Lépésről lépésre
1. Keverj össze 5 ek zabpelyhet 1 ek nyers nádcukorral vagy édesítőszerrel (pl. agávésziruppal, sztíviával) és 1 csipet sóval, majd pirítsd világosra egy edényben. Vigyázz, mert keserű lesz, ha túlpirítod!
Tipp: Az enyhén pirított zabpehelytől a müzli és a zabkása is finomabb ízt kap.
2. Önts a keverékhez 5 dl vizet, amint érzed a pörkölt gabonaillatot.
3. Forrald fel, majd azonnal vedd le a tűzről, és tegyél rá fedőt. (Csak egyet forralj rajta, máskülönben túl sűrű lesz.) Pihentesd egy éjszakát vagy legalább 2 óra hosszat.
4. Passzírozd a kocsonyás masszát szűrőn át egy tálba. Gyorsabb, ha összeturmixolod botmixerrel vagy turmixgépben.
5. Öntsd a folyósabbá passzírozott, illetve turmixolt masszát sajtkendővel, gézzel vagy ritka szövésű pamutanyaggal, tiszta konyharuhával kibélelt szűrőbe. Hagyd lecsepegni, majd alaposan nyomkodd ki.
Tipp: A felfogott folyadékot vízzel hígíthatod, ha túlságosan nyálkás lett. A kendőben visszamaradt masszát müzlihez vagy zabkásába keverheted.
6. Töltsd a házi zabitalt üvegbe vagy kancsóba. 4-5 napig eltarthatod a hűtőben, de 2-3 napon túl ajánlatos felforralni. Felhasználás előtt rázd fel!
Tipp: A hozzávalók arányos többszörözésével egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetsz. Későbbi felhasználás céljából a lecsepegett zabitaltforrald fel, és töltsd sterilizált csavaros befőttesüvegekbe. A légmentesen lezárt üvegeket állítsd a tetejükre kb. 5 percre, majd a talpukra visszafordítva hagyd kihűlni, mint befőzéskor.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.