Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sokan híresen rossznak tartják a német konyhát. Pedig ennek fele sem igaz. Inkább gazdag, télies, komoly az ő konyhájuk, de ízekben, illatokban gazdag. Mindjárt bebizonyítjuk...
…a fehér bóbitás szobalány csupasz vörös karjain körülhordta a forró zöldséglevest pirított kenyérkockákkal, és megkezdődött az óvatos kanalazás…
Kicserélték az aranyos szélű meisseni tányérokat… Halat hordtak körül.
Ismét váltották a tányérokat. Hatalmas, téglavörös, főtt sódar jelent meg morzsában meghengergetve, amelyet barna savanykás hagymamártáson kívül akkora főzelékhalmok kísértek, hogy egyetlen tálból valamennyien jóllakhattak volna…
Körülhordták a konzulné remekét, az orosz kompótot is, amely csípős, szeszes ízű gyümölcsök keveréke volt…
Magas támlájú, nehéz székeken ültek, nehéz ezüstkéssel-villával nehéz, jó ételeket ettek, nehéz, jó borokat ittak hozzá, és kimondták, ami a szívüket nyomta… A hölgyek nem sokáig követték a disputát. Madame Kröger vitte köztük a szót, roppantul étvágygerjesztően magyarázgatva, hogyan lehet legjobban elkészíteni a harcsát vörös borban:
Ha már jókora darabokra fölszeletelték, drágáim, akkor hagymát rá és szegfűszeget és cvibakot, és be vele a serpenyőbe, aztán egy kis cukorral és kanálka vajjal a tűzhelyre teheti… Csak meg ne mosni, édeseim, az istenért, meghagyni egészen a vérében…

Thomas Mann: A Buddenbrook ház
Fordította Lányi Viktor




Amit a Nobel-díjas író érzékeltet, azt egy amerikai gasztronómus sokatmondóan megfogalmazza, amikor „hearty”-nak (bőséges, kiadós, tápláló) minősíti a német konyhát.

Bőséges a frankfurti saláta, a szilvával és almával töltött sertéssült, a mustáros házinyúl, a fehér sütnivaló kolbász. Kiadós az Eisbein, az egyik legjellemzőbb német fogásnak tartott sertéscsülök, vagy a Königsberger Klopse-nak nevezett zaftos húsgombóc. Tápláló az olyan dús édesség, mint a gyümölcstorta, a barackos gombóc, a tojásos sodó, a tejszínhabbal dúsított zselé, vagy a Lebkuchen, a cukros-fűszeres, mázzal bevont mézeskalács.

Az országszerte kedvelt ételek mellett sok a helyi különlegesség. Az Eisbein igazi hazája Bajorország, de népszerű fogás még a májgombócleves, amit gyakran követ a kolbászos káposzta, s utána ízlik a müncheni fánk. Svábok a lencsefőzeléket füstölt szalonnával, sonkával, kolbásszal fogyasztják. Nürnberg sült kolbászairól híres, Münster környéke a westfáliai sonkáról, a jó borokat termő Mosel-vidék májas hurkájáról, Frankfurt a virsliről és a borjúkarajról, Hessen a kasseli pácolt sertésbordáról, a baden-württembergiek kedvelik az ulmi tortát, az északi partvidéken lakók az angolnalevest és a matrózmódra készített angolnát. Hamburgból jutott el Amerikába, s amerikai változatban terjedt el szerte a világon a hamburger. Eredetije a melegszendvics-féle hamburgi falat, a Hamburger Mundstück. Thüringia gasztronómiai nevezetessége a kétféle sajtból készült leves, Berliné a lekváros, mandulás Berliner Schnitten.



A következő receptek a hagyományos német konyhából kínálnak kóstolót! >>>

Bajor húsleves>>

Frankfurti saláta>>

Csőben sült spárga>>

Kék ponty>>

Eisbein>>

Stuttgarti marhasült>>

Kasseli sertésborda>>

Borjújava Holstein módra>>

Marharolád>>

Sváb lencse>>

Berlini szelet>>

Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.