Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Praktikus

Ezt kell tudnod kezdőként: 10 hasznos tipp kerti grillezéshez

Legyél te is grillmester! A jó idő közeledtével végre itt a lehetőség a kerti sütögetésre. A biztos siker érdekében időben pácold be a húsokat, süss zöldséget is, és ne feledkezz meg a desszertről! Összefoglaljuk a legfontosabbakat.

Közeleg – sőt, már itt is van – a grillszezon, így itt az idő, hogy felkészülj arra, hogy fantasztikus grill partikat rendezz. Íme néhány jó tanács, ha kezdőként szeretnél mindenkit elkápráztatni.

Itt a grillszezon, ideje felkészülni, hogy lenyűgözd a családot és a barátokat! / Fotó: Shutterstock
Itt a grillszezon, ideje felkészülni, hogy lenyűgözd a családot és a barátokat! / Fotó: Shutterstock

1. A grillezés és a BBQ a jó parázsnál kezdődik

Faszén vagy brikett esetén csak akkor kezdj el grillezni, ha már nem lánggal égnek, hanem a parazsuk vörösről fehérre változva izzik! Az optimális hőfokot egyszerűen megállapíthatod. Csak tartsd a kinyújtott tenyeredet kb. 12 cm magasságban a parázs fölé, és ha 5 másodperc múlva félre kell kapnod, akkor indulhat a sütés. Ha ennél hosszabb időt is kibírsz, akkor a parázs nem elég forró.

2. A grillfalatok a pácolástól lesznek igazán finomak

Sütés előtt legalább 4 órával alaposan kend meg a húst fűszeres olajjal, vagy forgasd bele, és letakarva pihentesd a hűtőben! A legnépszerűbb ízesítő a fokhagyma, a rozmaring és a kakukkfű, de bármilyen szárított és frissen aprított zöldfűszert használhatsz.

3. Figyelj a hús hőmérsékletére!

A bepácolt húst sütés előtt egy órával vedd ki a hűtőből! Egyenletesebben átsül majd a grillen, ha ráér felmelegedni.

Sütés előtt legaláb 4 órán át álljon a hús a pácban / Fotó: Shutterstock
Sütés előtt legaláb 4 órán át álljon a hús a pácban / Fotó: Shutterstock

4. Áztasd be a fanyársakat!

Sütés előtt 30 perccel áztasd be hideg vízbe a fanyársakat! Nem fognak megpörkölődni vagy lángra lobbanni a grillen, ha jól megszívják magukat.

5. Sose szúrj villát a sülő húsba!

Hosszú nyelű fogóval vagy lapáttal fordítsd meg a húst, ne szúrj bele villát! Így benne maradnak a nedvek, és finom szaftos lesz.

Soha ne szúrj villát a grillen sütött húsba! / Fotó: Shutterstock
Soha ne szúrj villát a grillen sütött húsba! / Fotó: Shutterstock

6. Óvatosan a sóval!

Mindig csak a sütés vége felé vagy már a tányéron sózd meg a húst! Máskülönben a só kivonja belőle a nedveket, és a sült száraz, rágós lesz.

7. A készre sült falatokat ne a grillen tartsd melegen, mert kiszáradnak!

A rostélyról levett húst csomagold alufóliába: így egyrészt nem hűl ki, másrészt egyenletesen eloszlanak benne a nedvek, így porhanyósabb lesz.

8. Nem mindegy, milyen zöldséget választasz

Grillezéshez kevés vizet tartalmazó zöldségeket válassz, mint a paprika, a padlizsán, a kukorica. Gombából legjobb a szupermarketben portobello néven kapható nagyméretű csiperke. Előzőleg marinálhatod, megkenheted olajjal, vajjal és megszórhatod fűszerekkel vagy megtöltheted. A töltött gombafejeket lehetőleg grilltálcában tedd a rostélyra.

9. Óvatosan a pácválasztással

Bolti BBQ-szósz használata esetén nézd meg a termék összetételét! A sok cukrot tartalmazót csak a sütés vége felé kend a húsra, máskülönben a cukor megég és a hús keserű mellékízt kap.

10. Készítsd a desszertet is a kertben!

Grillezz banánt, ananászt vagy őszibarackot, és kínálj hozzá adagonként egy-egy gombóc vaníliafagylaltot!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.