A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Az első camembert sajt 1791-ben látta meg a napvilágot, melyet elvileg egy normandiai parasztasszony készített egy pap ötletei alapján, aki a Brie vidékről a forradalom miatt Normandiába menekült. Közkedvelt sajtfajta, aminek zsírtartalma 45-50%-os többnyire. Fadobozos és 250 grammos lenne az eredeti receptúra alapján, de az ipar ezen kicsit már módosított.

10 remek példányt halásztunk össze a héten a natúr camembert sajtokból, hogy megtudjuk, melyik a legjobb a vidéken. Nem hívtunk francia sajtgurukat a tesztre, de talán laikusként is véleményt tudunk formálni.

A camembert nemes penésszel van fedve, ami alatt ott lapul a sajt. Rendszerint ezeket nem hűtőhidegen javallott fogyasztani, hanem ildomos várni picit. Szobahőmérsékleten szabadulnak fel belőle az aromák, amitől néhány ember bizony a Holdig menekülne.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>>
Alpenmark

Megfigyelhető egy laza igénytelenség a csomagolásán, melyet akárhogy nézünk, nem gondoltak túl. A sajt illata kibontás után tökéletesen nulla, de ami még szomorúbb, hogy íze sincsen, még a penésznek sem. A sajt nem krémes egyáltalán, de cserébe, ha ráharapunk, érdekesen csikorogva zenél a fogaink között. Különösebben értékelhető eredményt nem képes felmutatni.

Adatok: 125 gramm, 45% zsírtartalom, 199 Ft

President

Közkedvelt márka, sokan ismerik a francia gyártó termékeit. Kibontás után szolid illat csapja meg az orrunkat, ami idővel kezd erőteljesebb lenni. A kérge keményebb, míg a belseje már egészen lágy. Kóstolva is marad a lágyabb ízvilág, egészen kedvelt példány lett belőle másodpercek alatt a tesztelők között.

Adatok: 120 gramm, 61% zsírtartalom, 539 Ft

TESZT! MELYIK A LEGJOBB FÜSTÖLT TRAPPISTA SAJT? >>>
Tesco

A natúr camembert piacra a Tesco is rámozdult. Illata tökéletesen semmi, ami után kicsit azért alábbhagy a lelkesedésünk. A kérge meglepően ruganyos, már-már olyan hatást ébreszt a szánkban, mint egy puhább gumicukor. Ízben sem találunk maradandónak mondhatót. Állagra nem igazán akar puhulni, a hűtőből kivéve pedig majdnem keménynek is nevezhető.

Adatok: 120 gramm, 32% zsírtartalom, 339 Ft

Bluedino

A kékdinó ismét bekerült egy heti tesztbe. Sajtjuk illata szolid, de legalább érezni felette valamit, ha kitartóan szimatolunk. Kóstolás után a penészréteget elhagyva aztán találunk egy kifejezetten krémes belsőt, ami szinte elolvad a szánkban. Ízre szolid, picit néha fanyarkás.

Adatok: 120 gramm, 50% zsírtartalom, 199 Ft

SAJTIMÁDÓK FIGYELEM, ITT A NAGY SZELETELT TRAPPISTATESZT! >>>
Chene d’argent

Végre egy camembert, melyet fadobozba csomagoltak. A penészréteg egészen vékony, de annyira, hogy sokszor a sajt kikandikál alóla, nem takarja el teljesen. Az íze enyhe, állagra picit krémes, de kitartóan hagyni kell, és ahogy melegszik, egyre lazul az állaga.

Adatok: 250 gramm, 45% zsírtartalom, 549 Ft

Tihany

Imádott magyar sajtmárkánk is többfajta camembert sajtot pörget a piacon, amelyek közül szerencsére találunk natúr változatot is. Csomagolásának eltávolítása után egy szolid penészes aroma csapja meg az orrunkat. Kóstolva lágy ízekre bukkanunk, amihez társul egy külső kemény réteg, de a belseje viszont krémes és lágy. Az íze meglepően sokáig kitart a szánkban.

Adatok: 125 gramm, 60% zsírtartalom, 499 Ft

TESZT! A VANÍLIÁS KRÉMTÚRÓK TÖBBSÉGÉBŐL ÉPP A VANÍLIAÍZ HIÁNYZIK >>>
Campus

Egyszerű csomagolás ez is, nincsen túlcifrázva a mutatvány. Pucérra vetkőztetés után egy penészes illat és sajtaroma keveréke érinte meg az orrunkat, ami a legtöbb tesztalany számára csábítónak bizonyult. A külső réteg közepesen kemény, míg a belseje meglepően puha. Ízében marad az a meghatározó élmény, amit illatával elénk tárt, sokban nem változik.

Adatok: 125 gramm, 45% zsírtartalom, 249 Ft

Camember Destrier

A fakorongos csomagolást ez is megkapta, és teletolták francia feliratokkal. Kinyitás után karakteres illat csapja meg az orrunkat, ami a penészre vezethető vissza. Kérge már picit puha, de belseje szinte elfolyik, annyira puha. Ízletes és finom. Szinte fél percig érezzük aromáját a szánkban, nagyon kellemes.

Adatok: 250 gramm, 49% zsírtartalom, 699 Ft

EXTRÉM, ALKOHOLOS FAGYIKAT KÓSTOLTUNK >>>
Bons Mayennais

Nehéz megfejteni a csomagoláson látható képet, de kicsit mintha zavar lenne a mátrixban. A két főhős által előadott jelenetet azonnal a sajt csomagolására biggyesztették. Az is lehet, hogy ez az új Vissza a jövőbe rész trailere, de inkább nem reménykedünk. Kibontás után aztán jön az igazi meglepetés. Ez már hűtőhőmérsékleten is rendesen árasztja magából a „büdös sajt aromát”. Ennek okán több tesztalany a szíve szerint passzolta volna a dolgot azonnal. Sokadik szinten nevezhető ez már erjedtnek, igazi bajnokoknak való.

Adatok: 250 gramm, 959 Ft

Camembert

Puritán, márkanévtelen csomagolással is találunk camembert sajtot a boltok polcain. Pirosas csomagolásban egy aprócska darabot találunk csupán. Az illatából sokat nem éreztünk, ízében egy gyengéd sajtos huzatot csupán. Érdekesebb benne, hogy kicsit tapad, ami egyre fokozódik, ahogy a szánkban kalandozik sajtdarab.

Adatok: 75 gramm, 60% zsírtartalom, 259 Ft

ERDEIGYÜMÖLCSÖS TEÁKAT TESZLETÜNK: HALRÚD ÉS VIRSLI ILLATÚ TERMÉKET IS TALÁLTUNK >>>
Ítélet

A heti bajnok egyöntetűen a Camembert Destrier nevezetű sajt lett. Minden pontjában az átlag halandó számára megfelelő. A második helyet a Chene d’argent érdemelte ki, ami azoknak kedvez főleg, akik a gyengéd sajtokat kedvelik. Szorosan mellette a President példánya, ami annak ellenére, hogy tucatnak mondható, meglepően jól vizsgázott.

Az Alpenmark az igazi gyász a héten, mert annál tényleg tökéletesen semmit nem érzünk. Se illat, se íz, se semmi. A legnagyobb kérdőjelet az időutazókkal futatott Bons Mayennais lett, ami igazi büdössajt a javából. Ezt, ha sokáig hagyjuk melegedni, lehet, hogy kiüríti körülöttünk a fél kerületet. Nehéz pontosan megítélni a helyét egy ilyen mezőnyben.

Toplista:

1. Camembert Destrier
2. Chene d’argent
3. President
4. Tihany
5. Campus
6. Bluedino
7. Tesco
8. Camembert
9. Alpenmark
10. Bons Mayennais

VAJTESZT: AZ EGYIK TEAVAJ KIMAGASLIK A MEZŐNYBŐL >>>
TESZT! MELYIK KONZERV ŐSZIBARACKBEFŐTT AZ, AMELYIKKEL NEM RONTJUK EL A SÜTINKET? >>>
MÉREGERŐS CSILISZÓSZOKAT KÓSTOLT A TESZTCSAPAT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.