Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Salátának hívjuk, pedig hagyományos értelemben nem is saláta, sokkal inkább valamiféle krém, amit előételként pirítóssal vagy pitával, főételként viszont grill húsok köreteként is fogyaszthatunk.

A padlizsánkrémek, padlizsánkaviárok, vineták vagy padlizsánsaláták számtalan fajtája ismert a Közel-Kelettől egészen Európa nyugati csücskéig, sőt a Földközi-tenger déli vidékén, Észak-Afrikában is mindenhol készítik, persze saját ízviláguk és konyhájuk szerint fűszerezve. Bármilyen változatot kóstolunk, mindig rá kell döbbennünk: micsoda kreativitás és nagyszerűség lakik az emberben, hogy ennyi féle finomságot képes készíteni egyetlen zöldségből, ráadásul a kiegészítők is sok helyen hasonlóak (paradicsom, hagyma, fokhagyma, olaj).

A padlizsánkrém szezonban olcsó, elkészítése egyszerű, ezer módon fűszerezhető
A padlizsánkrém szezonban olcsó, elkészítése egyszerű, ezer módon fűszerezhető

Most három – talán kevésbé ismert – recept következik, egy marokkói, egy algériai és egy szicíliai, mindhárom zseniális, szerintünk igencsak érdemes kipróbálni, hogy készül a padlizsánsaláta a Földközi-tengeren innen és túl!

Zaalouk – marokkói padlizsánsaláta

Gyakran fogyasztják előételként hidegen, de halak, bárányból készült húsgombócok mellé is melegen. Ahány ház, annyi recept – igaz erre a fogásra is, mindenkinek megvan a maga jól bevált recepttúrája. Van, ahol kevésbé paradicsomosan készül, és citrom is kerül bele, máshol a paradicsom adja meg a karakterét, de sült paprikát is tesznek bele sok helyen. A legtöbb receptből nem maradhat ki a ras-el-hanout marokkói fűszerkeverék sem, ezzel is érdemes kipróbálni.

Zaalouk - paradicsomos padlizsánsaláta, ahogy Marokkóban készítik
Zaalouk - paradicsomos padlizsánsaláta, ahogy Marokkóban készítik

Hozzávalók:
1 szép nagy padlizsán
3 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény

bors
olívaolaj
petrezselyem
koriander

Elkészítés: Megmossuk, majd felkockázzuk a padlizsánt, és sós, forró vízben kb. 20 percig főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd ha kihűlt, kinyomkodjuk.
A paradicsomok héját forró vízbe mártva lehúzzuk, majd felkockázzuk a húsukat, és kevés olívaolajjal, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, a köménnyel és az aprított petrezselyemmel szósszá főzzük 10-15 perc alatt.
Ezután hozzáadjuk a padlizsánt, és még 10-15 percig együtt főzzük. Össze is törhetjük villával, ha pépesebben szeretjük, végül lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük az aprított koriandert.
Hidegen is fogyaszthatjuk krémként, melegen pedig grill húsok vagy halak mellé mártásként adhatjuk.

Caponata – szicíliai padlizsánsaláta

Olaszország déli felén mindenfelé készítik különféle változatban, változó alapanyagokkal, Szicíliában kikerülhetetlen előétel. Ami biztos: padlizsán, paradicsom, hagyma, olívabogyó, fokhagyma, bazsalikom és zeller. Ami változhat: mazsola, fenyőmag, húsos paprika, kapribogyó… Leginkább előételként fogyasztják, bruschettaként.

Készíthetjük a caponatát darabosabbra salátának, vagy pürésebbre krémnek
Készíthetjük a caponatát darabosabbra salátának, vagy pürésebbre krémnek

Hozzávalók:
1 szép padlizsán
4-5 szál angolzeller
1 fej hagyma
3 paradicsom
1 marék olajbogyó
1 marék mazsola
1/2 marék fenyőmag
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál cukor
1 evőkanál borecet
2 evőkanál kapribogyó
1 marék friss bazsalikom
olívaolaj

Elkészítés: A padlizsánt apróra felkockázzuk, besózzuk, és 1 órát állni hagyjuk, majd leöblítjük, lecsöpögtetjük. Közben a hagymát félbevágjuk, vízbe tesszük fél órára, majd utána finomra vágjuk. A szárzellert felkarikázzuk. A paradicsom héját forró vízbe mártva lehúzzuk, majd felkockázzuk.
Kevés olívaolajon elkezdjük pirítani a padlizsánt és a zellert, egy másik edényben pedig a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Amikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zelleres padlizsánt, a beáztatott mazsolát, pici cukrot, ecetet és a kapribogyót. Néhány perc alatt összefőzzük, közben a fenyőmagot száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.
A tűzről lehúzva a padlizsános raguhoz adjuk a fenyőmagot és a finomra vágott bazsalikomot, és langyosra vagy hidegre hűlve tálaljuk pirítóson.

Caponata - a padlizsán mellett a zeller a lelke
Caponata - a padlizsán mellett a zeller a lelke
Padlizsán maslok - algériai padlizsánsaláta

Nagyon egyszerű és népszerű előétel, különlegességét a füstös íz adja, mivel a padlizsánt egyben grillen vagy platnin sütik. Az alábbi padlizsánkrém alapreceptet sok változatban készítik, kerülhet bele kevés citrom vagy ecet, de gyakran sütnek húsos paprikát is a padlizsán mellett, majd ennek a húsát is belekeverik a salátába.

Algériai padlizsánsaláta - füstösre sült padlizsánból
Algériai padlizsánsaláta - füstösre sült padlizsánból

Hozzávalók:
1 szép padlizsán
2 közepes paradicsom
1 kis fej lilahagyma
1 csokor petrezselyem

bors
olívaolaj

Elkészítés: A padlizsánt grillen, platnin vagy kemencében megsütjük. Fontos a sütés módja, mert a saláta lényegét a füstös íz adja. Ha puhára sült, a szenes héjat lefejtjük, a húst pedig kis hűlés után felkockázzuk.
Hozzáadjuk az apróra kockázott paradicsomot, a szálasra vágott lilahagymát, a finomra aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal.
1-2 órát hagyjuk érni az ízeket, majd pirítóssal vagy pitával tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.