Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Állítólag az egyik cukrászinas köpüléskor só helyett tévedésből cukrot szórt a tejszínbe, és Dobos C. József az „elrontott” vajjal kísérletezve alkotta meg a róla elnevezett tortát.

A magyar cukrászipar egyik megteremtőjének tartott Dobos C. József régi szakácsdinasztia leszármazottja: dédapja II. Rákóczi Ferenc szerencsi kastélyában volt szakács- és cukrászmester, ő maga pedig apja mellett kuktáskodott, majd az Andrássy családnál töltött inasévei után Batthyány Kázmér pesti palotájának konyháján tökéletesítette tudását. 1878-ban csemegeüzletet nyitott a Kecskeméti utcában, ahol a kaviár, pezsgő, szarvasgomba és egyéb ínyencségek mellett saját cége konzervjeit és más termékeit is árulta. 1881-ben megjelentette modernnek számító Magyar-franczia szakácskönyvét, amely az akkori polgári konyha receptjeit tartalmazta.

Egy véletlennek köszönhető?

A torta keletkezési körülményeiről pontos információk nem állnak rendelkezésre, de állítólag az egyik cukrászinas köpüléskor só helyett tévedésből cukrot szórt a tejszínbe, és Dobos C. József az „elrontott” vajjal kísérletezve alkotta meg a róla elnevezett tortát.

Az 1884-ben megalkottott vajkrémes tortát saját pavilonjában mutatott be az Első Budapesti Országos Általános Kiállításon, és személyesen szolgálta fel a kóstolót a Ferenc Józseffel együtt betérő Erzsébet királynénak. A ropogós karamellel borított újdonság merőben különbözött a főzött krémmel töltött emeletes tortacsodáktól. Sikk lett Dobostól rendelni, és a társzekereken fadobozban, sózott jég között szállított torták Nyugat-Európába is eljutottak.

Nem titok többé

Húsz éven át senkinek nem sikerült megfejtenie a vajkrém titkát, pedig sokan próbálkoztak. Végül a mester 1906-ban önzetlenül átadta a pontos receptet a Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének azzal a kikötéssel, hogy ahhoz mindenki hozzáférhessen, majd bezárta az üzletét és nyugalomba vonult.

DOBOSTORTA HÁZIASAN

LENYŰGÖZŐ CSOKITORTÁK A NAGYVILÁGBÓL - KÉPTELENSÉG KÖZTÜK VÁLASZTANI!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.