Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Alapételek

Így süss otthon vasalt csirkét!

Az eredeti vasalt csirkét Grúziában készítik, de már a nemzetközi konyha is átvette az ételt. Mutatjuk, hogyan csináld!

Az eredeti vasalt csirkét Georgiában (vagy ahogy nálunk jobban ismerik: Grúziában) készítik egy ott hagyományos speciális öntöttvas edényben, amelynek a fedele sütés közben gyakorlatilag leesik és lenyomja a húst. Az ételt a nemzetközi konyha is átvette, és a tapaka vagy tabaka nevű edény helyett sokfelé faszenes vasalót tettek a csirkére nehezéknek.

Az angol nyelvű étlapokon a fogás gyakran chicken tobacco néven szerepel, azonban semmi köze a dohányhoz.

Kilapítás

A vasalt csirke kb. 1 kg-os csirkéből a legfinomabb. A felbontott szárnyast hasonlóan kell előkészíteni, mint a pekingi kacsát. Ehhez a hasánál félbevágott csirkét nyisd szét, majd a csontok eltávolítása után klopfold ki. Ne felejtsd el a szárnyaknál is laposra verni!

Pácolás

A legjobb a friss korianderrel és sok fokhagymával készített házi pác, ebben hagyd pihenni a húst a hűtőben 12 óra hosszat. Esetleg dörzsöld be delikáteszboltban és orosz élelmiszerüzletben kapható adzsika nevű grúz fűszeres paprikakrémmel, vagy egyszerűen sóval, borssal, fokhagymapéppel és (csípős) paprikával.

Sütés

Vágd félbe a kilapított csirkét, hogy könnyebb legyen sütni. Ropogósabb lesz, ha sütés előtt átkened a bőrét tejföllel. Hevíts olajat vagy vajat egy serpenyőben, és helyezd bele a húst. Gyorsan pirítsd meg mindkét oldalát, majd fordítsd meg, és nyomtasd le füles fémlappal, vasalóval, vízzel töltött vagy vaslábassal, esetleg nehéz tányérral. Kb. 10 perc múlva ismét fordítsd meg, és süsd készre a nehezék alatt.

Tálalás

Zöldsalátával, rizzsel, burgonyával vagy párolt zöldségekkel egyaránt kínálhatod. Jól illenek hozzá a hagyományos grúz szószok, pl. a szacivi vagy a savanykás tkemali.

A vasalt csirke recetpjét itt találod >>>

Ismerd meg a grúz konyhát >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.