Frissen turmixolt vagy gyorsfagyasztott parajpürével egyszerűen zöldre festheted a nyers tésztamasszát metélthez, lasagnéhoz, spagettihez, raviolihoz, tortellinihez vagy más pastához.
A püréhez az előfőzött leveleket azonnal öblítsd le jéghideg vízzel, vagy szórj a főzővízbe egy kiskanálnyi szódabikarbónát, ettől megőrzik üde színüket. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségű spenótot pürésíteni. 50 dkg spenótlevélből kb. 8 ek masszát kapsz, amit porciózva lefagyaszthatsz későbbre.
A tésztához a lisztet keverőtálban vegyítsd el durumbúza-darával és 1 csipet sóval, majd vájj mélyedést a halom közepébe, és üsd bele a tojást. Add hozzá a spenótpürét, fakanállal forgasd össze, végül enyhén lisztezett felületen gyúrd simára. Közben szükség szerint dolgozz bele annyi lisztet, hogy ne ragadjon.
Csomagold folpakba vagy mélyhűtőtasakba, és tedd a hűtőbe éjszakára. Pihentetés után oszd kisebb adagokban nyújtsd vékonyra lisztezett felületen. (Tartalékolás céljára 1/2 cm vastag darabokban fagyaszd le, és felhasználás előtt szoba-hőmérsékleten engedd fel 15-20 perc alatt.) A metélthez a finoman belisztezett tésztalapot hagyd szikkadni kb. 20 percig, majd lazán göngyöld hengerré, és vágd fel késsel keskenyebb vagy szélesebb csíkokra.
Tésztakészítő gép használata esetén többször hajtsd át az alapmasszát a kívánt vastagság eléréséig úgy, hogy egyre szűkebb hengertávolságot állítasz be.
Tésztatáskákhoz a kinyújtott lapokra halmozz sajtos, zöldséges vagy húsos tölteléket. Még izgalmasabb látványt eredményez a tányéron, ha a lapok kinyújtásakor a natúr tésztamasszát spenótossal kombinálod.
Kifőzés előtt a metéltet vagy a tésztatáskákat hintsd meg egy kevés liszttel, majd pihentesd további 20-30 percig, hogy a fazékban ne ragadjanak össze.
Hozzávalók:
12,5 dkg friss spenótlevél vagy felengedett gyorsfagyasztott parajpüré
só
15 dkg liszt + 2,5-5 dkg a gyúráshoz és a nyújtáshoz
12,5 dkg durumbúzadara
2 db tojás
Elkészítés:
1. Egy nagyobb edényben enyhén sós vizet forralunk. A leszárazott és megmosott spenótot a lobogó vízbe dobjuk, és az újraforrástól számítva kb. 1 percig főzzük, amíg összeesik. Ezután szűrőben lecsepegtetjük, és magas falú keverőedényben botmixerrel pürésítjük. (A megadott mennyiségből kb. 2 ek püré lesz.)
2. A tésztához a lisztet elvegyítjük a darával és 1 csipet sóval. Hozzáadjuk a tojásokat és a spenótpürét, majd kézzel simára gyúrjuk. Közben szükség szerint apránként annyi lisztet dolgozunk bele, hogy ne ragadjon. Végül folpakba csomagoljuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
3. Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd szikkadni hagyjuk kb. 20 percig. Végül csíkokra vágjuk vagy megtöltjük, és lobogó sós vízben a metéltet kb. 3, a tésztatáskákat kb. 7 percig főzzük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.