Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Vadas marha recept
Vadas marha
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Amerikai almás pite sós karamellel recept
Amerikai almás pite sós karamellel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Vadasmártás sertéscombbal recept
Vadasmártás sertéscombbal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Körömpörkölt csülökkel  recept
Körömpörkölt csülökkel
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
A gomba nem növény és nem is állat, különálló csoport az élővilágban. Nagyon egészséges ennivaló, az emberiség első táplálékainak egyike.
Hogyan induljunk?

Vigyünk magunkkal kosarat a gombáknak, térképet, ha ismeretlen helyre megyünk, a tájékozódást segítő eszközöket, kést. Viseljünk hosszú nadrágot, zárt cipőt. A gombagyűjtés során figyeljünk az élőhelyre, gyakran megtévesztően hasonló gombafajok teremnek egymás közelében. Fejenként naponta 3 kg gomba gyűjthető, ezt vegyük figyelembe, és hagyjunk a termőterületen az utánunk érkezőknek is. Ha nem fogy el rögtön az összes összegyűjtött gomba, száríthatjuk is.

A tavaszi erdő igazi csodavilág...
A tavaszi erdő igazi csodavilág...

A gombaszakértő

Feltétlenül mutassuk meg a talált gombát gombaszakértőnek. Fontos, hogy a teljes mennyiséget meg kell mutatni. Ha halálos mérgezést okozó gomba van a kosárban, a gombaszakértő az egészet elkobozza és megsemmisíti, így a rutinos gombászok fajtánként elkülönítve gyűjtik a gombát, erre a célra érdemes kisebb dobozokat magunkkal vinni.
Kiváló gombaszakértői tanfolyamok vannak tavasszal és ősszel is, akit érdekel a mikológia (gombatan), vegyen részt ilyenen, és legyen maga profi gombaszakértő.

Ha nem tudjunk milyen gomba, csomagoljuk külön papírzacskóba
Ha nem tudjunk milyen gomba, csomagoljuk külön papírzacskóba

Tavaszi gombák

Már április végétől gyűjthető a májusi pereszke, szentgyörgygombának is hívják, hiszen Szent György napjától terem.

Több ezer forintot is elkérnek a kucsmagombáért a boltokban. Igazi tavaszi gomba ez, az ebben az időszakban termő többi finomsággal is kiválóan harmonizál, így ehetjük turbolyával, medvehagymával is.

A vargánya nyersen és szárítva is fantasztikus. Fokhagymával, tejszínnel húsok mellé, tésztaszósznak, levesnek készíthetjük. Szárítva aromáját megőrzik. A magyar gombaexport 70%-át a vargánya teszi ki.

A rókagomba jellegzetes ízű, sárga gombafajta, mely élénksárga színéről kapta nevét. Sok receptben ezzel pótolják a szarvasgombát.

Különleges színéről felismerhető a rókagomba
Különleges színéről felismerhető a rókagomba

Ne!

• Ne szedjünk le öreg vagy túl fiatal példányokat!
• Ne hagyjunk szemetet az erdőben!
• Ne együnk gombát, melyet nem látott gombaszakértő!
• Ne tegyük a gombát olyan helyre, ahol nem tud szellőzni!
• Ne hagyjuk figyelmen kívül az erdészeti rendelkezéseket, tilalmakat!
• Ne szedjünk le védett gombákat, listájuk itt található >>>

Tudnivalók gombafőzéshez >>>

Gombás receptek >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.