Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Alapételek

Szuperegyszerű ír szódás kenyér, amihez még élesztő sem kell

Az írek hagyományos szódás kenyere kelesztés nélkül készül, egy óra alatt megvagy vele, így ha korán nekilátsz, a család már ezt eheti reggelire! Déri Szilvia gasztroblogger, alias Házisáfrány receptje következik!

Amikor a karantén híre elért minket, az emberek egy része elkezdett pánikszerűen lisztet vásárolni, hogy pár nappal később három dologgal szembesüljön:

  1. A boltok nem zártak be, liszt továbbra is van.
  2. Ott áll rengeteg kiló liszttel úgy, hogy fogalma nincs, mit csináljon vele.
  3. Az élesztő viszont tényleg elfogyott.

A következő recepttel Déri Szilvi azoknak szeretne segíteni, akik nem akarnak naponta boltba rohangálni, vagy éppen nincs élesztőjük, de szeretnék a friss kenyér ízét élvezni.

Hozzávalók:

(1 darabhoz)

  • 35 dkg liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű)
  • 1/2 tk só (8 g)
  • 1/2 tk szódabikarbóna (2,5 g)
  • 3 dl író (vagy joghurt és tej vagy kefir és tej vagy tejföl és tej 2/3-1/3 arányban keverve)

Elkészítés:

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval és a szódabikarbónával. Csinálunk egy krátert a liszt közepébe, beleöntjük az írót, és gyorsan összegyúrjuk. (Nem túl kemény, de nem is túl ragacsos tészta a cél, így ha száraznak tűnne, adjunk hozzá még egy nagyon kevés tejet.)
  2. A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és átgyúrjuk. A masszából golyót formázunk, majd kb. 3-4 cm vastag koronggá lapítjuk. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba tesszük, és aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt. Akkor jó, ha az alja megkopogtatva kongó hangot ad. Tálalás előtt rácson hagyjuk kb. 15 percig hűlni.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.