Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Alapételek

Megtöltöttük és kirántottuk a káposztalevelet – brutál finom lett, íme a recept!

Töltött rántott kellevél
Sokak számára a vasárnapi ebéd elképzelhetetlen rántott hús nélkül. De mi lenne, ha nemcsak a húst rántanánk ki, hanem például a káposztát is? Sőt, tovább megyünk: mi lenne, ha megtöltenénk valamivel, mondjuk sajttal és a sonkával, és úgy paníroznánk be a kelkáposztalevelet? Megmondjuk: egy isteni ropogós, rántott fogással gazdagodna a család kedvenceinek listája!

Mi, magyarok imádjuk a rántott dolgokat: bepanírozzuk, és forró zsiradékban megsütjük, amit csak lehet, legyen az zöldség, sajt, hús vagy éppen virág. Ugyanilyen lelkesedéssel töltjük meg azt, amit ki akarunk rántani, például a húst sajttal, zöldséggel vagy még hússal, és igen, akár a zöldségbe is mehet esetleg némi hús vagy sajt, vagy mindkettő.

Ez alkalommal a kelkáposztalevélre esett a választásunk, mivel esetében egy igazán zamatos, masszív burkolóanyagról beszélhetünk, ami ráadásul igen pénztárcabarát is egyben! Ezúttal sonkával és sajttal töltöttük meg, de vékonyra szeletelt kolbászt vagy szalámit is tehetünk bele, sőt, a májas-gombás vagy a fűszeres darált húsos töltelék sem rossz választás!

Sonkával és sajttal töltött, rántott kelkáposztalevél

Hozzávalók (4 személyre):

  • 12 db nagyobb (külső) kelkáposztalevél
  • 25 dkg rizs
  • 4 dl olaj a sütéshez
  • 40 dkg vegyes fagyasztott zöldségkeverék (borsó, sárgarépa, kukorica)
  • 12 szelet sonka (kb. 18 dkg)
  • 12 nagyobb szelet trappista sajt (kb. 25 dkg)
  • liszt
  • 4 db tojás
  • zsemlemorzsa a panírozáshoz

Elkészítése:

  1. A kelkáposztaleveleket mossuk meg. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, és vastagságtól függően 1-2 perc alatt főzzük benne puhulásig a leveleket. Ezután szűrjük és csepegtessük le, hagyjuk kihűlni, majd töröljük teljesen szárazra a leveleket. A vastagabb, keményebb nyeleket ék alakban vágjuk ki.
  2. Közben a rizst öblítsük át, és egy lábasban, 2 evőkanál felhevített olajon pirítsuk át. Öntsük fel bő 1,5-szeres vízzel, sózzuk meg, majd közepes lángon főzzük puhára. A fagyasztott zöldségkeveréket kevés sós vízben pároljuk puhára, majd szűrjük le. A kész rizst keverjük össze a a zöldségekkel, ízlés szerint még sózzuk meg.
  3. A kelkáposztalevelekre tegyünk 1-1 szelet sonkát és sajtot, először két oldalról hajtsuk rá a levél két szélét, majd a másik irányból indítva tekerjük fel, és az illesztést tűzzük össze hústűvel.
  4. A tekercseket panírozzuk lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. A többi olajat hevítsük fel egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban süssük a tekercseket aranybarnára. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.
  5. A tekercsekből távolítsuk el a hústűket, és tálaljuk a rizskörettel.

(Borítókép:Fanny magazin/Csigó Zita)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.