Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Olvasom a minap, hogy Angliában évente mintegy 18 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe – magyarul a szemétbe.

Az 5600 milliárd forintnyi irdatlan táplálékmennyiség arányosan oszlik meg a forrás helyét illetően: 1/3-a a termékelőállítás/beszállítás során keletkezik, másik harmada a kiskereskedelemben, míg ugyancsak harmada a háztartásokon belül.

Még nézni is rossz a szemétté vált ételt!
Még nézni is rossz a szemétté vált ételt!

Magyarországon nem készült statisztika a pocsékba menő ehető élelmiszerek mennyiségéről, de szerény becslések szerint is többszáz milliárd forintnyi pazarlásnak lehetünk tanúi, szenvedő alanyai. Igen, szenvedő alanyai, mert az így szemétté váló élelmiszerhegy súlyos környezeti károkat – jobb esetben csupán – hulladéklerakási költséget ró helyi adók formájában mindannyiunk nyakába és magában, a termelés önköltségeiben is fogyasztói áremelkedéshez vezet.

Az élelmiszernyomor szegény családok, közösségek tömegeinek egészségi állapotát súlyosbítja, akik szerény jövedelmük okán képtelenek egészséges élelmiszerekhez jutni, miközben sonka, sajt, vaj, kenyér és készétel hegyek landolnak kamionszámra a depókban.

Ünnepnapok előtt megbolydult embertömegek tódulnak a bevásárlóközpontokba mintha világvége közelednék. Az akciós termékekből, mintha az egész utcát vendégül kívánnák látni. Persze, javarészük nem fogy el időben, s ha a termék szavatossági ideje lejár, gazdája páni félelemmel, ijedten dobja a szemétbe. Pedig, ha tudná, hogy a minőség megőrzési idő lejártakor az élelmiszer nem válik automatikusan ehetetlenné vagy veszélyessé, hiszen az eredeti angol elnevezés is úgy fogalmaz: best before – tehát addig az ideig a legjobb. Utána pedig értelemszerűen kevésbé jó, mert esetleg íze, textúrája kevésbé tökéletes, de még nem kockázatos. Ráadásul a gyártók elővigyázatosságból inkább alákalkulálják az időpontot. (Kivétel a tojás, ahol fontos a határidő betartása!). A legtöbben ilyenkor szemétbe hajítják, az amúgy még kifogástalan élelmiszert. Ugyanez a helyzet otthon az előző napi ételmaradékkal is, amely kellően hűtve, tárolva másnap egy új étel alapanyagául is szolgálhatna.

Egy kis odafigyeléssel és szervezéssel rengeteget spórolhatunk...
Egy kis odafigyeléssel és szervezéssel rengeteget spórolhatunk...

Számítások szerint, ha megszűnne az élelmiszerpazarlás, csak CO2 kibocsátás terén annyit nyerhetnénk, mintha az autóközlekedést 25%-kal csökkentenénk.

A bioélelmiszerek esetében a pazarlás lényegesen csekélyebb, „köszönhetően” a rendkívül magas áraknak. Itt inkább a nagy heti ökopiacokon eladatlan friss áruk további sorsa lehet kérdéses. Nagyon reméljük, nem a komposzttelepen végzik. Talán érdemes lenne vasárnap vagy hétfőn egy karitatív szervezet keretében a nem pazarló szegény rászorulók számára biztosítani.

Frühwald Ferenc
a BioHolMi felelős szerkesztője

A BioHolMi ingyenes kiadványt keresd a bioboltokban!

Tippjeink spóroláshoz:

Spórolósan a konyhában I. >>>
Spórolósan a konyhában II. >>>
Megmentett kenyerek >>>
Szikkadt kenyér, száraz zsemle, másnapos kifli >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.