Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Ajánló

Egy cukrászműhely, ahol hagynak időt a tésztának! Édes élet az Auguszt dinasztiával

Dobos torta, Auguszt cukrászda
Az Auguszt család Magyarország legrégebbi cukrász dinasztiája: több, mint 150 éve nyitotta meg kapuit az első Auguszt cukrászda, amelyet Auguszt Elemér vezetett. A hagyomány azóta is töretlen: apáról fiúra, anyáról lányára száll a cukrászmesterség, minden titkával együtt. Egy édes történet következik, amely szorosan hozzátartozik a magyar gasztronómiához.
Hosszú várakozás

Auguszt Elek alapította az első Auguszt cukrászdát, akinek fia Auguszt E. József már Párizsban és Londonban tanulta ki a cukrászmesterséget – ahogy azt az akkori kor megkívánta. Az ő fia azonban alaposan megváratta a családot: Auguszt Elemér késői gyereknek számított, 11 évvel nővére születése után jött a világra. Akkoriban a vagyont, az üzletet csak férfi vihette tovább ezért várták nagyon a trónörököst, akit születése elő pillanatától cukrásznak neveltek.

Miért ne lehetne női cukrász?

Az Auguszt család női tagjai mindig aktívan részt vettek a cukrászda életében, de elsőként Auguszt Olga volt az, aki egyedül is vezetett cukrászdát, sőt két üzletet is alapított. Ma már lányai is folytatják a tradíciót: segítenek a cukrászdák irányításában, és mindannyian részt vesznek a műhely teendőinek ellátásában éppúgy, mint a sütemények készítésében, új kreációk megtervezésében. Olga az édesanyja a mai belvárosi Auguszt cukrászdát és az Auguszt Pavilont üzemeltető Auguszt lányoknak, de természetesen édesanyjuk is aktívan bejár a műhelybe, ellenőrzi az épp készülő termékeket.

A nagypapa receptje

Ahogy más családoknál normális, hogy vizet öntenek a pohárba, úgy az Auguszt családban az a természetes, hogy mindenki tud és szeret sütni. Ahogy egykor az Auguszt-lányok, most az ő gyerekeik is iskola után egyenesen a cukrászdába mennek, hiszen ebben a családban mindenki szinte belenő a feladatba, a cukrászatba, amely ma is a nagypapa receptjei alapján működik:

„Jönnek új alapanyagok, friss ötletek, de mindig rájövünk, hogy az igazi tejnél, vajnál, tojásnál nincs jobb. Nekünk az a furcsa, hogy van, aki margarint használ a süteményekhez. Kevés helyen veszik a fáradtságot, hogy feltörjék a tojásokat reggelente, hiszen már kapható létojás dobozban. De mi nem szeretjük, mert nem ugyanolyan az íze.” - mesélte Auguszt Arató Auguszta.

Az Auguszt-titok

Az Auguszt Pavilon műhelyében időt és a pénzt szánnak a minőségi alapanyagokra. Épp ettől váltak különlegessé: a kézműves megoldásra törekednek, rászánják az időt arra, hogy megkeljen a tészta, és vajon pirítják a levendulás barackot, nem használnak levendulaaromát. Lehet, hogy csak tíz tortát készítenek egy nap, de az biztosan finom és minőségi lesz. És ez miért fontos? Ennek nincs jobb összefoglalója Augusztánál: „A sütemény nem csak egy édesség, vagy egy újabb fogás, hanem betetőzése az ételsornak, koronája az élvezetnek.”

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.