Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Már megint mit talált ki ez az őrült figura...? – kérdezhetnék kedves Olvasóim, de máris tudatom: nem a híres húsételről fogok írni – azt meghagyom húsmuskétás blogtársaimnak –, hanem egy ugyanezen a néven futó süteményről. Azt hiszem, mindannyian így járunk a legjobban. :)

Rendhagyó módon bevezetésül most játszani fogunk – kvízezünk!

Nem lesz sok három szelet...?
Nem lesz sok három szelet...?

Mi nincs a Pistuc-féle óvári szeletben?

1. mák
2. vulkáni hamu
3. szív és lélek

A helyes válasz számát a cikk végén közlöm. :)

Minek nevezzelek?

Érdekes egy sütemény ez az óvári szelet: hasonlít a zserbóra, hasonlít a flódnira, és csokimáz is van a tetején. A flódnival való rokonság persze az én „érdemem”, hiszen az eredeti receptben nyoma sincs a máknak, de szerintem így még érdekesebb az ízhatás. Az óvárit ráadásul nem nehéz elkészíteni, az említett rokonainál legalábbis hamarabb megvan.

Hozzávalók (egy 35x25 cm-es tepsihez):
40 dkg jóféle finomliszt
5 dkg grahamliszt vagy tönkölyliszt
23 dkg sütőmargarin
2 evőkanál porcukor
csipetnyi só
1 egész tojás és 1-nek a sárgája
2 dkg friss élesztő bő fél deci tejben felfuttatva

A töltelékhez:
a rétegek alá: nem túl híg sárgabarack-, csipke- vagy narancslekvár
1. réteg: 9 dkg darált dió + 7 dkg porcukor
2. réteg: 9 dkg darált mák + 7 dkg porcukor + 1 tasak vaníliacukor + 1 evőkanál citromhéj

Csokimáz: ugyan nem kötelező, de melegen ajánlom, ráadásul van egy pofonegyszerű receptem hozzá, amelyet a csodatortás epizódban mutattam be.

A külcsín még nem tökéletes – de a belbecs!
A külcsín még nem tökéletes – de a belbecs!
Gyúrunk egyet? (rám férne...)

Előtte azért még készítsük el a dió- és máktölteléket, elkerülendő, hogy zsíros kezünkkel összetapicskoljuk az egész konyhát. Két perc az egész: külön-külön edényben összekeverjük a hozzávalókat (a porcukrot szükség esetén csomótlanítjuk, pl. mozsárban), és letakarva félretesszük.

Az élesztőt benevezzük a futóversenyre, azaz langyos, pici cukorral édesített tejbe dobjuk, s letakarjuk. Míg tart a futam, egy nagyobb edényben elvegyítjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, majd mindezt elmorzsoljuk a puhára mikrózott margarinnal. Beleszórjuk a porcukrot, gazdagítjuk a tojásneművel, aztán a cipóvá gyúrt tésztába gáncsoljuk futóbajnokunkat, tejestül. :)

Készül a máktöltelék
Készül a máktöltelék

Élesztős cipócskánkat addig gyúrjuk, amíg részecskéi már csakis egymáshoz ragaszkodnak, a kezünkről vagy az edény faláról könnyen leválnak (öt-hat perc). Pihentetni nem kell, rögtön elő is készülhetünk a sütéshez: tepsinket kibéleljük egy akkora sütőpapírral, hogy 2-3 centire az oldalaira is felnyúljon. Aztán kiszabunk egy valamivel kisebbet is (ennek nem kell felnyúlnia).

Cipónkat három egyenlő részre osztjuk (mérleg!), illetve az egyiket 4-5 dkg-val túlsúlyozzuk (ebből lesz az alsó lap). A tepsiből kivesszük a „felnyúlós” sütőpapírt, és sodrófával kinyújtjuk rajta a „túlsúlyos” cipót – éppen akkorára, mint amekkora a papír.

Tésztalap méretre nyújtva
Tésztalap méretre nyújtva
Édes szintek színtere

A kinyújtott lapot sütőpapírostul betesszük a tepsibe, és nem túl vékonyan, nem túl vastagon megkenjük pikáncs lekvárral. Megkeressük a félretett cukros diót, és a lekvárra hintjük, majd villával egyenletes vastagságúra húzzuk-lapogatjuk.

(Kapcsoljuk be a sütőt MOST 210 fokra!)

Aztán a másik sütőpapíron kinyújtjuk az egyik kis cipót, és a diós lapra borítjuk, a sütőpapírt pedig óvatosan lehúzzuk a hátáról. Ezt is meglekvározzuk (másfajtával is lehet, mint amit a dió alá kentünk, így még „pikáncsabb”), és megszórjuk a máktöltelékkel, meglapogatjuk. Végül az árván maradt cipót is kinyújtjuk, és befedjük vele az édes titkokat rejtő alkotást.

A megmaradt tojásfehérjét kanállal elkeverjük, és fényes réteget kenünk belőle a tészta tetejére (persze nem kell az egészet rákenni) :). Végül villával sűrűn, mélyen megszurkáljuk, és a tepsit a 210 fokos sütő középső rácsára toljuk. Szép sötét-márványosra sütjük, nálam ez 45-50 percig tart.

A sütit a tepsiben hagyjuk kihűlni – ha hagyják a családtagok –, s bár eközben egy kicsit megráncosodik a teteje, mindjárt jön a kozmetikus, a szépítő csokikence.

Ott a nagy kedvenc is! :)
Ott a nagy kedvenc is! :)
Mázas készülődés

A langyosra hűlt süti széleit a tepsiben körbevágjuk, a vágalékot kiemeljük és leeresztjük a pociba. :) Az elkészített csokimázzal bevonjuk a süti tetejét és oldalait, s dermedésig (1 óra) hűtőbe tesszük. Azután zserbó módjára szeleteljük – amíg a készlet tart!

No de meddig tart? :)
No de meddig tart? :)

Kedves Olvasóim, az óvárit a legjobban sikerült süteményeim közé sorolom (most készítettem el másodszor). Mindenki megtalálhatja benne a kedvencét – lekvár, mák, dió, csoki -, s bizonyára sokan vannak olyanok is, akik mindegyikért rajonganak. Nekik ez a süti maga a főnyeremény.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.