USA-ban gyártják, de a Tabasco Mexikó egyik déli állama után kapta nevét. A századforduló óta családi vállalkozásban működő louisianai gyárban naponta 720 ezer üveg Tabasco szószt gyártanak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.