Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Nem célunk rekesz, blende, fehéregyensúly, fénysátor fogalmait részletesen elemezni, az interneten kiváló cikkek és anyagok találhatók, és van számos szakkönyv is azoknak, akik komolyabban szeretnének az ételfotózással foglalkozni.
Milyen géped van?

A legtöbb olvasónk kompakt digitális géppel rendelkezik, melyben beépített vaku van. Ezeken a gépeken automatikus beállítások közül lehet választani, sok olyan kapható, amin már van ételfotó beállítás is.

A kompakt gépekkel nehéz igazán jó képeket csinálni, de kis odafigyeléssel sokat ki lehet hozni belőlük is. Az eddig csak „ránézekkattintok” technika híveinek azt javasoljuk, hogy szánjanak rá kis időt, és részletesen tanulmányozzák a használati útmutatót, szinte mindegyik gépen ki lehet kapcsolni a vakut, és ki lehet tapasztalni, hogy milyen képet készít, ha az optikai és a digitális zoomot használjuk. A digitális zoomolást nem javasoljuk ételfotók készítésére.

A legtöbben digitális kompakt géppel fotóznak
A legtöbben digitális kompakt géppel fotóznak

Aki a kompakt gépeknél lényegesen drágább tükörreflexes gépet használ, komoly optikával, rendszervakuval, akár stúdióvakuval kiegészítve már lényegesen jobb eredményeket érhet el.

A lényeg a fény

A foto görög szó, jelentése fény. Ennél többet nem is kell mondani, a legfontosabb a jó fény.
Az amatőr ételfotósok nagyon sokszor ott rontják el, hogy éjjel-nappal vakuval fényképeznek.
Az ételekről készülő fotókat a vaku fénye kifényesíti, eltorzítja, a legritkább esetben készíthető vakuval elfogadható ételfotó.

Szinte az összes kompakt gépet lehet vaku nélküli üzemmódra állítani. Tegyük, ezt és vigyük ki az ételt a szabadba, vagy tegyük az ablak mellé. A természetes fényben való fotózáshoz, úgy kell időzítenünk a főzést, sütést, hogy még napközben le tudjuk fotózni az eredményt, másnap már általában nem az igazi, bár sütemények, torták, kekszek másnaposan is szuper jól fotózhatók.

A fény lehetőleg oldalról érje az ételt. Tűző napon, éles fényben ne próbálkozzunk, tegyünk az ablak elé egy pauszpapírt vagy fényáteresztő anyagot. A különbség leírhatatlan lesz.

Csokis kenyértorta profin bevilágítva
Csokis kenyértorta profin bevilágítva

Komponáljunk!

Érdemes a képet megkomponálni, a mondandó és a forma legyen összhangban. Játszhatunk a hátterekkel, tehetünk az étel mellé szép evőeszközöket, ügyeskedhetünk az éles és életlen részek játékával is.

Próbálkozhatunk derítéssel. A derítés lényege, hogy a téma árnyékos felét is megvilágítjuk, annak érdekében, hogy egyenletesebben kapja a fényt. Ha jobb oldalról kapjuk a napot, a tányér bal oldalára tehetünk egy nagy fehér dobozt, egy tükröt, esetleg egy másik fényforrást, hogy a tányér árnyékos részét is megvilágítsa.

Utómunkálatok

Miután letöltöttük a fényképet a számítógépre, érdemes néhány percet az utómunkára szánni. Már számos olyan képszerkesztő szoftver elérhető (pl. PhotoFiltre, Microsoft PhotoEditor, a profibbaknak Photoshop), melyekkel alapvető változtatásokat pillanatok alatt megtehetünk. Ezekkel könnyen tudjuk állítani - akár automatikusan is - a képek kontrasztját, kivághatjuk, eltüntethetjük a nem tetsző elemeket, kiretusálhatjuk a véletlenül ottmaradt ételmorzsát, a háttérből a konyharuhát, esetleg egy lecsöppent mártásfoltot.

Kültéri fotó, érdemes a természetes fényt használni
Kültéri fotó, érdemes a természetes fényt használni

Sok sikert, és várjuk a szebbnél szebb fotós receptjeiteket! https://mindmegette.hu/receptbekuldes

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.