Klasszikus stíriai metélt
Tárkonyos csirkeraguleves
Kínai szezámmagos csirke
Finomfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Csupacsokis brownie
Klasszikus kuglóf
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus grízgaluska leves
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Epres blondie
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Káposztás tészta egyszerűen
Ajánló

TUDTAD? Szürcsölni szabad! Így is kóstolhatod a kávét!

Kávés csokiital
Sárközi Ákos séf és Nagy Zsolt, a Nespresso kávészakértője közös foglalkozást tartott a hétvégén a kávé és a gasztronómia találkozásáról, amelynek legizgalmasabb részleteit most eláruljuk!

Sárközi Ákos, az ízek specialistája, már a februári Nespresso Atelier alkalmával is bebizonyította, hogy a kávé nem csak a csészében, hanem a tányéron is lehet főszereplő. A hétvégi workshopon a Michelin-csillagos séf Nagy Zsolttal, a Nespresso kávészakértőjével mutatta be, mire képes a minőségi kávé a legjobb fogások kiegészítőjeként, és milyen egyedi ízjegyekkel járul hozzá a tökéletes harmónia megteremtéséhez.

1. textúra és állag

A kávé esetében éppen annyira fontos a textúra és az állag, mint az ételeknél. A tálalási hőmérséklet vagy az elkészítési technika, amely soha nem látott ízeket hozhat elő, vagy éppen rejthet el. Hasonlóan történik ez az ételeknél is, jó példa erre a Sárközi Ákos által készített gránátalma, amely magában hordozza a kávéban is megtalálható gyümölcsös jegyeket. Érdekessége, hogy a gyümölcs különböző textúrákban – például zselésítve, habbá verve vagy liofilizálva (fagyasztva, szárítva) – teljesen más ízeket mutat.

2. A kávé keserű?

Sokan úgy gondolják, hogy a kávé csak keserű lehet. Az igazság azonban az, hogy a jól elkészített kávéban megmutatkoznak a termőterületi sajátosságok, akárcsak a bor esetében. A helyesen elkészített kávé krémes, karakteres és minden kortyban hordozza termőhelyének sajátos jegyeit. Éppen ezek miatt a tulajdonságai miatt számos hasonlóság fedezhető fel a bor és a kávé között termelés és kóstolás szempontjából is.

3. Az espresso a legerősebb?

Sokan kerülik az espressot, mert azt gondolják róla, hogy az a legerősebb kávéelkészítési mód, de tévednek. A hosszan lefőzött kávék tartalmazzák a legtöbb koffeint, míg az espresso esetében az íz és a pörkölés intenzitása az, amit gyakran tévesen a koffeintartalommal azonosítunk.

4. Szürcsölni szabad!

A szakszerű kávékóstolás egyik elengedhetetlen mozzanata a szürcsölés. Bizony, amiért gyerekként leszidás járt, az itt kötelező elem. A szürcsöléssel oxigént engedünk a szájüregünkbe – csak úgy, mint borkóstoláskor -, így segítve saját magunk számára az ízek és karakterek azonosítását, amely az ételpárosításokhoz is elengedhetetlen.

5. A türelem új ízeket hozhat

A frissen elkészített kávéval nem szabad sokat várni, élvezeti értéke percek alatt csökkenhet. Vannak azonban ízjegyek, amelyek közel egy perc elteltével sokkal jobban megmutatkoznak, például az afrikai termőterület savasabb karakterei. A profik azt tanácsolják, hogy kávékóstolás előtt 30-45 perccel már ne együnk semmit, vagy ha mégis muszáj, akkor keressünk semleges ízvilágú fogásokat. A fűszeres és csípős ételek ilyenkor egyértelműen tiltólistán vannak.

A kóstolás tanulható, tudatossá kell tenni, figyelni magunkra, elmélyülni az ízjegyekben, és ez a kitartó munka segít majd abban, hogy kávéval vagy anélkül, de új ízeket fedezzünk fel.

A Nestlé Nespresso SA

A Nestlé Nespresso SA úttörő és iránymutató tevékenységet végez a legkiválóbb minőségű adagolt kávék piacán. A vállalat az "AAA Sustainable Quality” programon keresztül, 12 országban több mint 70 000 kávétermelő farmerrel dolgozik együtt azért, hogy fenntarthatósággal kapcsolatos gyakorlatokat vezessenek be a farmokon és a környező területeken egyaránt. A 'The Rainforest Alliance'-szel 2003-ban közösen indított program segít abban, hogy a betakarítás minőségét és a hozamot javítsák, folyamatosan biztosítsák a fenntarható forrásból származó magas minőségű kávékínálatot, valamint segítsék a farmerek és közösségük megélhetését. A lausanne-i (Svájc) székhelyű Nespresso 69 országban van jelen, és több mint 12000 munkavállalót foglalkoztat. A vállalat globális kiskereskedelmi hálózata 2016-ban több mint 600 Boutique-ból állt. További információt a Nestlé Nespresso globális vállalati weboldalán talál: www.nestle-nespresso.com.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.