Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Borok

5 izgalmas tény a vörösborról

vörösbor
A nyár a könnyed italok jegyében telik, a hűs fehérbor és a rosé mellett azonban a vörösboroknak is ott a helyük az asztalon és az életünkben.

Tudtad, hogy a vörösbor igazi egészségőr?

A hasznos antioxidánsokba gazdag vörösbor mérsékelt fogyasztása kifejezetten jó a szervezet számára, de fő haszonélvezője a fenoloknak, polifenoloknak és antioxidánsoknak a szív, hiszen a mérsékelt vörösborfogyasztás növelheti a jó koleszterint szintjét a vérben és a vérnyomásra is jótékonyan hathat.

Tudtad, hogy sokáig a szennyezett víz helyett itták a bort?

Nem csak az antioxidáns tartalma miatt fontos és egészséges a bor. A bor legfontosabb egészségügyi előnye az ókorban az volt, hogy a bort fogyasztók elkerülhették a népesség jelentős részét fenyegető, a rossz, szennyezett víznek köszönhető megbetegedéseket. A borfogyasztással a kolera, a vérhas és számos akkor kezelhetetlen és halálos kimenetelű kórtól lehetett megmenekülni, hiszen a borban végbemenő erjedés a benne az italban található baktériumokat is meglehetős hatékonysággal elpusztítja.

Tudtad, hogy nagyon fontos, hogy hogyan tárold a bort?

A konyhapulton vagy hűtőben tárolt bor előtt-utóbb tönkremegy, szétesik. A rossz hőmérsékleten történő tárolás mellett a palack dőlésszöge sem mindegy, a legjobb, ha a hűvös, sötét pincében vagy kamrában tudjuk tárolni a bort, úgy hogy a palackban lévő nedű folyamatosan nedvesen tartsa a parafa dugót, így az nem szárad ki.

Tudtad, hogy a Vatikán a legnagyobb borfogyasztó?

Oké, van benne persze egy kis csúsztatás, de az egy főre jutó borfogyasztásban az országok között valóban a Vatikán vezet. Valószínűleg a lakosság életkora, összetétele és a bor miséken való fontos szerepe is hozzájárul ehhez az előkelő helyezéshez.

Tudtad, hogy a jó minőségű bor nem hizlal?

A sörrel ellentétben a mérsékelt borfogyasztás nem okoz derékbőség-problémát. Bizonyos felmérések szerint a rendszeres, de visszafogott borfogyasztás a testsúlyhoz viszonyított testzsír arányra is jótékonyan hat, azaz a rendszeresen borozók testzsírszázaléka alacsonyabb, mint azoké, akik egyáltalán nem fogyasztanak bort. Ennek fényében érdemes a vacsorát a csokoládédesszert helyett egy pohárnyi finom vörösborral zárni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.