A farsanghoz kapcsolódó szokások – a busójárás, a jelmezbálok és a nagy lakomák – többsége (általában) februárra tevődik. A bálokon, mulatságokon nemcsak díszes ruhakölteményekkel, hanem a magyar konyha hagyományos receptjeivel is találkozhatunk. A legtöbb helyen ilyenkor a zsíros ételeket és a bőséges lakomákat kedvelik, hogy jó legyen a termés, és kövérre hízzanak a háziállatok. Az Északi-középhegység falvaiban húst, pogácsát, friss töpörtyűt, kolbászt és káposztát kínálnak farsang idején.
A bőséges kínálatban persze országszerte megjelennek az édességek, és sehol sem hiányozhat a farsangi időszak jellegzetes finomsága, a fánk, amelynek sok helyen mágikus erőt tulajdonítottak, ezért az első süteményt kiszárították, porrá törték, és később gyógyszerként a beteg állatok ételébe keverték.
A farsangi fánk - vagy szalagos fánk - és a csöröge hazai süteményeink, de a fánkot természetesen megtaláljuk más nemzeteknél is. Szilveszterkor a berlini cukrászdák kínálatából nem hiányozhat a Berliner Pfannkuchen, amit lekvárral töltve és cukorral bevonva kínálnak. Svájcban nagy és lapos, igen ropogós, csörögére emléztető fánkot készítenek, Rómában Szent József napját ünneplik fritella (vagyis fánk-) sütéssel. Ott a leves után eszik, üresen. Ha már krémmel is megtöltik, bigne a neve.
Sokan megőrülnek érte, mégsem sütnek fánkot, mert úgy gondolják, hogy túlságosan is időigényes és bonyolult. Pedig ha megismerjük a fánksütés csínját-bínját, rájövünk, hogy nem is akkora ördöngősség az egész!
Aki mégis fél a kelt tésztától, de odavan a fánkért, nem kell lemondania erről a finom téli desszertről. A túrófánk sütőporral készül, ráadásul pillanatok alatt, és gyakorlatilag elronthatatlan. Gyerekjátéknak is nevezhetnénk, de a forró olaj miatt ezt mégsem tesszük. Szóval kezdők bátran próbálkozzanak vele, de gyerekek legfeljebb a tészta kikeverésében segédkezzenek!
Minden fánkra igaz, hogy valamilyen mártással, lekvárral vagy töltelékkel az igazi. Legnépszerűbb kísérő a baracklekvár, amit gazdagíthatunk kevés rummal vagy rumaromával, de nagyon finom hozzá más fanyar dzsem is. Meggy, ribizli vagy feketeribizli mennyei hozzá, de édesszájúak készíthetnek hozzá vaníliasodót, csokiszószt vagy karamellöntetet is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.