Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Nem egy rétesboltban jártam már (Budapesten számos akad), de egyiknek a portékájával sem voltam igazán elégedett. Különösen igaz ez a töltelékre: számomra rejtély, miért éri meg például olcsó trükkökkel „hígítani” a mákot. Én legalábbis nem vagyok vevő az ilyesmire, pontosabban csak egyszer vagyok vevő...

Mivel már régóta szemeztem a közértben kapható szimpatikus réteslappal, gondoltam, megpróbálok nemcsak a nevében, hanem végre az ízében is „házi” réteseket előállítani.

Ugye tudod, hogy a mák nem egészséges?
Ugye tudod, hogy a mák nem egészséges?

Jó, jó, tudom: az igazi házi rétes tésztáját falusi, fejkendős nénik nyújtják focipálya nagyságú asztalon. Hajnalban kezdik a munkát és napnyugtára készülnek el vele, aztán megtöltik, este megsütik – szigorúan kemencében, légkeverés nélkül –, és a 20-25 rúddal nagyjából éjfélre végeznek is... :) Bennem ilyesfajta képzetek élnek az igazi rétesről. Még nem volt alkalmam megbizonyosodni arról, hogy ez fedi-e a valóságot, de egyszer majd nyakamba veszem az országot, és addig megyek, amíg bele nem csöppenek egy rétessütés kellős közepibe. Viszek mákot is, hogy legyen mivel megtölteni a rudakat.

Jöhet mindkettő!
Jöhet mindkettő!

A mi kis „félig házi” rétesünk előre gyártott lapokból készül, de jófajtából: a négybetűs német szupermarketlánc kézzel húzott, normál hűtőpultban kínált réteslapjaiból. Nekem bevált – persze idővel majd kipróbálok más márkákat is (látatlanban merem ajánlani még a „kontyos nénis” réteslapot, a leveles tésztájuk például egészen kitűnő).

Nagy kérdés, hogy mivel puhítsuk meg a kissé sprőd réteslapokat, mert ahány gyártó, annyiféle javaslat van a kenésre: az olvasztott vajtól kezdve a tejföllel kevert olajig széles a választék. Ez utóbbi mondjuk mókás volt, mivel a tejfölben kicsapódott az olaj, utána meg sütés közben helyre kis tócsa képződött a rudak alatt, hála a sok zsiradéknak. Ezért úgy döntöttem, maradok a natúr étolajnál, melyet a kenegetés előtt mikróban kissé felmelegítek, hogy könnyebb legyen a „mázolás”. Ne lepődjünk meg, elég sokat magukba szívnak a lapok! A kenegetéshez liba- vagy lúdtollat javaslok. :)

A káposzta pirítva jó...
A káposzta pirítva jó...

Pihenésképpen kvízjáték!

Melyik Pistuc kedvenc rétese?
1. kelkáposztás
2. almás-sajtos
3. mákosos
4. csokinyuszis

A helyesen tippelők között újabb kvízkérdéseket sorsolunk ki! (Természetesen nem...)

Rétesbe való töltelékek

Hogy legyen kellő összehasonlítási alap, legutóbb három rúd rétest készítettem, más-más töltelékkel (alma, káposzta, mák). A bejglitöltelékhez hasonlóan célszerű ezeket előre elkészíteni, úgyis ki kell hűlniük.

Nem kicsit mákos...
Nem kicsit mákos...

A gyártók rendszerint 2-3 lapot ajánlanak egy-egy rúdhoz – nálam három a minimum, de a nedvdús almát négy lepedőbe burkolom. Érdemes növelni a rétegek számát akkor is, ha elszakad vagy kilukad egy-egy lap.

De most már lapozok, jöjjön a recept!

Nagyvárosi rétes háziasan

Hozzávalók 3 rúdhoz, egyenként 3-4 lapból:

  • előre gyártott réteslapok
  • étolaj
  • víz és konyharuha

Töltelék: mák, alma és káposzta (1-1 rúdhoz való adagok)

A mákos réteshez:

  • 25 dkg darált mák
  • 18 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj

A mákot és a porcukrot kb. 2 dl vízzel tűzre tesszük, elkeverjük, összefőzzük (5-6 perc), a végén beleforgatjuk a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd lefedve kihűtjük.



Az almás réteshez:

  • 1,20 kg édes alma (tisztítás előtt mérve)
  • 5 dkg barna vagy kristálycukor
  • őrölt fahéj
  • a réteslapra halmozáskor: darált háztartási keksz

Az almát meghámozom, magházát nagy lyukon lereszelem, levétől jól kinyomkodom, cukorral és fahéjjal ízesítem. Hűtőbe teszem. Töltéskor az alma alá 3-4 evőkanálnyi kekszmorzsát hintek (hogy felszívja a nedvességet).

A káposztás réteshez:

  • 1 db 1,20-1,40 kg-os édeskáposzta-fej
  • 1 evőkanál só
  • 5 dkg zsír
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • őrölt feketebors

A káposztát lereszelem, behintem a sóval, fél órára félreteszem. Ezután levétől kinyomkodom. Nagyobb lábosban felolvasztom a zsírt, beleöntöm a cukrot, folyton kevergetve sötét karamell színűre pirítom. (Nálam a megolvadt cukor ilyenkor olajfoltként úszik a zsírtengerben, de ez nem probléma, a káposztában felszívódik majd.)

Három percig hűlni hagyom (különben a forró zsírba öntött nagy víztartalmú káposzta hatalmas sistergéssel akar menekülni a lábosból), majd a tűzre visszatéve gyakran kevergetve szép barnára pirítom benne a kecskecsemegét. :) Ízlés szerint fűszerezzük őrölt borssal, cukorral.

„Kedvenc” rétesboltomban a tölteléknek való káposztát nem pirítják meg, hanem nyersen teszik a tésztára, így az épphogy megpuhul sülés közben. Pontosan az hiányzik belőle, amiért megveszi az ember: a pirított káposzta utánozhatatlan aromája.

Kiterítem a (Rétes) lapjaimat

A töltelékesdit követő pihenő után gyengén vizezett konyharuhát terítünk az asztalra, és óvatosan reá helyezünk egy réteslapot. Előmelegített étolajjal gazdagon megkenjük, majd reá helyezünk egy újabb réteslapot. Ezt is megkenjük olajjal, és reá... szóval három vagy négy lappal eljátsszuk ugyanezt.

Liba- vagy lúdtollal érdemes kenegetni a rétest
Liba- vagy lúdtollal érdemes kenegetni a rétest

Hű, jön a töltelék! Kezdjük mondjuk az almával. A réteslap felénk eső hosszabbik oldala mentén, a szélétől 6-8 cm-re sávszerűen a tésztára halmozzuk a tölteléket (bal és jobb oldalon hagyjunk szabadon 2-2 cm-t). A halmot azután kézzel szabályos alakúra nyomkodjuk (se túl magas, se lapos ne legyen), majd a konyharuha segítségével elkezdjük feltekerni a megtöltött tésztát, mint a bejglit. Se lazán, se túl szorosan (utóbbi esetben süléskor kirepedhet). Úgy osszuk be a tésztát, hogy a tekercs másik széle lehetőleg alulra kerüljön. Az elkészült rúd tetejét, oldalát, illetve a két végét is kenjük át olajjal. (A végeket gyengéden össze is nyomhatjuk, de csak ha nem törik.)

Ugye szórtunk alá kekszet?
Ugye szórtunk alá kekszet?
Ugye megkentük olajjal?
Ugye megkentük olajjal?

Hasonló módon legyártjuk a többi rétest, de mielőtt az utolsót betöltenénk, bekapcsoljuk és 210 fokra állítjuk a sütőt.

Máktéglát tessék!
Máktéglát tessék!
Íme a káposztás rétes töltelék!
Íme a káposztás rétes töltelék!

Harsogó falatok

A sütőpapíros gáztepsibe helyezett rétesekre vetünk még egy utolsó pillantást, majd betoljuk a forró sütő középső sínén. Harminc-negyven percig sütjük – ha már szépen megpirult a teteje, biztosan jó. Szeleteléshez nekem a fűrészfogú kés vált be, nagyjából egyben maradtak a lapok.

Elkészültek a házi rétesek
Elkészültek a házi rétesek

Lapra szerelt süteményeinket – kivéve a káposztásat – vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk. Nos, kinek melyik a kedvence? A csillogó mákkal csalogató? A karakteres káposztával kacérkodó? Netán az aromás almával illatozó? (Jól van na, legközelebb sütök túrósat is) :)

Kedves Olvasóim! A rétesboltok eljátszották a bizalmamat, nem tudom, leszek-e még vendég náluk valaha... De minden rosszban van valami jó: kiderült számomra, hogy – minőségi alapanyagokból – otthon is készíthető igazi házi rétes. A nagymama sütijével nyilván nem veheti fel a versenyt, a bolti „házi” rétesek többségét viszont utcahosszal veri.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.