A löncshúsról szinte mindenkinek van valami emléke. Egyeseknek rossz ízélmény volt, mások viszont szeretik, sőt ma is fogyasztják a boltok polcain biztosan megtalálható löncshúst. Löncshúst viszont nemcsak venni, hanem készíteni is lehet, ráadásul házilag!
A löncshúst általában kenyérrel és friss zöldségekkel fogyasztják reggelire vagy vacsorára, ám szendvicskrém, sőt főétel is készíthető belőle. Szinte minden olyan ételbe belekerülhet, ami eredetileg darált hússal készül, ugyanis könnyű kiváltani vele. Sokan gyakran löncshúsból főzik a bolognai spagettit, a rakott ételeket, de előfordul rántott változata is. Ha szereted a löncshúst és kipróbálnád, hogyan lehet házilag elkészíteni, akkor kövesd Széll Tamás remek receptjét!
Így készül a házi löncshús Széll Tamás receptje szerint!
A házi löncshús elkészítését Széll Tamás a Dunán futó gasztroműsorban, a Főmenüben mutatta meg. Aki gyakorlott háziasszony és szokott befőzni, az általában lekvárt, szörpöt, befőttet készít, vagy lecsót tesz el télire, illetve nyáron kovászos uborkát vagy különféle savanyúságokat is készít. Löncshúst, házilag azonban csak kevesen készítenek!
Hozzávalók a házi löncshúshoz:
20 dkg salottahagyma
80 dkg sertéstarja
20 dkg sertés hasaalja
2 dl jeges víz
5 gerezd fokhagyma
2 g feketebors
2 g szerecsendió
2 g fűszerpaprika
2 g porcukor
1 g friss majoranna
1 g friss kakukkfű
6 g pácsó
14 g tengeri só
3-4 ek. kacsazsír
1 dl sertészsír
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk és kevés kacsazsíron aranysárgára dinszteljük, de nem siettetjük, szánjunk rá 25-30 percet! Ha kész, lefagyasztjuk.
A kimért vízbe aprítjuk a fokhagymát és azt is fagyasztóba tesszük!
A húsokat kisebb csíkokra vágjuk és az összes többi fűszerből és a sóból egy keveréket készítünk, amivel befűszerezzük a húscsíkokat. A csíkokat is betesszük a fagyasztóba, sőt a daráló fejet és egy dagasztógép tálját és a keverőfejet is!
Kulcsfontosságú, hogy a hús 0 és mínusz 2 fok körüli hőmérsékletre hüljön!
Ha lehűlt minden, a fűszeres húshoz tesszük a dinsztelt hagymát és a legkisebb tárcsán ledaráljuk, ami szintén be lett hűtve.
A szintén nagyon hideg dagasztógépben maximális fokozaton kezdjük a húst keverni, majd apránként adagolva hozzácsurgatjuk a leszűrt, fokhagymás vizet. (Akkor jó a víz, ha jéghártya van a tetején.)
Ha kellően hideg volt minden, a hús gyönyörűen beszívja a vizet és kellemes pépes állagot kap a húsmasszánk.
Azonnal befőttesüvegbe töltjük a húst, a tetejére sertészsírt csurgatunk és lábasba tesszük. Felöntjük a hús szintjéig vízzel és tűzre téve gyöngyözve forralva hőkezeljük 2 órán át. A kupakot csak ráhelyezzük az üvegre, nem zárjuk le.
1 óra elteltével lezárjuk az üveget és így hőkezeljük tovább.
Ha kész, hagyjuk a vízben kihűlni. Hűtőbe téve hónapokig is eláll!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.