Az olaszok hosszú életének titka állítólag táplálkozási szokásaikban, vagyis a mediterrán étkezési kultúrában keresendő. Nincs is mit csodálkozni ezen. Egyszerű, ám minőségi alapanyagokból készült ételeket fogyasztanak, és az ízesítéshez általában nem használnak két-három fűszernél többet.
Egy olasz napja nem múlhat el tészta (pasta) nélkül, amely szigorúan csak durum alapanyagú lehet. Egyébként egy mai, valamirevaló pastaboltnak nagyobb a választéka, mint pl. a játéküzleteknek. Ott minden megtalálható a hússal töltött táskától (agnolotti) a „papfojtogatóig" (strozzapreti – félhold alakú szarvacskák). No és a hozzá illő különféle mártások: már az ókori Rómában legalább százféle sugo receptjét ismerték.
Itáliában a reggeli általában egy csésze kapucsínó, mellé pedig kifli (cornetto) dukál. Ezzel szemben kétszer fogyasztanak meleg ételt: déli egy óra után, és este 8-9 körül. Az étkezés társasági esemény. Vasárnaponként és ünnepnapokon szeretnek a családjuk vagy a barátaik körében terített asztal mellett összegyűlni, ahol a tovatűnő órák számával egyenes arányban nő a tányérok, poharak és a nyitott borospalackok száma.
A komolyabb étkezések mindig az előétellel kezdődnek, amelyek önmagukban felérnek egy-egy kiadós fogással, mint pl. a tenger gyümölcsei, a bab és borsó sertéshússal, a frittate (rántotta pl. zöldségekkel), a pizza vagy éppen a crostini (mini szendvics).
A Mindmegette ajánlata: Csirkemájpástétom zöldfűszerekkel és mezei zöldsalátával
Az itáliai étlapokon gyakran szerepel kezdőfogásként a spaghetti alla carbonara, a gnocchi vagy más tésztaféle, ahogy a rizotto vagy a leves is. A főfogások hús- vagy halféléből állnak.
Egyik híres ételük a saltimbocca alla romana: borjúfilé sonkával és zsályával. Ezek mellé zöld salátákat vagy párolt zöldségeket kínálnak.
A Mindmegette ajánlata: Márna livornói módra
A Mindmegette ajánlata: Pappa al Pomodoro
Persze a bor sosem maradhat el, hiszen az olasz konyha ízeit úgy lehet igazán élvezni, ha ugyanabból a régióból származik az étel és a bor. A következő a sajttál, melyen a pecorino romano áll az első helyen, no és a friss bivalytejből készült mozzarella sajt.
Végül a menüsort az idénynek megfelelő gyümölcsök vagy gyümölcssaláta zárja. Olaszország híres még fagylaltjáról, ahogy a maritozzinak nevezett mazsolás rudacskákról vagy a bignè nevű, krémmel töltött fánkról is.
A Mindmegette ajánlata: Eredeti olasz tiramisu
Az étkezések gyakran eszpresszóval, grappával vagy édes sambuca likőrrel érnek véget – utóbbit három kávészemmel hörpintik fel, amelyet végül elrágcsálnak hozzá.
A héten még tart az Olasz Fesztivál programsorozat, mely a magyar közönség számára Olaszország sokszínűségét, az olasz életstílus jellegzetességeit.
Budapest jelentős üzleteiben, showroom-jaiban, éttermeiben és kávézóiban különleges promóciók, valamint olasz ételek, borok, kávékóstolók és különleges programok várják az érdeklődőket.
A programok közt található a magyarországi olasz éttermek séfjei számára szervezett főzőiskola is, melynek célja az alapanyagok optimális felhasználásának és a tradicionális olasz gasztronómia kultúrájának bemutatása és terjesztése. A magyarországi olasz éttermek szakácsai számára szervezett tanfolyamot Riccardo Benvenuti, az Università dei Sapori oktató séfje tartja.
Célunk az alapanyagok optimális felhasználásának elősegítése és az olasz étkezési kultúra bemutatása a lehető leghatásosabb módon, ragaszkodva a hagyományokhoz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.