Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Borok

Bikavérek párbaja

Szakértők, borkedvelők és laikusok gyűltek egybe a Monarchia bortársaság helyiségében, hogy átadják magukat a Bikavérek kóstolásának.

Két kiemelkedő termelő, Pók Tamás egri és Takler Ferenc szekszárdi mesterek műveit vehettük górcső alá, vagyis kóstolhattuk meg. A két bor-ÁSZ egységesen tett tanúbizonyságot elkötelezettségről, hivatás tudatról és szakmai hozzáértésről.

Az alábbi tételeket kóstoltuk az est folyamán:

A fenti sorrend is érdekes volt, hiszen nem egyértelműen haladtunk a fiatalabbaktól az idősebbek felé. Ennek oka, hogy ilyen tematikus kóstolók esetében is célszerű figyelembe venni, hogy mekkora testtel rendelkeznek a borok. Ebben az esetben az évjárati besorolásnál fontosabb, hogy milyen volt az adott évjárat időjárása.

Túlságosan nem részletezve a két borvidék történelmi szerepét, a Bikavér tekintetében egy dolgot feltétlenül megállapíthatunk. A két - jellegében bizonyos fokig különböző stílusjegyeket hordozó - kultúrát és bort elérte az új idők gazdasági szele, és a "kötelező" helyi adottságok (terroár) által meghatározott jellegen túl egyöntetű a törekvés a közízlésnek való megfelelésre.

A termelők által többször is említésre kerültek az alábbi kifejezések:
- barrique hordóban történő érlelés,
- magas glicerin ill alkoholtartalom,
- kedvező savtartalom.
Ezek harmóniába gyúrása után, mondjuk ki,"finomabb", lágyabb, kellemesebb, egyszóval fogyaszthatóbb, és ezáltal eladhatóbb lesz a Bikavér, még 2.500-3.000 forint felett is, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacon. Persze vannak szakmai követelmények, melyeknek meg kell felelni egy Bikavérnek, de végülis a piacból élünk, nem?

A megkóstolt Bikavérekről általánosságban megállapíthattuk, hogy a szekszárdi borok életgörbéje gyorsabban emelkedik, de hamarabb kerül leszálló ágba is, mint az egri boroké. Jól kivehető és megkülönböztethető a két terület különbsége (éghajlat) és sajátossága (talaj) az egyes tételekben.

Személy szerint nekünk a jó évjáratú 2000-es és a 2002-es Takler Szekszárdi Bikavér tetszett leginkább, de azt gondoljuk, hogy az ugyancsak 2000-es Pók Tamás Egri Bikavér is nagyszerű ízvilágú, ragyogó bor. Ízlések és pofonok különbözők.

A „bikavér összeállítása, a házasítás egy művészi önkifejezés” mint hallottuk Pók Tamástól.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.