Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Alapételek

Így süss otthon vasalt csirkét!

Az eredeti vasalt csirkét Grúziában készítik, de már a nemzetközi konyha is átvette az ételt. Mutatjuk, hogyan csináld!

Az eredeti vasalt csirkét Georgiában (vagy ahogy nálunk jobban ismerik: Grúziában) készítik egy ott hagyományos speciális öntöttvas edényben, amelynek a fedele sütés közben gyakorlatilag leesik és lenyomja a húst. Az ételt a nemzetközi konyha is átvette, és a tapaka vagy tabaka nevű edény helyett sokfelé faszenes vasalót tettek a csirkére nehezéknek.

Az angol nyelvű étlapokon a fogás gyakran chicken tobacco néven szerepel, azonban semmi köze a dohányhoz.

Kilapítás

A vasalt csirke kb. 1 kg-os csirkéből a legfinomabb. A felbontott szárnyast hasonlóan kell előkészíteni, mint a pekingi kacsát. Ehhez a hasánál félbevágott csirkét nyisd szét, majd a csontok eltávolítása után klopfold ki. Ne felejtsd el a szárnyaknál is laposra verni!

Pácolás

A legjobb a friss korianderrel és sok fokhagymával készített házi pác, ebben hagyd pihenni a húst a hűtőben 12 óra hosszat. Esetleg dörzsöld be delikáteszboltban és orosz élelmiszerüzletben kapható adzsika nevű grúz fűszeres paprikakrémmel, vagy egyszerűen sóval, borssal, fokhagymapéppel és (csípős) paprikával.

Sütés

Vágd félbe a kilapított csirkét, hogy könnyebb legyen sütni. Ropogósabb lesz, ha sütés előtt átkened a bőrét tejföllel. Hevíts olajat vagy vajat egy serpenyőben, és helyezd bele a húst. Gyorsan pirítsd meg mindkét oldalát, majd fordítsd meg, és nyomtasd le füles fémlappal, vasalóval, vízzel töltött vagy vaslábassal, esetleg nehéz tányérral. Kb. 10 perc múlva ismét fordítsd meg, és süsd készre a nehezék alatt.

Tálalás

Zöldsalátával, rizzsel, burgonyával vagy párolt zöldségekkel egyaránt kínálhatod. Jól illenek hozzá a hagyományos grúz szószok, pl. a szacivi vagy a savanykás tkemali.

A vasalt csirke recetpjét itt találod >>>

Ismerd meg a grúz konyhát >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.