Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Érdekességek

Nem gondolnád, de ez a dísznövény ehető, és nagyon egészséges!

Celosia,Argentea,Var.,Cristata,(formerly,Celosia,Cristata),,Known,As,Cockscomb,
Fotó: Shutterstock
Nálunk elsősorban a városi parkokban találkozhatsz vele dísznövényként, de például Amerikában és Afrika egyes részein tápláló zöldségként tartják számon és rendszeresen fogyasztják. Ez a különlegesség a kakastaréj – érdemes még most ősszel megkóstolni, hiszen az első fagyokig folyamatosan hoz fiatal, fogyasztásra alkalmas hajtásokat.

Biztosan te is találkoztál már a kakastaréjjal, vagy más néven a celosiával. Vannak tollas virágformájú és kakastaréjra emlékeztető „cristata” formájú változatai is, sokféle színárnyalatban pompázik. Gyakran hivatkoznak rá latin nevéből eredően celosia-ként, de tollaska, soko, vagy lagosi spenótként is találkozhatunk vele a szakirodalomban – utóbbi neve már utal arra, hogy valahol étkezési célokra használják. Nigéria nemzeti étele, a „soko yokoto” is ebből a növényből készül.

Kakastaréj
A kakastaréj nemcsak szép, hanem finom - dísznövény és ehető zöldség egyben
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Kakastaréj: így fogyasztható

A leveleket és a fiatal hajtásokat megfőzheted, levesek és pörköltek készítéséhez használhatod, illetve köretként is finom. Levelei, fiatal szárai, sőt a fiatal virágkezdemények a főzés során könnyen megpuhulnak. Íze leginkább a spenóthoz hasonlít. Elsősorban a friss leveleket érdemes fogyasztani, de az idősebb levesek is fogyaszthatók, akkor is, ha már picit keserűek. A keserű íz nem jelenti azt, hogy mérgező lenne – sőt hasznos a keserű íz, mert étvágygerjesztő hatása van.

Erre ügyelj, ha kakastaréjt termesztenél

Magról vethető, így négy hetes korától már szedhető. Kora őszi vetéssel másodnövényként is termeszthető, vagy cserépben elvetve télen, az ablakpárkányon is tartható.

Fontos: ha dísznövényként tartod, akkor hagyd virágozni, ha zöldségként fogyasztanád, akkor a bimbókat inkább távolítsd el a tövekről, hiszen ekkor a levélhozam növelése az elsődleges cél.

Kakastaréj saláta friss zöldségekkel, citrusos öntettel

Hozzávalók:

  • 1 tálka friss kakastaréj levél
  • 1 tálka rukkola
  • 1 db érett avokádó
  • néhány szem koktélparadicsom
  • 1 ek. dió vagy pirított mandula
  • 5 dkg fetasajt

Az öntethez:

  • 1 db citrom leve
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. méz
  • frissen őrölt bors

A díszítéshez:

kakastaréj virágok

Elkészítése:

  1. A salátákat megmossuk, megszárítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt avokádót, a félbevágott paradicsomokat, a diót vagy a mandulát és rámorzsoljuk a sajtot.
  2. Egy kis tálkában összekeverjük a citromlevet és az olajat, hozzáadjuk a mézet, sózzuk és borsozzuk.
  3. Ráöntjük a salátára, összeforgatjuk és már fogyaszthatjuk is.

Hogy miért próbáld ki a kakastaréj salátát? Nos, a kakastaréj levelei enyhén fanyar és diós ízűek, amelyek jól illenek a friss zöldségekhez és a citrusos öntethez. A virágok színpompája pedig igazán egyedivé és látványossá teszi a salátát, így ez az étel nemcsak ízében, hanem megjelenésében is lenyűgöző.

Forrás: agrárszektor

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.