Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencseleves gazdagon recept
Lencseleves gazdagon
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus korhelyleves recept
Klasszikus korhelyleves
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Szilveszteri malacsült recept
Szilveszteri malacsült
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Lencseleves kolbásszal recept
Lencseleves kolbásszal
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Virslis lencsesaláta recept
Virslis lencsesaláta
A gomba nem növény és nem is állat, különálló csoport az élővilágban. Nagyon egészséges ennivaló, az emberiség első táplálékainak egyike.
Hogyan induljunk?

Vigyünk magunkkal kosarat a gombáknak, térképet, ha ismeretlen helyre megyünk, a tájékozódást segítő eszközöket, kést. Viseljünk hosszú nadrágot, zárt cipőt. A gombagyűjtés során figyeljünk az élőhelyre, gyakran megtévesztően hasonló gombafajok teremnek egymás közelében. Fejenként naponta 3 kg gomba gyűjthető, ezt vegyük figyelembe, és hagyjunk a termőterületen az utánunk érkezőknek is. Ha nem fogy el rögtön az összes összegyűjtött gomba, száríthatjuk is.

A tavaszi erdő igazi csodavilág...
A tavaszi erdő igazi csodavilág...

A gombaszakértő

Feltétlenül mutassuk meg a talált gombát gombaszakértőnek. Fontos, hogy a teljes mennyiséget meg kell mutatni. Ha halálos mérgezést okozó gomba van a kosárban, a gombaszakértő az egészet elkobozza és megsemmisíti, így a rutinos gombászok fajtánként elkülönítve gyűjtik a gombát, erre a célra érdemes kisebb dobozokat magunkkal vinni.
Kiváló gombaszakértői tanfolyamok vannak tavasszal és ősszel is, akit érdekel a mikológia (gombatan), vegyen részt ilyenen, és legyen maga profi gombaszakértő.

Ha nem tudjunk milyen gomba, csomagoljuk külön papírzacskóba
Ha nem tudjunk milyen gomba, csomagoljuk külön papírzacskóba

Tavaszi gombák

Már április végétől gyűjthető a májusi pereszke, szentgyörgygombának is hívják, hiszen Szent György napjától terem.

Több ezer forintot is elkérnek a kucsmagombáért a boltokban. Igazi tavaszi gomba ez, az ebben az időszakban termő többi finomsággal is kiválóan harmonizál, így ehetjük turbolyával, medvehagymával is.

A vargánya nyersen és szárítva is fantasztikus. Fokhagymával, tejszínnel húsok mellé, tésztaszósznak, levesnek készíthetjük. Szárítva aromáját megőrzik. A magyar gombaexport 70%-át a vargánya teszi ki.

A rókagomba jellegzetes ízű, sárga gombafajta, mely élénksárga színéről kapta nevét. Sok receptben ezzel pótolják a szarvasgombát.

Különleges színéről felismerhető a rókagomba
Különleges színéről felismerhető a rókagomba

Ne!

• Ne szedjünk le öreg vagy túl fiatal példányokat!
• Ne hagyjunk szemetet az erdőben!
• Ne együnk gombát, melyet nem látott gombaszakértő!
• Ne tegyük a gombát olyan helyre, ahol nem tud szellőzni!
• Ne hagyjuk figyelmen kívül az erdészeti rendelkezéseket, tilalmakat!
• Ne szedjünk le védett gombákat, listájuk itt található >>>

Tudnivalók gombafőzéshez >>>

Gombás receptek >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.