Ásványvíznek minősül a legalább 1000 mg oldott ásványi anyagot tartalmazó kútvíz vagy forrásvíz, illetve az ennél kevesebb ásványi anyag (500-1000 mg/l) mellé biológiailag aktív, gyógyító elemeket tartalmazó víz. A gyógyvíz ásványi anyagokat tartalmazó, orvosi kísérletekkel bizonyítottan gyógyító víz, amely feltörhet termálként (30 foknál melegebb forrásban), és általában ásványi anyagokban is gazdag, tehát fürdő- és ivókúrára egyaránt alkalmas. A természetes ásványvíz azért mentes minden külső szennyeződéstől és emberi beavatkozástól, mert a földkéreg mélyen fekvő, védett víztároló rétegéből származik.
A Kárpát-medence speciális adottsága a sok a hévíz- és ásványvízlelőhely. Magyarországon több mint ötszáz ásvány- és gyógyvízforrást tartanak nyilván: külön említendők a főváros ásvány- és gyógyvizei, sok forrás az Alföld peremén és a hegységek törésvonalai mentén fakad, illetve értékes vizeket mélyfúrásokkal is a felszínre hoznak. Hazánkban ötven forrásnál palackoznak hivatalosan elismert ásványvizet.
A gyógy- és ásványvizek csoportosítása kémiai összetétel alapján:
• alkáli-hidrogén-karbonátos vizek (alkalikus vizek)
• kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos vizek
• szulfátos vizek (keserűvizek)
• kénes vizek
• jódos, brómos vizek
A különböző ionok főként szerves anyagokhoz, fehérjékhez, enzimekhez kötődnek, és katalizátorként vesznek részt a szervezet működésében, de a szervetlen sók is felszívódva segítenek. Az ásványi anyagokat a vitaminokhoz hasonlóan nem tudja a szervezet önmaga előállítani. S a legjobb, ha ezeket az anyagokat nem tabletták és cseppek formájában, hanem a táplálkozással, oldott állapotban juttatjuk a szervezetbe.
Ásványi anyagokra minden emberi szervezetnek szüksége van, de gyerekeknek, várandós és szoptató anyáknak, stresszhelyzetben élőknek, sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek és időseknek még inkább. A természetes ásványvizek energiamentesen vesznek részt testünk vízháztartásának fenntartásában, miközben nélkülözhetetlen élettani és fiziológiás anyagokat juttatunk szervezetünkbe.
Kalcium és a magnézium: a csontok és a fogak fontos alkotóeleme, megakadályozzák vagy lassítják a csontritkulást, részt vesznek a fehérje- és a szénhidrát-anyagcserében, egyes enzimek működésében, feladatuk van a véralvadásban és a sejtmembrán épségének a fenntartásában, szükségesek az izmok működéséhez.
Foszfor: a csontok és a fogak fontos alkotóeleme, feladata van az anyagcsere-folyamatokban és az energiatárolásban.
Kálium: főként az izmok működéséért felelős, a nátriummal együtt a szervezet folyadék-háztartásának szabályozását végzi, részt vesz a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában.
Króm: többek között fokozza az inzulin hatását.
Vas: elősegíti a vörösvérsejtek képződését, megakadályozza a vérszegénység kialakulását.
Kobalt: szerepe van a vérképződésben.
Mangán: a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcserében vesz részt.
Réz: az oxidációs-redukciós folyamatokban elengedhetetlen.
Cink: jelentős szerepe van a sebgyógyulásban.
Hidrogén-karbonát: a sav-lúg egyensúlyt befolyásolja úgy, hogy lúgosító hatást fejt ki a szervezetben, jó hatással van gyomorsav-túltengés esetén (pl. gyomorégés), tisztítja a kiválasztószervet, megakadályozza a vesekő kialakulását.
Szulfát: a fehérjék és több enzim alkotóeleme, a haj, a köröm, a bőr erősségéért felelős.
Fluor: a fogszuvasodást lassítja.
Jód: a pajzsmirigy-hormonok termelődését segíti.
Metabórsav: élettani jelentősége elsősorban a kalcium, a magnézium és a D-vitamin felszívódásában van.
Bór: elegendő bórbevitel esetén a vizeletben csökken a kalcium és a magnézium, fokozódik a foszfor kiválasztása.
Az ásványvíz kitermelését és palackozását szigorú előírások szabályozzák. A forrásokat és kutakat kémiailag és minden más szempontból az ország illetékes hatósága (Magyarországon az Országos Tisztifőorvosi Hivatal) bevizsgálja, engedélyezi a természetes ásványvíz megnevezést, a terméket pedig rendszeresen ellenőrzi. Ezenkívül a palackozó vállalatok saját kémiai és mikrobiológiai laboratóriumaiban is folyamatosan ellenőrzik a vizet. A természetes ásványvizeket éppen teljes eredetiségük megőrzéséért közvetlenül kútnál, forrásnál palackozzák. A címke ad felvilágosítást az ásványvíz összetételére, táplálkozásfiziológiai értékére, jellegére vonatkozóan.
A magyar és az uniós rendelet szerint egyaránt csak az a víz nevezhető természetes ásványvíznek, amelyik
• védett vízadó rétegből származik,
• eredendően tiszta, szennyeződésmentes, nem kell tisztítani,
• összetétele ismert és állandó,
• összetevői meghatározott mennyiségben fordulnak elő,
• az egészségre kedvező hatású ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz,
• megfelel bizonyos szigorú mikrobiológiai követelményeknek,
• kezelése néhány fizikai eljárásra szorítkozik,
• a szén-dioxid kivételével nem adható hozzá idegen anyag,
• a kút vagy forrás helyén kell palackozni.
Sajnos sok magyar és külföldi palackozott és ásványvíznek feliratozott víz nem felel meg az ásványvíz követelményeinek, s csak forrásvíznek vagy ivóvíznek tekinthetők, gyakran mesterségesen ásványi és egyéb anyagokkal dúsítva.
A következő részben áttekintjük a hazai palackozott ásványvizeket.
R. E.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.