Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Borok

Bikavérek párbaja

Szakértők, borkedvelők és laikusok gyűltek egybe a Monarchia bortársaság helyiségében, hogy átadják magukat a Bikavérek kóstolásának.

Két kiemelkedő termelő, Pók Tamás egri és Takler Ferenc szekszárdi mesterek műveit vehettük górcső alá, vagyis kóstolhattuk meg. A két bor-ÁSZ egységesen tett tanúbizonyságot elkötelezettségről, hivatás tudatról és szakmai hozzáértésről.

Az alábbi tételeket kóstoltuk az est folyamán:

A fenti sorrend is érdekes volt, hiszen nem egyértelműen haladtunk a fiatalabbaktól az idősebbek felé. Ennek oka, hogy ilyen tematikus kóstolók esetében is célszerű figyelembe venni, hogy mekkora testtel rendelkeznek a borok. Ebben az esetben az évjárati besorolásnál fontosabb, hogy milyen volt az adott évjárat időjárása.

Túlságosan nem részletezve a két borvidék történelmi szerepét, a Bikavér tekintetében egy dolgot feltétlenül megállapíthatunk. A két - jellegében bizonyos fokig különböző stílusjegyeket hordozó - kultúrát és bort elérte az új idők gazdasági szele, és a "kötelező" helyi adottságok (terroár) által meghatározott jellegen túl egyöntetű a törekvés a közízlésnek való megfelelésre.

A termelők által többször is említésre kerültek az alábbi kifejezések:
- barrique hordóban történő érlelés,
- magas glicerin ill alkoholtartalom,
- kedvező savtartalom.
Ezek harmóniába gyúrása után, mondjuk ki,"finomabb", lágyabb, kellemesebb, egyszóval fogyaszthatóbb, és ezáltal eladhatóbb lesz a Bikavér, még 2.500-3.000 forint felett is, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacon. Persze vannak szakmai követelmények, melyeknek meg kell felelni egy Bikavérnek, de végülis a piacból élünk, nem?

A megkóstolt Bikavérekről általánosságban megállapíthattuk, hogy a szekszárdi borok életgörbéje gyorsabban emelkedik, de hamarabb kerül leszálló ágba is, mint az egri boroké. Jól kivehető és megkülönböztethető a két terület különbsége (éghajlat) és sajátossága (talaj) az egyes tételekben.

Személy szerint nekünk a jó évjáratú 2000-es és a 2002-es Takler Szekszárdi Bikavér tetszett leginkább, de azt gondoljuk, hogy az ugyancsak 2000-es Pók Tamás Egri Bikavér is nagyszerű ízvilágú, ragyogó bor. Ízlések és pofonok különbözők.

A „bikavér összeállítása, a házasítás egy művészi önkifejezés” mint hallottuk Pók Tamástól.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.