Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Nem célunk rekesz, blende, fehéregyensúly, fénysátor fogalmait részletesen elemezni, az interneten kiváló cikkek és anyagok találhatók, és van számos szakkönyv is azoknak, akik komolyabban szeretnének az ételfotózással foglalkozni.
Milyen géped van?

A legtöbb olvasónk kompakt digitális géppel rendelkezik, melyben beépített vaku van. Ezeken a gépeken automatikus beállítások közül lehet választani, sok olyan kapható, amin már van ételfotó beállítás is.

A kompakt gépekkel nehéz igazán jó képeket csinálni, de kis odafigyeléssel sokat ki lehet hozni belőlük is. Az eddig csak „ránézekkattintok” technika híveinek azt javasoljuk, hogy szánjanak rá kis időt, és részletesen tanulmányozzák a használati útmutatót, szinte mindegyik gépen ki lehet kapcsolni a vakut, és ki lehet tapasztalni, hogy milyen képet készít, ha az optikai és a digitális zoomot használjuk. A digitális zoomolást nem javasoljuk ételfotók készítésére.

A legtöbben digitális kompakt géppel fotóznak
A legtöbben digitális kompakt géppel fotóznak

Aki a kompakt gépeknél lényegesen drágább tükörreflexes gépet használ, komoly optikával, rendszervakuval, akár stúdióvakuval kiegészítve már lényegesen jobb eredményeket érhet el.

A lényeg a fény

A foto görög szó, jelentése fény. Ennél többet nem is kell mondani, a legfontosabb a jó fény.
Az amatőr ételfotósok nagyon sokszor ott rontják el, hogy éjjel-nappal vakuval fényképeznek.
Az ételekről készülő fotókat a vaku fénye kifényesíti, eltorzítja, a legritkább esetben készíthető vakuval elfogadható ételfotó.

Szinte az összes kompakt gépet lehet vaku nélküli üzemmódra állítani. Tegyük, ezt és vigyük ki az ételt a szabadba, vagy tegyük az ablak mellé. A természetes fényben való fotózáshoz, úgy kell időzítenünk a főzést, sütést, hogy még napközben le tudjuk fotózni az eredményt, másnap már általában nem az igazi, bár sütemények, torták, kekszek másnaposan is szuper jól fotózhatók.

A fény lehetőleg oldalról érje az ételt. Tűző napon, éles fényben ne próbálkozzunk, tegyünk az ablak elé egy pauszpapírt vagy fényáteresztő anyagot. A különbség leírhatatlan lesz.

Csokis kenyértorta profin bevilágítva
Csokis kenyértorta profin bevilágítva

Komponáljunk!

Érdemes a képet megkomponálni, a mondandó és a forma legyen összhangban. Játszhatunk a hátterekkel, tehetünk az étel mellé szép evőeszközöket, ügyeskedhetünk az éles és életlen részek játékával is.

Próbálkozhatunk derítéssel. A derítés lényege, hogy a téma árnyékos felét is megvilágítjuk, annak érdekében, hogy egyenletesebben kapja a fényt. Ha jobb oldalról kapjuk a napot, a tányér bal oldalára tehetünk egy nagy fehér dobozt, egy tükröt, esetleg egy másik fényforrást, hogy a tányér árnyékos részét is megvilágítsa.

Utómunkálatok

Miután letöltöttük a fényképet a számítógépre, érdemes néhány percet az utómunkára szánni. Már számos olyan képszerkesztő szoftver elérhető (pl. PhotoFiltre, Microsoft PhotoEditor, a profibbaknak Photoshop), melyekkel alapvető változtatásokat pillanatok alatt megtehetünk. Ezekkel könnyen tudjuk állítani - akár automatikusan is - a képek kontrasztját, kivághatjuk, eltüntethetjük a nem tetsző elemeket, kiretusálhatjuk a véletlenül ottmaradt ételmorzsát, a háttérből a konyharuhát, esetleg egy lecsöppent mártásfoltot.

Kültéri fotó, érdemes a természetes fényt használni
Kültéri fotó, érdemes a természetes fényt használni

Sok sikert, és várjuk a szebbnél szebb fotós receptjeiteket! https://mindmegette.hu/receptbekuldes

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.