Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Húsvét

Takarékos húsvét két főre: így lesz egy darab csülökből majdnem négy fogás

Kimondott büszkeséggel töltött el, hogy sikerült minden alkotóelemét hasznosítani a húsvétra vásárolt füstölt csülöknek. Nem ment semmi sem pocsékba, sőt három fogást is asztalra varázsoltam két főre, három napra.

Mindig is csodálattal adóztam a nagy- és dédszülők leleményességének, ahogy viszonylag kevés alapanyagból gazdag és ízletes, több napra is elegendő ételt tudtak az asztalra tenni. Tényleg csak azt dobták ki, amit már semmire sem lehetett felhasználni, ilyen pedig nem sok van, hiszen a háziállatok, a komposzt és a kert szinte minden konyhai hulladékot elnyel.

Majdnem négy fogás egyetlen darab csülökből /Fotó: Shutterstock
Majdnem négy fogás egyetlen darab csülökből /Fotó: Shutterstock

Különösen imádom, ahogy a maradékból új étel születik, és ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az így létrehozott fogás rosszabb vagy gyengébb, esetleg ízetlenebb, mint egy megtervezett étel, sőt sok esetben pont a leleményesség teszi még finomabbá ezeket az ebédeket. Így jártam most én is.

Egy csülökből három fogás, avagy így használd fel a húsvéti menü minden összetevőjét

Első állomás, a bableves

A húsvéti menü első és talán legnagyobb fogása nálunk a csülkös bableves, amihez az utolsó darab füstölt, főtt csülköt vettük meg a boltban. A súlya igazán nem is számított, de egészen jó vétel volt az 1,3 kilót nyomó nagy darab csülök. A sonka és a csülök főzőlevét egy ideje már nem öntöm ki, ebből készítem például a lencsefőzeléket, vagy mint most, ez adta az alapját a bablevesnek.

A csülköt megmostam és hideg vízben feltettem főni, mellé pedig tettem 5-6 gerezd fokhagymát, egy fej pucolt vöröshagymát, 3 db babérlevelet, egy marék egész fekete borsot. Került a vízbe még pár darab sárgarépa, petrezselyemgyökér, gumós zeller, illetve egy kisebb csokor petrezselyemzöld. Alacsony lángon két és fél órán át főztem.

Amikor a csülök megpuhult, akkor leszedtem a csontról a húst és feldaraboltam. A léből kiszedtem egy tálba a zöldségeket, majd átszűrtem, a borsot, babérlevelet, hagymát kidobtam, a levet pedig visszaöntöttem a fazékba. Visszakerült a hús is, valamint beletettem a megpucolt nyers krumplit és a babot is (konzerv vörösbabot használtam) és addig főztem, amíg a bab meg nem puhult. Ezután berántottam és visszahelyeztem a korábban kihalászott zöldségeket. Lángossal kínáltam.

BABLEVES >>>

Fejtett bableves /Fotó: Mindmegette
Fejtett bableves /Fotó: Mindmegette

Második állomás, a franciasaláta

Régen is imádtam a franciasalátát, de amióta tavaly megkóstoltam Erdélyben a böfföt, azóta csak így, a húslevesben főtt zöldségekből készítve szeretném enni. Mivel a bablevesbe több zöldséget tettem, mint amennyit ketten meg tudunk enni, kidobni pedig nem akartam a füstölt ízű répát, gyökeret, zellert és krumplit, ezért fogtam és a maradék zöldségeket felkockáztam, tejföllel, mustárral, majonézzel, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel és újhagymával, meg egy kis darab kockázott csülökkel összekevertem. Kész is a vacsorára szánt böff, ami főtt tojással vagy pirítóssal mennyei.

FRANCIASALÁTA >>>

Klasszikus franciasaláta /Fotó: Mindmegette
Klasszikus franciasaláta /Fotó: Mindmegette

Harmadik állomás, a babfőzelék

Miután kétszer is ettünk a levesből, a zöldségeket és a csülköt pedig kimentettem belőle, nem maradt más csak egy kevés lé, és rengeteg bab, ami lesüllyedt a leves aljára. Felöntöttem egy kevés vízzel, annyival, hogy abból két főre egy evésre elég főzelék legyen, alágyújtottam, picit sóztam, borsoztam, meg szórtam bele fokhagymaport, végül behabartam és egy kevés ecettel ízesítettem. A maradék csülökből lett hozzá a feltét.

BABFŐZELÉK >>>

Villámgyors babfőzelék /Fotó: Mindmegette
Villámgyors babfőzelék /Fotó: Mindmegette

+Negyedik állomás, ha maradt volna

Ha maradt volna még a csülökből, akkor remek szendvicskrém lehetett volna belőle. Egy kevés krémsajttal, petrezselyemmel és újhagymával, mustárral, tormával, sóval és borssal kellett volna csak összekeverni a felkockázott csülökhúst, rákenni a kenyérre, megszórni sajttal, és sütőben vagy régimódi melegszendvicssütőben megpirítani reggelire vagy vacsorára.

SONKÁS MELEGSZENDVICS >>>

Húsvéti maradékmentő melegszendvics sonkából /Fotó: Mindmegette
Húsvéti maradékmentő melegszendvics sonkából /Fotó: Mindmegette

Neked van maradékmentő recepted? Te is szoktál úgy főzni, hogy a maradék alapanyagokból készítesz új fogást másnapra?

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.