„Idén jubileumi évéhez érkezett a népszerű gasztrofesztivál, ugyanis immáron 5. éve rendezzük meg a kürtőskalács háromnapos ünnepét. Ehhez mérten még több újdonsággal várjuk az érdeklődőket, melyek közül a legszembetűnőbb, hogy az idei évben új helyszín, a budai, fás, ligetes Gesztenyés-kert ad otthont a Kürtőskalács Fesztiválnak. A standok számát most is növeljük, közel 25 standon sülnek majd többek között a hagyományos ízesítésű, glutén-laktózmentes, a fitnesz kürtőskalácsok, a kürtőskalács-desszertek, az ízbombák, a mini és óriás kürtőskalács csodák és még számos finomság. Idén ismét új liofilizált ízeket hozunk el a nagyközönségnek, úgymint: Crunchy epres, vadáfonyás vagy az igazán kuriózumnak számító cappucinos kürtőskalács, de joggal lehet a fesztivál új slágerterméke a Keresztes Ildikó ihlette Dupla Málnás Kürtős Fondue. Különböző toppingokkal is készülünk, lesz mangós-csokis, málnás-csokis és fehérbarackos-csokis mártogatós, ami mennyei a forró, faszénparázson sült kürtőskarikákkal. Természetesen a szokásos desszertek sem maradhatnak el, találkozhat a közönség a Kürtős Csapággyal, Kürtős Fagyival és a Kürtős Krémessel is" – tudtuk meg a rendezvény főszervezőjétől, András Tündétől.
„Nem sokszor hatódok meg egy felkérésen, de ezen most sikerült, ugyanis nagyon örülök, ha egy rendezvény a minőségi hagyományőrzésen alapul, ennek pedig tökéletes példája a Kürtőskalács Fesztivál” – vette át a szót Wossala Rozina, az idei jótékonysági közös sütés háziasszonya.
„A hagyományokhoz kötődés mellett az újítások szerelmese is vagyok, ami szintén a Fesztivál kulcseleme. Folyamatosan új, meglepő ízek és formák tűnnek fel az évek során, ami nagyon izgalmas. Mint a szombati jótékonysági Kürtős Kaland háziasszonya, azt találtam ki, hogy fejlesszük kicsit tovább az egyszerre sütés örömét, így idén magát a tésztát is a csapatok állítják majd össze. Sőt, mindenkinek hoznia kell egy plusz hozzávalót, amit beledolgozhat a tésztába, de akár szórásként is használhat, lényeg, hogy harmonikus legyen a végeredmény. Kicsit odavarázsolom majd a Konyhafőnök stílusát és szabályait, ugyanis több szempont alapján fogom pontozni a résztvevő csapatokat, figyelem majd a kreativitást, a közös munkát, együttműködést, precizitást és természetesen a végeredményt. Ezek alapján pedig megválasztom az ország legjobb amatőr kürtőskalács-készítő csapatát, így mindenképp érdemes lesz majd küzdeni a megtisztelő címért” – biztat mindenkit Wossala Rozina, az 5. Kürtős Kaland háziasszonya.
"A hagyományőrzés mellett az innováció is hangsúlyos eleme a Fesztiválunknak. Idén talán az egyik legizgalmasabb a Relax Liget, ahol a legkényelmesebb körülmények között, sorban állás nélkül várhat mindenki a készülő kürtőskalácsára. A frissen készülő kürtőskalács sorban állós műfaj, hiszen legalább 5-8 perc kell ahhoz, hogy egy kürtőskalács jól átsüljön. Szeretnénk ezt az időt sokkal vidámabbá, nyugodtabbá tenni, így arra gondoltunk, hogy kialakítunk egy Rendelj és Pihenj standot, mellé egy kis kényelem szigetet játékokkal, babzsákokkal, ahol a standnál való rendelést követően nem kell sorban állni, hanem szórakozva lehet eltölteni az időt. Ha elkészült a kürtőskalács, SMS értesítést kap a vásárló és már szaladhat is a forró finomságért. Bízunk benne, hogy ez az ötlet elnyeri a látogatók tetszését és jövőre még tovább növelhetjük a Rendelj és Pihenj standok számát" – tájékoztatott Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.
Keresztes Ildikó már rutinos kürtőskalács-készítőnek számít, hiszen nagymamájától kicsi gyermekként tanulta annak tudományát. A Kürtőskalács Fesztiválon pedig immáron második alkalommal ad nagykoncertet, amire egy hatalmas bejelentéssel és meglepetéssel is készül. Ildikó nagyon büszke arra, hogy az ötlete megihlette a kürtős-csapatot.
"Boldog vagyok, mert egyrészt ismét felállhatok a Fesztivál színpadjára, ami ráadásul a már nagyon a szívemhez nőtt Gesztenyés-kertben lesz, másrészt a málnás-belga csokis mártogatós az én fejemből pattant ki és idén nagy sláger ez a Keresztes-csoda. Még a végén valóban megkapja ezt a fantázianevet" - nevetett Ildi, aki rutinosan ragadta meg a sütőrudat a rendezvény sajtóeseményén, ami állítása szerint a mikrofonra is hasonlít.
A mennyei kürtőskalácsokon túl természetesen kizárólag élőzenés, változatos zenei kínálat is várja az 5. Kürtőskalács Fesztiválra kilátogatókat. Pénteken fellép a Bagossy Brothers Company, szombaton, Keresztes Ildikó és Pély Barna szórakoztatja az érdeklődőket, míg vasárnap a Veronika&The Wedding Boys koncertje után a csodás hangú Myrtill és a Swinguistique zárja a Kürtőskalács Fesztivált. Ami a kisgyermekeket illeti, őket is igazi programkavalkád várja az 5. Kürtőskalács Fesztiválon. A kicsik a Gyerekligetből hallgathatják meg Pom Pom meséit, a Kolompos és a JAZZterlánc Zenekart vagy a színpadnál bábelőadást is láthatnak. Most is lesz kibővített „Csináld Magad” sátor, ahol mindenki maga készítheti el kedvenc kürtőskalácsát. A nagyobbak játszhatnak a Székelyföldi Legendárium két óriás társasjátékával vagy kipróbálhatják az életnagyságú malomjátékot is. Aki pedig az édes ízek mellett sósra is vágyik, előtte egész nap nyitva áll a Faszénen Sült Ételek Udvara, ahol Serényi Zsolt, a Tetovált séf mindenféle barbecue és grill-finomsággal vár mindenkit.
A jótékony Kürtős Kalandra már elindult a nevezés, melyre bárki jelentkezhet: barátnők, tesók, párok, szomszédok , baráti társaságok, sőt céges csapatok is. Idén a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának ajánlják fel a nevezési díjat és a kürtőskalácsokat is.
5. Kürtőskalács Fesztivál
XII. Budapest, Gesztenyés-kert
2017. október 13-15.
Fővédnök: Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.