Mégse csüggedj, néhány évig otthonodban is érlelheted kedvenceidet, ha betartasz néhány szabályt.
1. Keresd meg a leghűvösebb és legszárazabb helyiséget a lakásban. Válassz északi fekvésű szobát, ahol ritkán hevül fel túlzottan a levegő és kevesebb a fény. Tökéletes tárolóhelyet persze nem fogsz találni, de néhány évig így is megfelelő minőségű marad az ital.
2. A dugó lélegzik, ezért a kiválasztott szobában nem szabad erős illatoknak szállni a levegőben. Óvd a bort az ételszagtól, parfümillattól, festékszagtól. A mostanában kedvelt illóolajok és füstölőpálcák illatát is magába szívhatja a palack.
3. Válassz sötét sarkot, mert a bor nem viseli el a közvetlen fényt – sem napét, sem lámpáét. A legjobb, ha ablaktalan helyiségbe helyezed őket, például a spájzba. Jobb híján takard le sötét anyaggal az üvegeket.
4. Az palackokat fektetve tárold, különben kiszárad a dugó, és a beáramló levegő gyorsan öregíti a nedűt. Egy állva felejtett üvegben néhány hónap alatt szinte biztos, hogy megromlik még a legnemesebb ital is.
5. A bornak nyugalomra van szüksége, ezért a polcokat tedd stabil helyre, és ne rendezgesd állandóan őket. Elég, ha 3–4 havonta óvatosan fordítasz rajtuk egyet. Felbontáskor se rázd a palackot, hogy a lerakódott borkő az üveg alján maradjon.
6. A tökéletes tárolási és fogyasztási hőmérséklet fehérbornál 8–10 °C, vörösnél 14–18 °C. Az ennél melegebb italt hűtsd be, mielőtt az asztalra kerül.
7. Ha tartozik a lakáshoz pince, körülbelül 70 százalékos legyen ott a páratartalom, hogy a dugó ne tudjon kívülről száradni. Ha túl száraz a levegő, tegyél néhány tálkába vizet az üvegek mellé. Ez utóbbi a lakásban is jó szolgálatot tesz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.