Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Ásványvíz

Folyadékfogyasztás – létezésünk alapja

A víz szükséges az életünkhöz, a fizikai és a mentális egészségünkhöz egyaránt. Testünk nagy részét folyadék alkotja, amíg azonban a csecsemők szervezetének 75%-a víz, addig az idősekének csupán 60%-a. Érdekesség, hogy élelem nélkül akár 50 napig is kibírjuk, folyadék hiányában viszont mindössze néhány napig élhetünk.

Szervezetünk kiválasztással kb. 2,5 l folyadékot veszít naponta, amelyet pótolni kell. Ebből adódik, hogy 1,5-2 liternyit kell innunk mindennap, viszont sportoláskor, nagy melegben ez a mennyiség nem elegendő.

Milyen problémákat okozhat, ha nem iszunk eleget?

A folyadékfogyasztás szempontjából kiemelt célcsoportnak számítanak a gyerekek és az idősebb korosztály. A fiatalok legtöbbször egyszerűen „elfelejtenek” inni, a korosabbak viszont az idő előrehaladtával nem annyira érzik a szomjúságot, mint korábban.
A nem elegendő folyadékbevitel leggyakoribb hatása a fejfájás, a fáradtság és a koncentrációképesség hiánya. A fiatalok légzéssel több folyadékot vesztenek, mint az idősebbek, így nagyon fontos, hogy állandóan kínáljuk őket.
Kutatások kimutatták, hogy ha testtömegünkből 5 %-nyi folyadékot vesztünk, akkor a munkaképességünk akár 30 %-kal is csökkenhet. Viszont a sportolás előtti és utáni megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás növeli a sportolás intenzivitását és a teljesítményt.

Minden italfajta hozzájárul a folyadékszükségletünkhöz?

Minden vizet tartalmazó ital hozzájárul a folyadékszükségletünkhöz, beleértve a gyümölcsleveket, az üdítőket, a teát, a kávét. Kutatások bizonyították, hogy az italok sokszínűsége nagyon fontos szerepet játszik a folyadékigény kielégítésében. Hiszen kevés ember képes 2-3 l vizet vagy ásványvizet inni és semmi mást. Egy idő után nagyon unalmassá válhat és vágyunk más ízekre.
Napjainkban a táplálkozástudósok kimutatták, hogy a koffein tartalmú italok (kávé, tea, kólafélék) nem okoznak dehidrációt. Így megállapíthatjuk, hogy ezek az italok is hozzájárulnak a folyadékszükséglet kielégítéséhez, természetesen nem túlzott mennyiség fogyasztása esetén.
Azonban a 10 % -ot vagy több alkoholt tartalmazó italok folyadékvesztést okoznak.

Mit kell innunk, ha sportolunk, vagy nagy meleg van?

Elegendő ásványvizet, vizet fogyasztanunk, ha intenzíven sportolunk? A válaszunk: nem. A sót (nátriumot) tartalmazó ital stimulálja a szénhidrátok felszívódását és fokozza a folyadékfelvételt. A sópótlás az edzés alatt segít a vérmennyiség megőrzésében. Ha edzés előtt illetve után nagy mennyiségű folyadékot fogyasztunk ásványi anyagok nélkül, megtörténhet a testfolyadékok felhígulása, amely nagy mennyiségű folyadékvesztéshez vezethet. Ez azt jelenti, hogy az alacsony sószint a testünkben görcsöt és kimerülést okozhat. A megelőzéshez ideális esetben ajánlott sót, gyorsan felszívódó glukózt, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó sportitalt fogyasztani.

Ásványvizeknél is oda kell figyelni a minőségre

Napjainkban a különböző fogyasztási termékek széles skálája áll a rendelkezésünkre, beleértve az élelmiszereket és italokat is, és szervezetünk igénye is eltérő kortól, nemtől, igénybevételtől függően, így figyelmesen kell a nekünk legmegfelelőbbet kiválasztani. A minőségi és biztonsági szempontok egyre jobban felértékelődnek, így van ez az ásványvizek esetében is.
Lengyelországban hasonlítottak össze öt szénsavas illetve szénsavmentes ásványvizet mikrobiológiai szempontok alapján.
Az ásványvíz fajtája, a hosszú tárolási idő, valamint a széndioxid hiánya befolyásolta a baktériumok megjelenését, tehát a szénsavmentes ásványvizek érzékenyebbek, jobban oda kell figyelni a száraz, hűvös, lehetőleg hűtött tárolására, különösen a nyári melegben. A kutatásból kiderül, hogy az ásványvizek gyártóinál a legszigorúbb higiénés szabályokat kell betartani, amely komoly beruházásokat, minőségbiztosítási rendszer meglétét írja elő, és ennek betartását rendszeresen ellenőrzik.
Mi, vásárlók is tanuljuk meg: az ár mellett a minőségre is figyelni kell, valamint mindig nézzük meg a szavatossági időt is!

Forrás: MDOSZ: Tudományos Életmódtanácsok

Kapcsolódó cikkek:

8+2 pohár víz minden nap! >>>

A víz az egészség titka >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.