Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Amerikai almás pite sós karamellel recept
Amerikai almás pite sós karamellel
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Vadas marha recept
Vadas marha
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Körömpörkölt csülökkel  recept
Körömpörkölt csülökkel
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
A szilva nagyon megbízható gyümölcse a napfényes, meleg ősznek. A szezon indul a ringlóval, folytatódik a vörös szilvával, majd jön a gombócba való besztercei.

 

A szilva egyébként érdekes rokonsággal bír, az őszibarack és a nektarin mellett a mandulával is közös családfán osztozik. A szilva antioxidánsokban gazdag, elősegíti a vas felszívódását, és nagyon jó A-, B1-, B2- és C-vitamin forrás. Gazdag rostokban, és tartalmaz kálciumot, káliumot és foszfort is. 10 dkg szilvában nagyjából 50 kalória található.

A Földön közel 2000 szilvafajtát tartanak nyilván. Méretre, alakra, színre és ízre különböző szilvák találhatóak a világon. Úgy sejtik, hogy az európai szilva több mint 2000 éve megtalálható Európába, és valahonnan a Kaszpi-tenger környékéről terjedt el. Az ókori Rómában már ismert gyümölcs volt. Amerikát a 17. században hódította meg.

A szilva vásárlásánál érdemes odafigyelni, hogy hibátlan szemeket vegyünk. Ne legyenek túlérettek, de a kőkemény, teljesen éretlen szemektől is óvakodjunk. A szilva hamar megérik az otthonunkban is, így csak akkor vegyünk, ha tudjuk: 1-2 napon belül felhasználjuk vagy megesszük. A szilvát egyébként érdemes érni hagyni, mert a legmagasabb antioxidáns-tartalommal érett állapotban rendelkezik. Hűtőben néhány napig eláll. A szilván lévő viaszréteg teljesen természetes, nem befolyásolja a minőségét.

 

Szilvalekvárt sokféle módon készíthetünk, akár cukor nélkül is, sütőben
Szilvalekvárt sokféle módon készíthetünk, akár cukor nélkül is, sütőben

 

Friss szilva híján érdemes aszalt szilvával dolgozni. Jót tesz az emésztésnek, jó alternatívája a mazsolának, sok süteményben és húsokhoz készített mártásban jó szolgálatot tesz. Létezik még sós, szárított szilva is, és savanyúságként is sok helyen fogyasztják ezt a gyümölcsöt, sőt pálinkát is készítenek belőle, többek között a híres slivovicz-ot.

Mit készítsünk szilvából?

 

A héjával lefelé tegyük a tésztára, hogy ne áztassa el!
A héjával lefelé tegyük a tésztára, hogy ne áztassa el!

A szilvát elsősorban édességekhez szoktuk felhasználni. Nagyon jól lehet vele piskótát gazdagítani (ekkor vigyázzunk, hogy a fél szilvákat héjukkal helyezzük a piskótába, nehogy eláztassák a tésztát), igazán jól muzsikál egy klasszikus pite töltetékeként, jó alany egy réteshez, a klasszikus gombócról nem is beszélve.

A szilvából érdemes lekvárt készíteni. Sok helyen sütőben, tepsiben sütik - a cukrot nem látott – gyümölcsöt. Az igazán finom, buktába való masszív lekvárok ezekből a tepsikből kerülnek ki.

Savanyíthatjuk, kompótnak tehetjük el, lehet belőle leves, mártás húsok mellé, a desszertek sora meg szinte végtelen.

Fűszerek közül a klasszikus nagy barátai a szilvának a fahéj, a szegfűszeg, de jó hozzá a szerecsendió, egy kicsit merész, de jó párosítás a rózsabors vagy a szegfűbors. Ha hús mellé kínáljuk, akkor zöldfűszerekkel is játszhatunk. Például egy egészen kevés kakukkfűvel meg lehet bolondítani egy kis szilvamártást.

 

Húsételekbe is illik a szilva, de az az aszalt szilva is
Húsételekbe is illik a szilva, de az az aszalt szilva is

 

Fűszeres szilvaleves

Hozzávalók:
1 kg szilva 
3 evőkanál akácméz
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
csipet só
10 szem kardamom mag
6 szárított lime levél
1/4 rúd fahéj

Elkészítés: A szilvát megpucolom, majd annyi vízben, ami elfedi, felteszem főni. Fűszertojásban melléteszem a kiválasztott ízeket, és csipetnyi sóval megfőzöm a szilvát. A vége felé hozzáadom a mézet, a tejszínt és legvégén a tejet. Alaposan lehűtve kínálom.

Breton szilvatorta

Hozzávalók:
A tésztához: 
30 dkg finomliszt 
15 dkg cukor 
2 tojás sárgája
25 dkg vaj 
csipet só 
A töltelékhez: 
1 kg szilva 
8 dkg darált mák 
3 evőkanál cukor
1 evőkanál rum

Elkészítés: A vajat elmorzsolom a cukros, csipet sós liszttel. Mikor szép homogénné válik, akkor összedolgozom a tojások sárgájával. A kész tésztát egy órára a hűtőbe rejtem. 
A szilvákat óvatosan kimagozom úgy, hogy egyben maradjanak. A mákot elkeverem a rummal és a cukorral.

A tésztát megfelezem, az egyik felét pitetálnyira nyújtom, és a tálba ügyeskedem. Fogom a szilváimat, és megtöltöm őket, majd szép sűrűn leteszem a tésztára. Amikor már az összes szilva ott pihen a tálban, akkor kinyújtom a tészta másik felét, és szépen betakarom vele a szilváimat. Elkevert tojással megkenem, villával megszurkálom, majd 190 fokos sütőbe dugom, úgy egy órára.

Pezsgős szilvamártás

Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva 
1/2 üveg édes pezsgő 
só 
fahéj

Elkészítés: A cukrot megkaramellizálom, majd felöntöm pezsgővel, beleteszem a szilvát és egy darab fahéjat. Lassú tűzön főzöm, időnként pezsgővel pótlom.

Mennyi minden készülhet egy kosár szilvából...
Mennyi minden készülhet egy kosár szilvából...

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.