Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Világkonyha

11 finomság, amit feltétlenül meg kell kóstolnod Karintiában!

Villachi bucsus leves osztrák konyha
Ausztria napsütötte déli tartományában fenséges fogások születtek az Alpok és az Adria konyhájának találkozásából. A legfontosabb alapanyagok a gabonafélék, a tejtermékek, a húsok és a helyi halak. A kulináris kínálatot az évszakok váltakozása és a régiók sajátosságai is befolyásolják.
1. Töltött tésztatáska (KArntner Kasnudel)

Az egyik legismertebb helyi specialitás. Régen az eladósorba került lányoknak a tészta fortélyos összecsippentésének bemutatásával kellett bizonyítaniuk a házasságra való alkalmasságukat. Többnyire krumplis, sajtos vagy húsos töltelék, de van, ahol aszalt körte kerül bele. Olvasztott vajjal meglocsolva fogyasztják.

KW / Johannes Puch
KW / Johannes Puch


HÉJ NÉKÜLI TÖKMAG ÉS EZÜSTBÁNYÁBAN ÉRLELT SAJT: KÓSTOLJUK MEG STÁJERORSZÁGOT! >>>
2. Lazacpisztráng (Karntner Laxn)

A kristálytiszta természetes tavakban és gyors folyású hegyi patakokban élő pisztrángok legkiválóbbikát pettyes mintázatáról lehet felismerni. A pisztráng (Forelle) és a lazacpisztráng (Laxn) mellett számos vendéglőben kínálnak hagyományos halételeket pl. szajblingból (Saibling) is.

KW / Neumüller
KW / Neumüller
3. Szalonnás kence (Sasaka)

Az Alpok–Adria-konyha klasszikusa az első osztályú húsos füstölt szalonnából készített krém, amelyet általában teljes kiőrlésű házi kenyérre kenve fogyasztanak, ám helyenként a töltött tésztatáskára is ezt teszik, olvasztott vaj helyett. A borkimérésekben (Buschenschank) borkorcsolyának kínálják, de síkunyhóban (Hüttében) is megkóstolhatod. Karintiában ugyanolyan kedvelt, mint Szlovéniában, ahonnan a neve (Sasaka) származik.

Az alapváltozathoz 45 dkg füstölt hasaalja szalonnát húsdarálón áthajtanak, majd összekeverik 10 dkg sertészsírral, 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 kis fej finomra vágott hagymával és sóval, borssal.

cookingCatrin / Carletto Fotography
cookingCatrin / Carletto Fotography
LEGALÁBB ENNI ÁLLJ MEG BURGENLANDBAN! GASZTROPARADICSOM A SZOMSZÉDBAN >>>
4–5–6. Lesachtali kenyér, gailtali szalonna és sajt

A tartomány nyugati részén található Gailtal és Lesachtal 2016 tavasza óta az Alpok–Adria régió első számú slow food travel úti célja. A Gail-völgy nevezetessége a szalonna, a ropogós héjú Lesach-völgyi kenyér sütési kultúrája pedig felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A Karintia és a Slow Food International közös projektjéhez csatlakozó településeken szalonnaszemináriumon, malomtúrán és kenyérsütő tanfolyamon vehetsz részt. Ne hagyd ki a szalonnalevest (Gailtaler Specksuppe) és az eredetvédett Gail-völgyi sajtból készített levest (Gailtaler Käsesuppe) sem!

KW / Carletto Photography
KW / Carletto Photography

7. Villachi búcsús leves (Villacher Kirchtagssuppe)

Ez a sáfránytól sárga, legalább 3-féle húsból főzött zöldséges levest savanykás tejföllel gazdagítják, és a tartomány második legnagyobb városának vendéglátói „kötelezően” elkészítik a július utolsó hétvégéjén kezdődő villachi búcsúhétre. (Ez Ausztria legnagyobb szabású, turisztikai látványosságnak számító hagyományőrző rendezvénye.)

KW / Carletto Photography
KW / Carletto Photography



8. Fahéjas kuglóf (Reindling)

A karintiai konyha igen bátran vegyítik az édes és savanykás ízeket. Így pl. a villachi sárgalevest számunkra meglepő módon egy fahéjas-mazsolás kuglófszerűséggel tálalják. Ez hagyományosan úgy készül, hogy kinyújtott kelt tésztát megkennek a töltelékkel, feltekerik, és csiga alakban sütik meg egy Reindl nevű edényben. Húsvétkor a sonka és a torma elmaradhatatlan kísérője.

KW / Franz Gerdl
KW / Franz Gerdl

9–10. Húsételek Glockner-bárányból és Nockalm-marhából

Ha nem is mindegyik alpesi menedékházban, de néhány válogatott hüttében olyan téli specialitásokat is kipróbálhatsz, mint a hegyi legelőkön tartott aromás húsú Glockner-bárányból és Nockalm-marhából készült sültek.

KW / Carletto Photography
KW / Carletto Photography

11. Karintiai egytálétel (Ritschert)

Ez az árpagyöngyből (gersliből), babból és füstölt húsból álló paraszti egytálétel az Adria felé távolodva sem ismeretlen: Szlovéniában ričet a neve. Annyira laktató, hogy garantáltan feltölt energiával a síeléshez, és a cirbolyapálinka sem fog megártani, ha előtte ezzel alapozol!

AZ OSZTRÁK KONYHA LEGJAVA >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.