Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A crumpet az amerikai palacsinta őse, amelyet az angolok előszeretettel fogyasztanak reggelire, de ötórai tea mellé kínált szendvicsek alapját is sokszor képezi. A crumpet frissen kisütve az igazi, de kihűlt állapotában is jól felhasználható. Kicsit úgy lehet enni, mint a gofrit, szivacsos felső szerkezete jól magába szívja a rácsorgatott vajat, mézet...

A crumpet nem új keletű az angol gasztronómiában, az Oxford English Dictionary tanúsága szerint az első crumpet recept 1382-ben jelent meg, amelyben leírták, hogyan kell elkészíteni a crompidot. Valószínűleg ennek változataként honosodott meg a crumpet, amely már a XVII. században ezen a néven jelenik meg. Elizabeth Raffald a XVIII. század híres háztartás-vezetési könyvének írójának receptjei között is megtalálni a crumpet tésztáját.

Tökéletes reggeli a crumpet - vajjal, dzsemmel, akár mézzel
Tökéletes reggeli a crumpet - vajjal, dzsemmel, akár mézzel

A crumpet alapja egyébként egy sűrűbb, élesztős palacsintatészta, amelyet leggyakrabban serpenyőbe, illetve rostlapra helyezett fémgyűrűkben sütnek ki, de létezik sütőben sült változata is. A tészta alja sima és homogén, míg a tetején - az élesztőnek hála - rengeteg apró kis kráter látszik. Ennek - és a belső szivacsos szerkezetének - köszönhetően a friss crumpet nagyon jó nedvszívó, épp ezért leggyakrabban olvasztott vajjal, tejszínnel, lekvárral vagy épp mézzel meglocsolva szokás fogyasztani. Ha kihűlt, akkor viszont érdemes megtenni az uborkás és lazacos szendvicsek alapjának.

A crumpet könnyen rokonítható a walesi crempoggal, illetve más palacsintákkal, a különbséget azonban minden esetben az élesztő jelenti, amely teljesen más szerkezetet ad a kész tésztának, mint a sütőpor. A crumpetet manapság már leggyakrabban búzaliszttel készítik, de a XVIII. századi receptek jelentős része még hajdinalisztet javasol.

Az élesztős tészta lukacsosra, kráteresre sül a crumpetben
Az élesztős tészta lukacsosra, kráteresre sül a crumpetben

A tökéletes crumpet elkészítéséhez nagy serpenyőre van szükségünk, ami lehet teflon vagy öntött vas is, illetve azokra a bizonyos fémgyűrűkre. Fémgyűrű híján se kedvetlenedjünk el, ha kell, akkor kicsit vegyük sűrűbbre a crumpet tésztáját (cseppet emeljünk a liszt mennyiségén), és süssünk kisebb, szabadkézi darabokat. A mértani szabályoktól ugyan részben el fognak térni és feltehetően vékonyabban is lesznek, mint a gyűrűben sült példányok, de szerkezetileg ugyanolyan lukacsos, szaftot elnyelő falatok lesznek, mint a crumpet.

Az olajjal vagy zsírral finoman kikent serpenyőbe kanálnyi tésztát öntünk, gyűrű hiányában megpróbáljuk egy helyre koncentrálni a tésztát. A tésztát nem túl nagy lángon, inkább közepesen sütjük, hogy ne égjen le, hanem finoman átsüljön. Amíg sül, addig az élesztőnek köszönhetően megjelennek a lukak a tészta szerkezetében. Akkor jó a tészta, ha a már átsült (mint a klasszikus palacsinta esetében). Ilyenkor a forró gyűrűket óvatosan eltávolítjuk, majd lapáttal a tésztát megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük még 1-2 perc alatt.

A lukacsos textúra miatt jól magába szívja a vajat, mézet, lekvárt, tejszínt - ki mivel szereti
A lukacsos textúra miatt jól magába szívja a vajat, mézet, lekvárt, tejszínt - ki mivel szereti

A crumpet felszolgálható melegen és hidegen is, bár melegen sokkal izgalmasabb. A klasszikus vaj és méz feltétek mellett érdemes megkóstolni a tejszínes, lekváros vagy épp karamellkrémes, esetleg citromkrémes (lemon curd) tésztát is, amelyet nyugodtan megszórhatunk különféle bogyós gyümölcsökkel is.

Uzsonnára citromos krémmel is nagyon finom
Uzsonnára citromos krémmel is nagyon finom

A kihűlt tésztából nem csak uborkás vagy lazacos szendvicseket gyárthatunk, hanem kis fantáziával készíthetünk belőle hamburgert vagy épp sajttal is összesüthetjük.

Crumpet

Hozzávalók:
1,4 dkg száraz élesztő
1,2 dl víz
1 dkg cukor
1,6 dl tej
12 dkg vaj
25 dkg finomliszt
2 tojás
2 csipetnyi só

Elkészítés: A vizet megmelegítem, majd a száraz élesztővel és a cukorral összekeverem, 5 percet hagyom állni. A tejet egy forralóba öntöm, hozzáadom a vajat, és addig melegítem, amíg a vaj elolvad. A lisztet egy közepes keverőtálba kimérem, majd hozzáadom a sót. A tojásokat felütöm és habosra keverem.
A liszthez hozzáadom az élesztős vizet, a tejet és a tojásokat, majd csomómentesen elkeverem, és letakarva nagyjából fél órát hagyom állni.
Ezután vajjal vékonyan kikent teflonos serpenyőbe kanalazok belőle. Közepes lángon sütöm, addig nem fordítom meg, amíg át nem sült. Végül átfordítom, még 1 percet sütöm.
Melegen, vajjal és mézzel megcsorgatva tálalom.

Palacsinta receptek >>>

Hétvégi ráérős reggelikre tökéletes a crumpet
Hétvégi ráérős reggelikre tökéletes a crumpet
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.