A sörfőzdéket kétfelé oszthatjuk aszerint, hogy kisüzemi vagy nagyüzemi mennyiséget állítanak elő. A jövedéki törvény szerint évi 8000 hektoliter a választóvonal, de a gyakorlatban jóval nagyobb a különbség. A kis főzdék közül nagyon kevesen közelítik meg ezt a 8000 -es határt, míg a négy nagy főzde összesen 6 millió hektoliter felett termel évente.
A 90-es években gombamód megszaporodott a kisüzemi sörfőzdék száma, egy időben meghaladta a 300 -at is. Sajnos nem a sörfőző mesterek száma nőtt, hanem jó üzlet volt sört főzni, a berendezéssel recepteket is kaptak ezek a vállalkozók. Tisztelet a kivételnek (Békésszentandrás, Rizmajer, Fóti stb…), az így elkészült zömében silány minőségű söröket anno házisörként is emlegették, néhány ember fejében ez máig is megmaradt. Ezen főzdék majdnem 90%-a azóta csődbe ment, főleg a sörre időközben kivetett jövedéki adó miatt.
A házisörön valójában az otthon, saját fogyasztásra, hobbi céljából készített söröket értjük, ami a 2010 körül kezdett elterjedni nálunk, és 2012 -től engedélyezett.
Szintén bő öt évvel ezelőtt kezdődött a hazai sörforradalom, vagyis a nagyüzemi sörök “lemásolása” helyett, új, izgalmas ízekkel és típusokkal kezdtek kísérletezni a főzdék. Erre a kézműves sör jelzőt aggatták. Mára sajnos minden kézműves sör lett: azok a főzdék termékei, amelyek Európában is megállják a helyüket és azok is amit 10 éve még “házisörként” árultak és cseppet sem javult a silány minőségük. Erre hozták létre nyolcan az angol craftbeer-ből a kraftsör szót és próbálják megkülönböztetni magukat.
A házi sörfőzés azt jelenti, amit sugall: háznál, konyhában, fazékban főzés, műanyag hordóban érlelés, majd jobb esetben palackozás. Ezt követik a kézműves sörök, bár sajnos mára a kézműves kifejezés kissé elértéktelenedett.
Emellett a kézműves magyar sörök jelentős része üzemben készül, még ha nem is a Dreher gyárak egyik hétvégi üresjáratában, de high-tech, higiénikus és minőséget ellenőrizhető körülmények között. A két fenti tény miatt néhány vezető magyar kisüzemi márka a kukába dobta a kézműves jelzőt és helyette KRAFT sörforradalmat hirdetett. Nem véreset és nem fájdalmasat, hanem újhullámosat, ami magas minőséget követel: bátran kísérletez, tanul és honosít meg más sörkultúrákban bevált gyakorlatokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.