Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legutóbbi, szélesvásznú rétesmese után pihenésképpen egy újragondolt aprósütiről sztoriznám. Az újragondolás ezúttal nem az én érdemem, hanem a már sokszor emlegetett nagymaMÁKé. Igen, igen, a nagy kedvencből is került bele...! Már csak azt nem értem: miért nem saját jogon jutott eszembe a mákosítás?!

Rögtön az elején szeretném leszögezni (ááá, ez az ujjam volt!!!) :), szóval szeretném tudatni, ez egy fajsúlyos aprósüti. Míg az eredeti vaníliás kifli légiesen könnyű, akár egy prímabalerina, addig a mákos változat tömörebb, roppanósabb, ha úgy tetszik, férfiasabb. Macsós stílusán sokat csiszol a vaníliás porcukorba forgatás, de bírja a tréfát is: egy részükre csokipapucsot húztam, amit aztán nevetve haraptam le róluk. :)

Macsó kiflik papucsban :)
Macsó kiflik papucsban :)

Az említettek tükrében az újdondász kifli receptjét határozottan továbbgondolásra érdemesnek tartom – addig is publikálom a (majdnem) eredeti változatot.

Melyiket választod?
Melyiket választod?
Mákos kifli

Hozzávalók (szűk három gáztepsire való mennyiség):
14 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
25 dkg margarin vagy vaj
1 egész tojás
1 narancs reszelt héja (én citromhéjat reszeltem bele)
40 dkg finomliszt (ebből 10 dkg lehet graham)
14 dkg darált mák
Sütés: 180-190 fokon, középső rácson, ~15 percig
Egy sütőrácsot vegyünk ki a sütőből, még annak begyújtása előtt.

Valamint
a forgatáshoz:
vaníliás porcukor
A csokiba mártáshoz:
10 dkg tortabevonó étcsoki (a legismertebb márkából: 2x6 dkg)

Az Alkaloida meteorit
Az Alkaloida meteorit

Elkészítés: A tésztához a cukrokat egy kisebb, mély edényben krémesre keverjük a jó puhára lágyított margarinnal (robotgép dagasztóspiráljával egyszerű). Belekeverjük a tojást, a citrushéjat, magasról rászórjuk a liszt(keverék)et, végül az elmaradhatatlan mák következik. Az egészet alaposan összegyúrjuk (ne ijedjünk meg, eleinte igen lágy), majd fóliába csomagolva néhány órára (vagy az éjszakára) hűtőbe tesszük.

Teljes a szortiment
Teljes a szortiment

A tetszhalotti állapotból kezünk melegével hozzuk vissza a cipót a való világba (átgyúrogatjuk). A tésztából azután nagyobb darabokat szaggatunk, megsodorjuk, majd folyamatos felezésekkel addig hengergetjük, amíg kb. 1 cm átmérőjű tésztakígyókat nem kapunk. Ezeket mintegy 5 cm-es darabokra szeljük, a két végüket pedig – nem túl nagy szögben – behajlítjuk, „kiflentyűsítjük”. (Kifli helyett/mellett rudakat is gyárthatunk.) Kissé sprődebb tészta lévén előfordulhat, hogy gurigatáskor vagy hajlításkor megtörik a tészta: semmi vész, ilyenkor megnyomkodjuk, tömörítjük, majd újra hengergetünk.

Mélysötéten…
Mélysötéten…

A kifliket ezután sütőpapírral párnázott tepsibe fektetjük, és betoljuk a sütőbe. A maradék tésztából addig is folytatjuk a kifligyártást. Ám legyünk résen, és 10-12 perc múltán ellenőrizzük a sülteket: ha szépen kivilágosodtak, s a talpuk tejeskávé színűre váltott, vegyük ki a tepsit. Ha tovább sütjük a kelleténél, megkeményedhet (bár így is finom, és később valamit visszapuhul).

…és mákvilágosan
…és mákvilágosan

Az első adagot még forrón forgassuk meg vaníliás porcukorban, a kihűlt kiflikkel járjunk el ugyanígy. Ez a finom „álruha” ugyan eltakarja kiflink rusztikus külsejét, de cseppet se bánkódjunk: a következő sereg nem kap ruhát, csak papucsot. :)

Az újabb adag kiflit ennek megfelelően a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ezután a használati útmutatószerint készítsük el a tortabevonót (célszerű szélesebb szájú, kis kehelybe önteni), majd a csupasz kiflik két végét 1-1 cm hosszan mártsuk bele, s az előkészített sütőrácsra téve hagyjuk megszáradni (a sütőrács alá tegyünk csöpögésfelfogó selyem- vagy sütőpapírt).

Pőrén...
Pőrén...

Pongyolában...
Pongyolában...

Papucsosan...
Papucsosan...

Ezután kisütjük a maradék tésztát, s a nekünk szimpatikus módon álruhát vagy csokipapucsot adunk rá, de natúr módon – ha úgy tetszik, férfiasan – is fogyasztható.

Az újragondolt vaníliás kiflihez minden hölgynek és úrnak jó étvágyat kíván:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.