Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Az utóbbi néhány évben a magyar zöldségesek kínálatában is megjelent a kopasz barackba oltott ringlóra emlékeztető datolyaszilva. A khakiként ismert gyümölcs ebben a téli időszakban üde színfoltja lehet a konyhánknak, és lágy ízével az egész családot leveheti a lábáról.

A datolyaszilva igen régóta jelen van az európai, mediterrán gasztronómiában, ázsiai gyökerei mellett egyik fajtája Európában őshonos. A görögök által Zeusz tüzeként (Diospyros) aposztrofált gyümölcs mindig is kedvelt volt. Az istenek gyümölcsének másik neve, a Khaki viszont már az ázsiai gyökerekre emlékeztet, hiszen a kínai gyógyászatban is használt kifejezésből a ka (azaz lélek) és ki (azaz energia) született a gyümölcs neve.

Napsárga és mézédes a datolyaszilva
Napsárga és mézédes a datolyaszilva

A név jelentéstartalma miatt Ázsiában mély vallásos kapcsolat fűzi az embereket a datolyaszilvához. A halottak lelkei számára ezt a gyümölcsöt ajánlották fel a családi oltárokon. A spirituális tartalom mellett Japánban és Kínában a gyümölcsöt gyógyászati célokra is felhasználták. Magában kínálták, illetve a belőle préselt levet itatták a betegekkel, illetve gyógynövényekből készült keverékekhez is alkalmazták.

Az amerikai kontinenst több lépésben vette be a datolyaszilva. Először a XVII. század elején jelentek meg datolyaszilvafák az Újvilágban, majd a 1850-es években kezdődött meg az igazi gyümölcstermesztés. A japán datolyaszilvák őse pedig közel 1000 évvel korábban Kínából jutott a szigetországba.

Ősz végére, tél elejére érik be, mire már a levél is lehull a fáról: kis lámpásokként világítanak a gyümölcsök
Ősz végére, tél elejére érik be, mire már a levél is lehull a fáról: kis lámpásokként világítanak a gyümölcsök

élettani hatásai

A datolyaszilva nem véletlenül vált igen fontos gyümölccsé a Távol-Keleten, hiszen a gyógyításban jelentős szerepet kapott. Használták az agyi elváltozások (agyvérzés, agyhártyagyulladás, daganat) kezelésére, a hajnövekedés serkentésére, a szájon kialakult sebek gyógyítására, a légutak kezelésére. Ez utóbbi esetén a torokfájás, a torokgyulladás, illetve a hörghurut tüneteinek enyhítésében játszott fontos szerepet a datolyaszilva. Köptetőként is alkalmazták. Az emésztőrendszerben kialakuló problémák kezelésében és a vérszegénység orvoslásában is jól hasznosítható volt ez a gyümölcs. Manapság főleg a rákgyógyítás terén bizonyul hatékony ellenszernek. A datolyaszilvában található nátrium, vas, kálcium, folsav és C-vitamin is.

Nálunk egzotikusnak számít a datolyaszilva, pedig déli fekvésű helyen itt is megterem!
Nálunk egzotikusnak számít a datolyaszilva, pedig déli fekvésű helyen itt is megterem!

A datolyaszilva a narancssárga különböző árnyalatiban játszó barack nagyságú gyümölcs, amely ugyan méretre a barackra hasonlít, megjelenésében mégis inkább a magyar nevét is adó csonthéjasra, a szilvára emlékeztet, még pontosabban a szilva szegény rokonára, a ringlóra. A datolyaszilva nem csak méreteiben emlékeztet a sárgabarackra, hanem ízében is hordozza a barack jelleget.

Így vásároljunk!

A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy sérülésmentes példányokat vegyünk. Mivel a datolyaszilva utóérő gyümölcs, így nyugodtan vehetünk éretlenebbnek tűnő szemeket is. A datolyaszilva akkor a legfinomabb, amikor már teljesen megpuhult, keményebb állapotában nem is érdemes megkóstolni, mert csak az érés folyamán tűnnek el belőle a csersavak. Az érett példányok viszonylag rövid ideig eltarthatóak, 1-2 napot bírnak csak ki a hűtőszekrényben.

Utóérő gyümölcs, várjuk meg, míg megpuhul, hogy minél édesebb legyen!
Utóérő gyümölcs, várjuk meg, míg megpuhul, hogy minél édesebb legyen!
Így fogyasztjuk!

A datolyaszilvát általában nyersen fogyasztják. Ilyenkor meghámozzák, vagy a félbevágott gyümölcs héjából kikanalazzák az érett gyümölcshúst. A datolyaszilva jó ízesítője a tej alapú desszerteknek. Különféle túrós, tejszínes alapokon nyugvó krémekben nagyon finom, egy kevés reszelt citromhéj hozza ki igazán a benne rejlő aromákat. Lekvárt és chutneyt is készítenek belőle, édeskés íze és állaga miatt a fűszeres mártásoknak remek alapot ad. Az ételeken kívül az italokhoz is jó a datolyaszilva. A különféle tej alapú turmixokon kívül, a mostanság igen divatos smoothie-khoz is jó alapanyag ez a gyümölcs, sőt a különféle koktélokhoz is használható mind a friss gyümölcs, mind a belőle készített szirup. Ázsiában nagy hagyománya van a szárított datolyaszilva fogyasztásának, bort és likőrt is állítanak elő belőle, sőt még pótkávét is készítenek az Izraelben nemesített fajta magjából.

Datolyaszilvás kenyér >>>


Kókuszos-datolyaszilvás sütemény >>>
Mindenféle gyümölcsök a Mindmegettén >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.