Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Csupacsokis brownie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tojásos nokedli fejes salátával
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus kuglóf
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos
Finomfőzelék
Zsemlegombóc
Káposztás tészta egyszerűen
Vadas marha
Rakott zöldbab darált hússal
Tea

Így teáznak Ausztráliában

A billycan, vagy egyszerűbben a billy olyan konzervdoboz, melyet nyílt tűzön való főzésre használnak az ausztrálok... és persze teát is szívesen készítenek benne, mondjuk egy bozótosban tett kirándulás idején.
Ki/mi az a Billy?

A csőr vagy kiöntő nélküli, henger alakú konzervdoboz magassága általában másfél-kétszerese átmérőjének, drótfüle van, hogy a tűz fölé lehessen akasztani. Gyakran fedeles, és legtöbbször elég nagy (általában 2 literes), hogy barátian megoszthassák a benne főzött teát.

Eredete az aranyláz korszakára nyúlik vissza, amikor az aranyásók a Franciaországból importált nagyméretű, kiürült marhahúsos konzervdobozokban kezdtek el teát főzni. Idővel a marhakonzervből, a bullybeef canből billy can lett.

Hagyományőrzés ausztrál módra

Billy tea készítésekor az edényt általában kétharmadáig töltik vízzel, amit leginkább a folyók holtágaiból (billabongból) mernek ki. Ha a víz felforrt, beledobnak egy marék fekete teát, néha egy eukaliptuszlevelet is, ízesítésül. Újraforralás után körülbelül 1 perccel, egy villás bot segítségével a kannát leveszik a tűzről, és a tealeveleket a kanna aljára próbálják ülepíteni például úgy, hogy ötször-hatszor körbeforgatják a konzervdobozt, vagy valamilyen ronggyal (esetleg a kalapjukkal) megfogva a fület, köröznek a kannával. Legtöbbször inkább csak ülve maradnak és beszélgetnek 1-2 percig, amíg a levelek maguktól leülepednek, így mindenki megússza égési sérülések nélkül. A kész teát bögrébe, gyakran az úgynevezett pannikinbe (füles pohár) töltik, és tetszés szerint cukorral, tejjel ízesítik.

A maradék tea mindig a tábortűz rituális eloltására szolgál. Napjainkban Billy Tea márkanéven értékesítenek egy Ausztráliában közkedvelt, fekete filterteát, ami kiskereskedésekben és hipermarketekben egyaránt megvehető, és ugyanúgy elkészíthető otthon, teáskannában, mint szabad tűzön, konzervdobozban. Az ütött-kopott, kormos, agyonhasznált doboz természetesen tulajdonosának büszkesége - eszébe nem jutna lecserélni, vagy nélküle nekivágni a bozótnak.

Az ausztrálok számára a billy teafőzés egyfajta hétköznapi hagyományőrzés: tisztelgés a felfedező, a telepes, az aranyásó, és a (ma már büszkén vállalt) fegyenc ősök előtt.

- Személy? - Igen. - Pléhből van? - Igen! - Rákérdezek: Billy?

Számukra Billy - ami persze személynév is egyben - nem egyszerű használati tárgy, hanem valami sokkal közelibb és személyesebb, ahogy a vicc is árulkodik róla:


Az írást Kiss Mariann: Teakalauz című köteteiből válogattuk.

(HVG Kiadó, 2007)

Bővebb információ: www.hvgkonyvek.hu

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.