Bárhogy alakuljon a dolog és bármeddig is tartson, egyszer csak eljön az a pillanat, amikor a baba már majdnem minden földi jóval megismerkedett, és lassan a család számára készített ételeket is megkóstolhatja, megeheti. Ilyenkor azonban újabb problémák merülnek fel.
A felnőttek, nagyobb gyerekek részére készített ételek sokszor fűszeresebbek, esetleg zsírosabbak annál, amit egy baba számára ideálisnak tartanánk. Arról nem is beszélve, hogy a baba fogkészlete még messze nem alkalmas minden étel elrágására a félrenyelés veszélye nélkül. Épp ezért ebben az időszakban áthidaló megoldásokra van szükség. Jó esetben a család kellően szolidáris, és belátják, hogy az édesanya számára sokkal egyszerűbb, ha egyféle, kicsit leegyszerűsített menüsorral készül, azonban az is elképzelhető, hogy ragaszkodnak a már megszokott ízekhez, és ilyenkor bizony cselhez kell folyamodni.
Egyrészt olyan ételekből kell összeállítani a menüt, ami a baba számára is ideális - és a család is kedveli. Ennek az időszaknak kedvelt eleme lehet a krémleves, illetve a levesek általában. Egy gazdag húslevesből könnyedén kiszedhetünk a babának néhány puha zöldséget, amit számára a leves után, pürésített formában főételként tálalhatunk, vagy apróbb darabokra vágva a levessel együtt kínálhatjuk. A krémleveseknél a felnőtt családtagoknak kiegészítésül kínálhatunk sült bacont, pirított zsemlekockát vagy pirított csonthéjasokat a leveshez.
A leveseken kívül a főzelékek is nagyon jó szolgálatot tehetnek, hogy ne kelljen kétfélét főzni. A baba számára ideális, magas zöldségtartalmú étel a családnak is javára válik. Ha szeretnénk gazdagabbá tenni, nincs más dolgunk, mint különféle feltétekkel kínálni. A főzelékekre kerülhet tükörtojás, főtt vagy sült virsli, fasírt, kevés pörkölt, sült kolbász vagy bármi más, ami illik a főzelék karakteréhez. A baba számára ezekből is adhatunk egy keveset.
A tésztaételek között is sok olyan fogás található, ami baba és felnőtt számára egyaránt jó. A tésztáknál egy dolgot tartsunk szem előtt: villára tűzhető, könnyen elrágható tésztafélékből készítsük az ételeket. A spagetti, illetve a csuszatészta ebben a korban még nem a babának való. Sokkal könnyebben dolgozhatunk fodros kockával, rövid szélesmetélttel vagy az olasz tészták közül a pennével és a fetuccinivel.
A tésztákat bárhogy elkészíthetjük, lényeg, hogy a szószok ne legyenek túl fűszeresek vagy erősek. A sós tészták mellett édes változatokat is készíthetünk a babának. Egy jó leves és egy édes tészta tökéletes ebéd lehet a család és a baba számára.
A húsok elkészítésénél is törekedjünk az egyszerűségre. Az egyben sült húsok könnyen elkészíthetők, és a felesleges zsír ki is sül belőlük. A natúr, finoman fűszerezett - grillen vagy olajban kisütött - húsokat is nyugodtan kínálhatjuk a babának, a család számára a húshoz kínált köretet pedig kiegészíthetjük, vagy akár le is cserélhetjük párolt zöldségekre.
A házilag készített desszertekből is adhatunk a babának, de mint mindig, itt is mértékkel járjunk el. Nem szerencsés, ha a baba túl sok édességet eszik. Ha a család cukor helyett különféle édesítőszerekhez szokott, akkor érdemes megkeresni a természetes édesítőket, és a baba számára kínált süteményben, desszertben csak ezeket használjunk.
Mintaétrend:
Hétfő:
Paradicsomleves
Diós metélt
Kedd:
Tökfőzelék fasírttal
Szerda:
Pulykatokány rizibizivel
Csütörtök:
Csirkepaprikás tésztával
Péntek:
Zöldségkrémleves
Bácskai rizses hús
Szombat:
Tárkonyos csirkeraguleves
Stíriai metélt
Vasárnap:
Húsleves
Grillezett csirkemellfilé, krumplipürével és párolt zöldségekkel
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.