Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A löncshúsról szinte mindenkinek van valami emléke. Egyeseknek rossz ízélmény volt, mások viszont szeretik, sőt ma is fogyasztják a boltok polcain biztosan megtalálható löncshúst. Löncshúst viszont nemcsak venni, hanem készíteni is lehet, ráadásul házilag!

A löncshúst általában kenyérrel és friss zöldségekkel fogyasztják reggelire vagy vacsorára, ám szendvicskrém, sőt főétel is készíthető belőle. Szinte minden olyan ételbe belekerülhet, ami eredetileg darált hússal készül, ugyanis könnyű kiváltani vele. Sokan gyakran löncshúsból főzik a bolognai spagettit, a rakott ételeket, de előfordul rántott változata is. Ha szereted a löncshúst és kipróbálnád, hogyan lehet házilag elkészíteni, akkor kövesd Széll Tamás remek receptjét!

Így készül a házi löncshús Széll Tamás receptje alapján /Fotó: MTVA
Így készül a házi löncshús Széll Tamás receptje alapján /Fotó: MTVA

Így készül a házi löncshús Széll Tamás receptje szerint!

A házi löncshús elkészítését Széll Tamás a Dunán futó gasztroműsorban, a Főmenüben mutatta meg. Aki gyakorlott háziasszony és szokott befőzni, az általában lekvárt, szörpöt, befőttet készít, vagy lecsót tesz el télire, illetve nyáron kovászos uborkát vagy különféle savanyúságokat is készít. Löncshúst, házilag azonban csak kevesen készítenek!

Hozzávalók a házi löncshúshoz:

  • 20 dkg salottahagyma
  • 80 dkg sertéstarja
  • 20 dkg sertés hasaalja
  • 2 dl jeges víz
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 g feketebors
  • 2 g szerecsendió
  • 2 g fűszerpaprika
  • 2 g porcukor
  • 1 g friss majoranna
  • 1 g friss kakukkfű
  • 6 g pácsó
  • 14 g tengeri só
  • 3-4 ek. kacsazsír
  • 1 dl sertészsír

Elkészítés:

  1. A hagymát finomra vágjuk és kevés kacsazsíron aranysárgára dinszteljük, de nem siettetjük, szánjunk rá 25-30 percet! Ha kész, lefagyasztjuk.
  2. A kimért vízbe aprítjuk a fokhagymát és azt is fagyasztóba tesszük!
  3. A húsokat kisebb csíkokra vágjuk és az összes többi fűszerből és a sóból egy keveréket készítünk, amivel befűszerezzük a húscsíkokat. A csíkokat is betesszük a fagyasztóba, sőt a daráló fejet és egy dagasztógép tálját és a keverőfejet is!
  4. Kulcsfontosságú, hogy a hús 0 és mínusz 2 fok körüli hőmérsékletre hüljön!
  5. Ha lehűlt minden, a fűszeres húshoz tesszük a dinsztelt hagymát és a legkisebb tárcsán ledaráljuk, ami szintén be lett hűtve.
  6. A szintén nagyon hideg dagasztógépben maximális fokozaton kezdjük a húst keverni, majd apránként adagolva hozzácsurgatjuk a leszűrt, fokhagymás vizet. (Akkor jó a víz, ha jéghártya van a tetején.)
  7. Ha kellően hideg volt minden, a hús gyönyörűen beszívja a vizet és kellemes pépes állagot kap a húsmasszánk.
  8. Azonnal befőttesüvegbe töltjük a húst, a tetejére sertészsírt csurgatunk és lábasba tesszük. Felöntjük a hús szintjéig vízzel és tűzre téve gyöngyözve forralva hőkezeljük 2 órán át. A kupakot csak ráhelyezzük az üvegre, nem zárjuk le.
  9. 1 óra elteltével lezárjuk az üveget és így hőkezeljük tovább.
  10. Ha kész, hagyjuk a vízben kihűlni. Hűtőbe téve hónapokig is eláll!

Borítókép: MTVA

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.