Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ajánló

Vibráló, friss és a világon egyedülálló: a szamorodni visszatért!

Tokaj nemcsak az aszút adta és adja a világnak, hanem a szamorodnit is. Ez a borstílus csak ezen a borvidéken készíthető, így unikalitása megéri, hogy jobban megismerjük. Már csak azért is, mert az utóbbi években egyre több figyelem irányul rá.

Neve lengyel eredetű, a szamorodni azt jelenti: „ahogy termett”. Találó név, hiszen a készítése során az egészséges és az aszúsodott szőlőszemeket egyaránt tartalmazó fürtöket egyszerre szüretelik és dolgozzák fel.

A tokaji aszú kapcsán már megtanultuk, hogy a borvidéken található folyók és a napos ősz miatt keletkező pára miatt megjelenik a borvidéken a Botrytis cinerea nevű gomba. Ez csökkenti a bogyókban a víztartalmat, ezáltal a cukor és a sav koncentrációja megnő, és jellegzetes ízjegyei később a borban is megjelennek.

A botritisz nem az egész fürtöt alakítja át, csupán annak bizonyos részén található meg. Így aszúszüret esetén ki kell válogatni a nemespenészes bogyókat. Ha szamorodnihoz szüretelünk, akkor viszont az egész fürt kerül le a tőkéről, ami kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz botritiszes szemeket. 24 mustfok alatt száraz, afölött édes szamorodniról beszélünk. A préselés és az erjesztés után az előírások szerint hordóban kell érlelni, hogy ráírhassák a termelők a tokaji szamorodni nevet.

Ahogy Tokaj más borai, úgy a szamorodni is része annak a megújuló, modernebb stílusnak, ami a borvidéken a 90-es években elindult. Ha netán kevésbé kellemes emlékeink lennének a szamorodniról, érdemes újra egy próbát tenni vele, hiszen az elmúlt évek tételei sokkal vibrálóbbak, frissebbek, a botritisz adta különlegességük pedig tényleg egyedülálló a világon.

Balassa Tokaji Szamorodni Bomboly 2017

Balassa István az egyik legnagyobb presztízsű borász a Tokaji borvidéken, aki egyedi stílusú boraival itthon és a világban is tarol. A modern felfogású száraz tételei mellett a tradicionális helyi borstílusokra is nagy hangsúlyt fektet. Édes szamorodnija a 2017-es évjáratban 100% furmintból készült, és a Bomboly-dűlőből szüretelte. A 204 g/l maradék cukor egy aszúnak is büszkeségére válna, a gazdag érett gyümölcsös ízek, a pörkölt magvak és a zöldfűszerek együtt egy komplex és izgalmas bort adnak.

Gizella Szamorodni 2017

A 2005-ben alapított pincészetet Szilágyi László a nagymamájáról nevezte el. Fiatalos lendülettel vágott neki a munkának, a sikerek pedig gyorsan jöttek, ma már a legjobb helyek tartják a borait. Szamorodnija furmint, hárslevelű és sárga muskotály fajtákból készülő blend, amit legalább 6 hónapig fahordóban érlel. A sárga húsú és trópusi gyümölcsök, valamint a méz édességét a vibráló savak billentik egyensúlyba, a selymes és gazdag textúra gondoskodik arról, hogy sokoldalúan párosítható legyen a gasztronómiában.

Tokaj-Hétszőlő Édes Szamorodni 2017

A francia–magyar, organikusan gazdálkodó pincészet története régre nyúlik vissza, így tisztelni való tradíciónak nincsenek híján. Anno a Garai család egyszerűen kiválasztotta a környék hét legjobb dűlőjét, innen ered a birtok elnevezése is. Szamorodnijuk vezető ízjegyeit az aszalt sárgabarack, a teafű és az édesfűszerek adják. A savak itt is gondoskodnak a kellő egyensúlyról, a maradék cukor visszafogottsága miatt ez az a típus, amit igazán érdemes sós fogások mellé párosítani.

TOKAJI SZŐLŐFAJTÁK - EZEKBŐL KÉSZÜLNEK A LEGFINOMABB TOKAJI BOROK >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.