Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sok mindent mesélnek borokról, hordókról, sokan mégsem tudják, hogy miért különbözik az egyes borok alkoholtartalma, miből készülnek a boroshordók vagy hogy miért kénezik a bort. Összegyűjtöttük és megválaszoltuk a leggyakrabban előforduló kérdéseket.
Miért készítik a hordókat tölgyfából?

A hordókhoz olyan fára van szükség, amelynek porózus (lyukacsos) a szerkezete. Ilyen a kemény, alakítható és vízálló tölgy. Használatának első évében barrique borok kerülnek ki belőle. Lágy és az idő múlásával egyre jobb ízt kölcsönöz nekik.

Az egyik bor alkoholtartalma 9, a másiké 15%. Miért?

A bor alkoholtartalma a szőlő cukortartalmától függ, mert az alkohol a
gyümölcscukor erjedésekor keletkezik élesztő segítségével. Annál erősebb a bor, minél közelebb szüretelték az egyenlítőhöz hozzá a szőlőt. Természetesen az alkoholtartalmat sok más is befolyásolja: a szőlőterület tengerszint feletti magassága, az időjárás, a szőlőfajta és a szüret ideje.

Miért drágábbak az édes borok?

A jó minőségű, édes borokat olyan szőlőből készítik, amelyeket a nap és a nemespenész érlelt-rothasztott. Ehhez sokáig kell a szemeket a tőkén hagyni, és ezért nagy az esélye annak, hogy az eső tönkreteszi. A szüret kézi munkával történik, ami drágává teszi az így készített italt (pl. Tokaji aszú).

Miért kénezik a bort?

A ként tisztító- és konzerváló hatását több ezer éve ismerik. Napjainkban is ezzel védik a szőlőtőkéket a lisztharmat ellen. A borkészítés során szinte mindig használják a kéndioxidot (SO2), ezzel akadályozzák meg, hogy a bor oxidálódjon, azaz a levegő oxigénje kapcsolatba lépjen a must vagy a bor alkotóelemeivel. A kéndioxid hátránya, hogy már kis mennyiségben is kellemetlen ízt ad az italnak. Többek között ezért is szabályozták felhasználható SO2-mennyiséget. Ez az érték egyre csökken.

Milyen szerepe van az üvegnek?

A 18. században az üvegfújó tüdejétől függött, hogy mekkora és milyen alakú lett a palack. Napjainkban a legtöbb pincészet egységes üvegeket használ. A bor származási helye és minden fontos tudnivaló a címkén található.

Rosszabb lesz a bor nagyobb üvegben?

A borosüvegek általában 7,5 decisek. Léteznek azonban fél, egy- és kétliteresek is. Az “egyszerűbb” borokat gyakran nagyobb térfogatú üvegbe töltik. De ez is viszonylagos, mert egy jó pincészet egyszerűbb bora is igen jó minőségű. Egyes szakértők szerint a jó borok nagyobb üvegekben kedvezőbben érnek, és a gyűjtők szívesen vásárolnak különleges italokat ilyen kiszerelésben.

Mikor kell pihennie a bornak?

A jó borosgazda palackozás után pihenteti a borait. Vannak borkereskedők, aki azt állítják, annak már nincs jelentősége, hogy
szállítás után már több napja pihen az üvegben a bor, vagy éppen most vették le a teherautóról. Ideális azonban, ha felnyitás előtt 1-2 hetet pihen a palack. Ha sietős, meg lehet gyorsítani a folyamatot. Az üveget bő két órára be kell tenni a hűtőbe, majd lassan az ideális hőmérsékletre emelni a bor hőfokát (fehér: 10, vörös 16 °C-fok). A hideg ugyanis stabilizálja az italt. Öregebb évjáratok legalább egy napig legyenek a hűtőben - állítva!

Kell-e dekantálni a borokat?

Régebben dekantálták a borokat, azaz az üvegből átöntötték egy kancsóba. Erre azért volt szükség, hogy az üvegben levő üledéket, ami megkeserítette az italt, elválasszák. Ma már csak ritkán van szükség erre az eljárásra, mert a gyártás során tisztítják, filterezik a borokat. A szakértők egy része azért is ajánlja a dekantálást, hogy a bor illata és íze a levegőn jobban érvényesülni tudjon. Ám ugyanennyi hozzáértő szerint a levegő rossz hatással van a nedűre. Az eljárás azonban szemet gyönyörködtető.

Illik-e a pezsgő az ételhez?

A pezsgő kitűnő ital, de a hagyományok szerint csak desszerthez lehet kínálni. A szénsav ugyanis elmossa az aromákat, és kárba vész a főétel kitűnő íze. A legújabb divat szerint azonban egy pohár finom pezsgőt nyugodtan el lehet fogyasztani az étkezés során.

Megfigyelted már, hogy az üzletek polcain 3-4 féle formájú üvegben sorakoznak? Segítünk felismerni őket: 1. Bordói üveg - az biztos, hogy Bordeaux vidékéről származó italokat ebbe az üvegbe palackozzák. Máshol egyébként tölthetnek bele fehéret vagy vöröset is. Ezt a készítőjük dönti el. 2. Burgundi üveg - a bordói üveghez hasonlóan a borász választja ki a tartalmát. 3. Rajnai üveg - a 70-es években használták, napjainkban egyre ritkább. 4. Tokaji üveg - nemcsak a benne lévő ital, az üveg formája is védett márka. 5. Divat üvegek - a szakemberek örömére csak rövid ideig palackoznak ezekbe bort.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.