Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Borok

Ez az a borvidék, ahonnan minden ételhez találsz tökéletes bort!

A Felső-Magyarország borrégióhoz tartozó Mátrai borvidék területe annak is ismerős lehet, aki nem borrajongó. A Mátra és a Bükk hegyei számos kirándulót vonzanak egész évben a környékre. Aki ide látogat, útja során biztosan belebotlik egy-egy szőlővel teleültetett területbe.

A borvidék a Mátra hegységtől délre található, és nagyjából 32 000 hektárjával a nagy borvidékeink közé tartozik még úgy is, hogy ebből mindösszesen 5700 hektár van betelepítve. Mérsékelten kontinentális klíma jellemzi, amit a Mátra hegyvonulata több szempontból is befolyásol. Egyrészt megvédi az észak felől érkező hideg szelektől, másrészt a csapadékot is felfogja, ezzel pedig inkább egy szárazabb mikroklíma alakul ki.

Változatos talajszerkezetében megtalálhatjuk az agyagot, a löszt, az andezitet, a riolitot és a barna erdőtalajt, amik aztán szépen tetten érhetőek a különféle dűlők boraiban. Ez adja a borvidék egyik jellegzetességét, a másik pedig a szőlőfajták sokszínűsége. Korabeli iratokból tudjuk, hogy egykor fontos és nagy kiterjedésű kadarkaültetvények otthona volt, azonban a filoxéravész utáni ültetések változása a Mátrai borvidéket sem kerülte el, a fehér szőlők kerültek túlsúlyba. Közülük is a legjellemzőbbek a szürkebarát, a Müller Thurgau, az ottonel muskotály, Irsai Olivér, és az olaszrizling. A legnagyobb területen termesztett kék szőlők pedig a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a zweigelt.

Emellett további szőlőfajták széles skálájával is találkozhatunk a borvidéken. A túl sok szőlőfajta hátrány és előny is egy borvidék számára. Hátrány, mert nem tud kialakulni egy egységes stílusú, a fogyasztók által könnyen megjegyezhető termékskála, előny pedig, hogy a fogyasztó gyakorlatilag mindenki minden alkalomra és ételhez találhat egy borvidékről neki tetsző tételeket. Ez a változatosság nemcsak a fajták sokszínűségében érhető tetten, de abban is, hogy pezsgők, habzó-, rozé-, reduktív könnyed fehér- és vörösborok, komoly hordóban hosszan érlelt tételek, sőt még édes borok is kikerülnek a borászok kezei alól.

Nagygombos Játékos Rosé 2020

A fiatal mátrai borász, Barta Anna 90 hektárnyi szőlőt igazgat Hatvan mellett. A borvidék kiegyenlített éghajlata kedvez a szőlők lassabb és egyenletesebb érésének, és emiatt igazán gyümölcsös alapanyagot lehet innen szüretelni, miközben az élénk savak is megmaradnak. Ennek köszönhetően a Nagygombos üde, friss tételei bátran válaszhatók a hétköznapokra. Akárcsak ez a rozé házasítás, amiben sokféle piros bogyós gyümölcsöt, szamócát, cseresznyét, ribizlit fedezhetünk fel, mellettük pedig izgalmas zöldfűszerességet és frissítő pomelót. Igazi populáris, könnyed, szerethető tétel.

Centurio Fáy-domb Sárgamuskotály 2020

A Mátrai borvidék egyik presztízsborászata Ludányi Balázsé. A 3 hektáros birtok régóta áll a szakma és a borkedvelők figyelmének a középpontjában. A gondos, terroirszemléletű munkának köszönhetően Balázs borai is azok közé tartoznak, amelyek újrapozícionálják a Mátrai borvidéket. A Diós- és a Fáy-domb-dűlőben található szőlőit hozamkorlátozással és természetközeli módon műveli. A Centurio sárga muskotálya megmutatja a fajtajelleget és a gyümölcsösséget, ugyanakkor nem válik túlzóvá, és megőrzi elegáns karakterét.

N.A.G. Föld és Ég Kékfrankos 2016

Németh Attila Gábor két borvidéken is dolgozik, a Mátrai mellett Tokajban is. Az elmúlt közel két évtized alatt nem változtatott a bevált metóduson, hogy ő saját maga, egyedül készíti a borait. A mátrai területéről chardonnay, szürkebarát, tramini, hárslevelű, olaszrizling, sárga muskotály, cabernet sauvignon, kékfrankos és syrah borokat készít. A kékfrankos a borvidékre jellemzően fűszeres és vibráló, eleven savakkal, ropogós piros bogyós gyümölcsökkel, komplex eleganciával.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.