Sokak számára a vasárnapi ebéd elképzelhetetlen rántott hús nélkül. De mi lenne, ha nemcsak a húst rántanánk ki, hanem például a káposztát is? Sőt, tovább megyünk: mi lenne, ha megtöltenénk valamivel, mondjuk sajttal és a sonkával, és úgy paníroznánk be a kelkáposztalevelet? Megmondjuk: egy isteni ropogós, rántott fogással gazdagodna a család kedvenceinek listája!
Mi, magyarok imádjuk a rántott dolgokat: bepanírozzuk, és forró zsiradékban megsütjük, amit csak lehet, legyen az zöldség, sajt, hús vagy éppen virág. Ugyanilyen lelkesedéssel töltjük meg azt, amit ki akarunk rántani, például a húst sajttal, zöldséggel vagy még hússal, és igen, akár a zöldségbe is mehet esetleg némi hús vagy sajt, vagy mindkettő.
Ez alkalommal a kelkáposztalevélre esett a választásunk, mivel esetében egy igazán zamatos, masszív burkolóanyagról beszélhetünk, ami ráadásul igen pénztárcabarát is egyben! Ezúttal sonkával és sajttal töltöttük meg, de vékonyra szeletelt kolbászt vagy szalámit is tehetünk bele, sőt, a májas-gombásvagy a fűszeres darált húsos töltelék sem rossz választás!
Sonkával és sajttal töltött, rántott kelkáposztalevél
Hozzávalók (4 személyre):
12 db nagyobb (külső) kelkáposztalevél
só
25 dkg rizs
4 dl olaj a sütéshez
40 dkg vegyes fagyasztott zöldségkeverék (borsó, sárgarépa, kukorica)
12 szelet sonka (kb. 18 dkg)
12 nagyobb szelet trappista sajt (kb. 25 dkg)
liszt
4 db tojás
zsemlemorzsa a panírozáshoz
Elkészítése:
A kelkáposztaleveleket mossuk meg. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, és vastagságtól függően 1-2 perc alatt főzzük benne puhulásig a leveleket. Ezután szűrjük és csepegtessük le, hagyjuk kihűlni, majd töröljük teljesen szárazra a leveleket. A vastagabb, keményebb nyeleket ék alakban vágjuk ki.
Közben a rizst öblítsük át, és egy lábasban, 2 evőkanál felhevített olajon pirítsuk át. Öntsük fel bő 1,5-szeres vízzel, sózzuk meg, majd közepes lángon főzzük puhára. A fagyasztott zöldségkeveréket kevés sós vízben pároljuk puhára, majd szűrjük le. A kész rizst keverjük össze a a zöldségekkel, ízlés szerint még sózzuk meg.
A kelkáposztalevelekre tegyünk 1-1 szelet sonkát és sajtot, először két oldalról hajtsuk rá a levél két szélét, majd a másik irányból indítva tekerjük fel, és az illesztést tűzzük össze hústűvel.
A tekercseket panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. A többi olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a tekercseket aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.
A tekercsekből távolítsuk el a hústűket, és tálaljuk a rizskörettel.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.