Minestrone recept
Minestrone
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Nálunk elsősorban a városi parkokban találkozhatsz vele dísznövényként, de például Amerikában és Afrika egyes részein tápláló zöldségként tartják számon és rendszeresen fogyasztják. Ez a különlegesség a kakastaréj – érdemes még most ősszel megkóstolni, hiszen az első fagyokig folyamatosan hoz fiatal, fogyasztásra alkalmas hajtásokat.

Biztosan te is találkoztál már a kakastaréjjal, vagy más néven a celosiával. Vannak tollas virágformájú és kakastaréjra emlékeztető „cristata” formájú változatai is, sokféle színárnyalatban pompázik. Gyakran hivatkoznak rá latin nevéből eredően celosia-ként, de tollaska, soko, vagy lagosi spenótként is találkozhatunk vele a szakirodalomban – utóbbi neve már utal arra, hogy valahol étkezési célokra használják. Nigéria nemzeti étele, a „soko yokoto” is ebből a növényből készül.

Kakastaréj
A kakastaréj nemcsak szép, hanem finom - dísznövény és ehető zöldség egyben
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Kakastaréj: így fogyasztható

A leveleket és a fiatal hajtásokat megfőzheted, levesek és pörköltek készítéséhez használhatod, illetve köretként is finom. Levelei, fiatal szárai, sőt a fiatal virágkezdemények a főzés során könnyen megpuhulnak. Íze leginkább a spenóthoz hasonlít. Elsősorban a friss leveleket érdemes fogyasztani, de az idősebb levesek is fogyaszthatók, akkor is, ha már picit keserűek. A keserű íz nem jelenti azt, hogy mérgező lenne – sőt hasznos a keserű íz, mert étvágygerjesztő hatása van.

Erre ügyelj, ha kakastaréjt termesztenél

Magról vethető, így négy hetes korától már szedhető. Kora őszi vetéssel másodnövényként is termeszthető, vagy cserépben elvetve télen, az ablakpárkányon is tartható.

Fontos: ha dísznövényként tartod, akkor hagyd virágozni, ha zöldségként fogyasztanád, akkor a bimbókat inkább távolítsd el a tövekről, hiszen ekkor a levélhozam növelése az elsődleges cél.

Kakastaréj saláta friss zöldségekkel, citrusos öntettel

Hozzávalók:

  • 1 tálka friss kakastaréj levél
  • 1 tálka rukkola 
  • 1 db érett avokádó
  • néhány szem koktélparadicsom
  • 1 ek. dió vagy pirított mandula
  • 5 dkg fetasajt

Az öntethez:

  • 1 db citrom leve
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. méz
  • frissen őrölt bors

A díszítéshez:

kakastaréj virágok 

Elkészítése:

  1. A salátákat megmossuk, megszárítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt avokádót, a félbevágott paradicsomokat, a diót vagy a mandulát és rámorzsoljuk a sajtot.
  2. Egy kis tálkában összekeverjük a citromlevet és az olajat, hozzáadjuk a mézet, sózzuk és borsozzuk. 
  3. Ráöntjük a salátára, összeforgatjuk és már fogyaszthatjuk is.

Hogy miért próbáld ki a kakastaréj salátát? Nos, a kakastaréj levelei enyhén fanyar és diós ízűek, amelyek jól illenek a friss zöldségekhez és a citrusos öntethez. A virágok színpompája pedig igazán egyedivé és látványossá teszi a salátát, így ez az étel nemcsak ízében, hanem megjelenésében is lenyűgöző.

Forrás: agrárszektor
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.