Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Ajánló

Pipettás konyakmeggy - Így ünnepli 160. születésnapját a Gerbeaud

 Így ünnepli 160. születésnapját a Gerbeaud
Hogyan lehet új köntösbe öltöztetni a lúdlábat? Melyik közkedvelt desszerthez szolgálnak fel pipettát? Tehet-e csodát a karamellizált pekándió a diplomatapudinggal? A 160 éves Gerbeaud cukrászda születésnapján jártunk.

160 éve annak, hogy a minyon meghonosítója, Kugler Henrik megnyitotta híres cukrászdáját Budapest szívében. A Pesten a József téren, mely később a mai Vörösmarty térre átköltöztetett üzletben gyakori vendég volt Liszt Ferenc is. Amikor 1880-ban a cukrászmester Párizsba utazott, megismerte Gerbeaud Emilt, akit azonnal Budapestre invitált és megmutatta neki csodás cukrászdáját. Mivel Kugler Henriknek nem volt gyermeke, így vállalkozását arra az emberre hagyta, akiben emberileg és szakmailag is a leginkább megbízott: Gerbeaud Emilre.

Vörösmarty (Gizella) tér, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székháza (Gerbeaud-ház). A felvétel 1880-1890 között készült. Forrás:  Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.06.051
Vörösmarty (Gizella) tér, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székháza (Gerbeaud-ház). A felvétel 1880-1890 között készült. Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.06.051


A cukrászda 1967-ben. fotó: Fortepan/SZALAY ZOLTÁN
A cukrászda 1967-ben. fotó: Fortepan/SZALAY ZOLTÁN


1884-től már Gerbeaud vitte a híres cukrászdát, ahol akkoriban neje és öt lánya is szorgosan dolgozott. Ahogyan akkor, úgy most is a hagyomány, a folyamatos újítás, és az innováció jellemezi a cukrászdát, amelynek tulajdonosai, és dolgozói nem éppen hétköznapi módon tervezik megünnepelni a 160. születésnapot. Gondoltak egyet és leporolták az elmúlt évtizedek legnépszerűbb finomságait. Így januárban például megkóstolhatták a vendégek a retró lúdlábtortát, vagy kérhettek a felújított változatból is.

Újragondolt lúdláb
Újragondolt lúdláb

Hasonlóan lehet kísérletezni, a régi és az új diplomatapudinggal, vagy az új konyakmeggyel, amelybe pipettával nyomhatjuk bele az alkoholt.

Újragondolt konyakmeggy
Újragondolt konyakmeggy
Újragondolt diplomatapuding
Újragondolt diplomatapuding

Gerbeaud édességeinek korabeli csomagolásait ma is meg lehet nézni a kávézó kistermében. A cukrász anno kortárs művészeket kért fel arra, hogy megtervezzék ezeket a dobozokat, papírokat. Ezt a hagyományt is visszahozta a születésnapos cukrászda, ugyanis jelenleg, három hasonló művészeti alkotás díszíti a jubileumi csokoládék csomagolását is. "A művészek kiválasztásánál fontosnak éreztük, hogy a fiatalabb korosztályhoz is tudjunk szólni. Emiatt kértük fel Kiss Tibit, a Quimby frontemberét, Áron Esztert, az Áeron márka alapítóját valamint az Autistic Art Alapítvány egyik védencét, Réti Kristófot” – mesélte Niszkács Anna, a Gerbeaud társ-ügyvezetője.

Látványosak és finomak - régi kedvencek új köntösben
Látványosak és finomak - régi kedvencek új köntösben



A kerek évfordulót azonban nemcsak új süteményekkel, és csodaszép díszcsomagolással szeretnék megünnepelni a Gerbead munkatársai. Október 14-én a dolgozók összegyűlnek a külvárosi cukrászüzemben, ahol gulyáslevessel ünnepelnek majd. Azonban a vigadalom nem tart sokáig, mert aznap még sok dolguk lesz. A tulajdonosok és dolgozók egész nap járják majd az országot, hogy 42 gyermekotthon lakóját lepjenek meg 160 darab tortával.

HAGYOMÁNYOS LAKODALMAS SÜTEMÉNYEK

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.