Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Tűpróba (blog)

A nyulak biztos imádnák – mennyei sárgarépa-főzelék

Kifejezetten megosztó étel ez a sárgarépa-főzelék: vagy imádják, vagy már a gondolatától is rosszul lesznek. Noha én világéletemben az imádók táborába tartoztam, a kolléganőm receptje a rajongás új dimenzióit nyitotta meg előttem.

Ebbe kivételesen nem tettem mákot...
Ebbe kivételesen nem tettem mákot...

„Pistuci, ez nem is főzelék, hanem egy nagyon finom desszert” – dicsérte a kóstolót nemrég Márti kolléganőm. Mindketten jót nevettünk, hiszen a sárgarépa-főzelék receptjét tőle kaptam, vagyis nem érhette váratlanul a „desszertessége”. Később elárulta, hogy a családjában senki nem rajong érte, ezért csak nagy ritkán főzi meg magának – talán ez az oka, hogy az újdonság erejével hat rá a répafőzelékkel való minden egyes találkozás.

Azért is nagyszerű ez a recept, mert – noha természetesen már továbbfejlesztettem – semmi rendkívüli nincs benne, kivéve a végeredményt. Ha egy picit is kedveli a sárgarépát, kedves Olvasóm, arra buzdítom, tegyen egy próbát a főzelékkel. Készíthet akár fél adagot is. Ha mégsem ízlene, én minden további nélkül átveszem. :)

Mi kell a kredencből?

- egy nagy lábos és az ő fedele
- konyhai mérleg
- mérőpohár
- citromreszelő és -facsaró
- fakanál, kés stb.
- esetleg ujjvédő (az ujjak elszíneződése ellen)

Mi kell a konyhából (a piacról)?

Sokoldalú zöldség :)
Sokoldalú zöldség :)

- 1 kg hámozott, reszelt sárgarépa (1,2-1,3 kg friss répából)
- 8 dl 3,5 vagy 2,8 százalék zsírtartalmú tej
- 3 dl 20 százalék zsírtartalmú, minőségi tejszín
- 4 púpozott evőkanál liszt
- 1 dl étolaj
- 1 dl víz
- 2 teáskanál só
- 1 púpozott evőkanál kristálycukor (a párolás fázisában)
- ízlés szerint 1-10 evőkanál kristálycukor (a főzés fázisában)
- 1 citrom héja
- 2 evőkanál citromlé

Fűszerek ízlés szerint (zárójelben az általam használt adagok):
apróra vágott petrezselyem (1 kis csokornyi), szárított, morzsolt kakukkfű (2 teáskanál), őrölt fehérbors (1 teáskanál), őrölt gyömbér (1 teáskanál)

Hogy lesz ebből répafőzelék?

Először is elsétálunk a piacra/közértbe, és megvesszük a répát – szép szál, egyenes darabokat válasszunk, ezeket könnyű lesz reszelni. Apropó, reszelés! Kockára, karikára vágott répával is kipróbáltam már ezt a főzeléket, de nyomába se érnek a reszeltből készült verziónak. Talán azért, mert az intenzív répaíz így tárul fel a legjobban, mindenesetre szerintem bőven megéri a vesződséget.

Természetesen a többi összetevőről se feledkezzünk meg a vásárlás során! :)

(R)eszelős fortélyok

Elválaszthatatlan társak...
Elválaszthatatlan társak...

Miután hazaértünk és kifújtuk magunkat (no meg ittunk egy fröccsöt), s készenállnak a megtisztított, vékonyan meghámozott répák is, szép sorban legyaluljuk őket a reszelő kis lyukú részén (ahol a citromot szokás). Én közvetlenül a lábosba reszelem – így rögtön főzhető, nem kell rakosgatni.

Egy jó tanács azoknak, akiknek lapreszelőjük van: reszeléskor a felállított reszelő nyelét támasszák a pocakjukhoz (nagyjából csípőtájon), így nem kell megfogni az eszközt, ennek köszönhetően két kézzel, és sokkal nagyobb erőt kifejtve reszelhetnek. A megfelelő szögben álló reszelő alig mozdul el, ez egy kis gyakorlással megtanulható. Mindezt csak azért írom le, mert a kolléganőm panaszkodott, milyen nehezen boldogult a répával: 40 dkg-ot majdnem ugyanennyi percig reszelt. Összehasonlításul: én az 1 kilogrammnyival 25 perc alatt megvoltam. Még egy apróság: a reszeléshez hosszában is vágjuk ketté a répát (kivéve, ha vékony), a vágott oldala így szögletes lesz, amibe könnyebben belekap a reszelő.

Színes répákról álmodom

Színe a lemenő napé
Színe a lemenő napé

A vörösessárga, nedvdús répacsíkok gyönyörű látványt nyújtanak, de az illatuk se semmi. Nehéz megállnom, hogy ne csenjek el egy-egy kanálnyit belőle. :)

Torkoskodásra azonban nincs idő, be kell indítani a párolási projektet! Ehhez öntsünk a répához 1 dl olajat, 1 dl vizet, 2 teáskanál sót meg egy evőkanál kristálycukrot. Alapos keverést követően tegyük fel a lábost a tűzre, majd rögtön fedjük is le, és közepes lángon kezdjük el párolni. Időnként kavarjuk át, majd ha már csaknem teljesen puha, vegyük le a tűzről, és szórjunk rá 4 púpozott evőkanálnyi lisztet.

Akaroooom!!!!!
Akaroooom!!!!!

Ezután kereken egy percre tegyük vissza a tűzre, és szüntelenül kevergetve dolgozzuk jól össze a répával. Most újból húzzuk le a hőforrásról szegényt, s mivel már biztos nagyon szomjas, öntözzük meg 8 dl zsíros tejjel, majd keverjük is el vele.

Folytassuk a főzését – kicsit prüszkölni fog, ne törődjünk vele, sőt büntetésül öntsük nyakon 3 dl zsíros tejszínnel. Ezután jöhet a citromhéj és -lé, a fűszerkollekció és ízlés szerint kristálycukor – mi bizony édesen szeretjük... Mindezek után ismét körözzünk néhányat a fakanállal. Na nem a levegőben, hanem a főzelékben. :)

Feltétet feltétlen!

A tejben fürdő, fűszerekkel ékesített répaesszenciát – immár utoljára – tegyük vissza a tűzre, és az újraforrástól számítva főzzük még nagyjából 10 percig. Ne ijedjünk meg, ha kicsit hígnak találjuk, mert hűléskor szépen sűrűsödik; fordított esetben pedig kevés tejjel hígíthatjuk.

Hagyma- és répabolondoknak :)
Hagyma- és répabolondoknak :)

Elkészült a szemet-orrot gyönyörködtető sárgarépa-főzelék, már csak a feltétről kell gondoskodnunk. Mennyei például borjúpörkölttel, az édes és sós, fűszeres ízek tökéletes összhangja leveszi az embert a lábáról. Tegnap (vegák, figyelem!) sült hagymakarikákkal tálaltam, de el tudom képzelni sült csirkével, omlettel, rántott hússal is.

Nos, ki kér repettát?

Jó étvágyat kíván:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.