Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Praktikus

Ezt kell tudnod kezdőként: 10 hasznos tipp kerti grillezéshez

Legyél te is grillmester! A jó idő közeledtével végre itt a lehetőség a kerti sütögetésre. A biztos siker érdekében időben pácold be a húsokat, süss zöldséget is, és ne feledkezz meg a desszertről! Összefoglaljuk a legfontosabbakat.

Közeleg – sőt, már itt is van – a grillszezon, így itt az idő, hogy felkészülj arra, hogy fantasztikus grill partikat rendezz. Íme néhány jó tanács, ha kezdőként szeretnél mindenkit elkápráztatni.

Itt a grillszezon, ideje felkészülni, hogy lenyűgözd a családot és a barátokat! / Fotó: Shutterstock
Itt a grillszezon, ideje felkészülni, hogy lenyűgözd a családot és a barátokat! / Fotó: Shutterstock

1. A grillezés és a BBQ a jó parázsnál kezdődik

Faszén vagy brikett esetén csak akkor kezdj el grillezni, ha már nem lánggal égnek, hanem a parazsuk vörösről fehérre változva izzik! Az optimális hőfokot egyszerűen megállapíthatod. Csak tartsd a kinyújtott tenyeredet kb. 12 cm magasságban a parázs fölé, és ha 5 másodperc múlva félre kell kapnod, akkor indulhat a sütés. Ha ennél hosszabb időt is kibírsz, akkor a parázs nem elég forró.

2. A grillfalatok a pácolástól lesznek igazán finomak

Sütés előtt legalább 4 órával alaposan kend meg a húst fűszeres olajjal, vagy forgasd bele, és letakarva pihentesd a hűtőben! A legnépszerűbb ízesítő a fokhagyma, a rozmaring és a kakukkfű, de bármilyen szárított és frissen aprított zöldfűszert használhatsz.

3. Figyelj a hús hőmérsékletére!

A bepácolt húst sütés előtt egy órával vedd ki a hűtőből! Egyenletesebben átsül majd a grillen, ha ráér felmelegedni.

Sütés előtt legaláb 4 órán át álljon a hús a pácban / Fotó: Shutterstock
Sütés előtt legaláb 4 órán át álljon a hús a pácban / Fotó: Shutterstock

4. Áztasd be a fanyársakat!

Sütés előtt 30 perccel áztasd be hideg vízbe a fanyársakat! Nem fognak megpörkölődni vagy lángra lobbanni a grillen, ha jól megszívják magukat.

5. Sose szúrj villát a sülő húsba!

Hosszú nyelű fogóval vagy lapáttal fordítsd meg a húst, ne szúrj bele villát! Így benne maradnak a nedvek, és finom szaftos lesz.

Soha ne szúrj villát a grillen sütött húsba! / Fotó: Shutterstock
Soha ne szúrj villát a grillen sütött húsba! / Fotó: Shutterstock

6. Óvatosan a sóval!

Mindig csak a sütés vége felé vagy már a tányéron sózd meg a húst! Máskülönben a só kivonja belőle a nedveket, és a sült száraz, rágós lesz.

7. A készre sült falatokat ne a grillen tartsd melegen, mert kiszáradnak!

A rostélyról levett húst csomagold alufóliába: így egyrészt nem hűl ki, másrészt egyenletesen eloszlanak benne a nedvek, így porhanyósabb lesz.

8. Nem mindegy, milyen zöldséget választasz

Grillezéshez kevés vizet tartalmazó zöldségeket válassz, mint a paprika, a padlizsán, a kukorica. Gombából legjobb a szupermarketben portobello néven kapható nagyméretű csiperke. Előzőleg marinálhatod, megkenheted olajjal, vajjal és megszórhatod fűszerekkel vagy megtöltheted. A töltött gombafejeket lehetőleg grilltálcában tedd a rostélyra.

9. Óvatosan a pácválasztással

Bolti BBQ-szósz használata esetén nézd meg a termék összetételét! A sok cukrot tartalmazót csak a sütés vége felé kend a húsra, máskülönben a cukor megég és a hús keserű mellékízt kap.

10. Készítsd a desszertet is a kertben!

Grillezz banánt, ananászt vagy őszibarackot, és kínálj hozzá adagonként egy-egy gombóc vaníliafagylaltot!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.