Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A palacsinta a magyar desszertkínálat igazi adu ásza. Gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte és mivel szinte bármivel megtölthető, így mindenki szája íze szerint variálható.

A klasszikus megkent, negyedbe hajtott vagy feltekert palacsinta mellett létezik olyan verzió is, ahol az egyén érdekei háttérbe szorulnak, s a palacsintákból nagy egység születik.

Diós rakott palacsinta borsodóval
Diós rakott palacsinta borsodóval

Diós rakott palacsinta (a fenti kép receptje) >>>

Csúsztatott vagy rakott palacsinta?

A csúsztatott palacsinta nem új keletű édesség a magyar háztartásokban. Már Dobos C. József könyvében is szerepel, igaz itt még töltött palacsinta néven, de a lényeg ugyanaz. Dobos szerint a töltött palacsintát tölthetjük lekvárral, túróval, mandulával, illetve bármivel, amiről úgy gondoljuk, hogy illik hozzá. Dobos azt javasolja, hogy az összeállított süteményt tojássárgájával és cukorral gazdagított tejjel meglocsolva toljuk a forró sütőbe, s miután megsült, tálra borítva kínáljuk.

Ó, ez egy brutális palacsintatorta, kakaós tésztából sütve, tejszínes mascarponéval rétegezve...
Ó, ez egy brutális palacsintatorta, kakaós tésztából sütve, tejszínes mascarponéval rétegezve...

Ínyesmester idejére a tojásos, cukros tej azonban már a múlté. Itt már csak a töltelékekről esik szó, illetve Magyar Elek szerint a csúsztatott palacsintának szánt tésztába érdemes a tojások fehérjét felverve hozzáadni, illetve úgy kell megsütni az egyes palacsintákat, hogy a felső részük szinte még híg legyen. Töltelékként csupán citromhéjas cukrot javasol.

A csúsztatott palacsinta és a palacsintatorta, valamint a rakott palacsinta között nincs egzakt különbség, de ettől függetlenül a magyar konyhában mégis megfigyelhető, hogy az adott fogalmak valamelyest elkülönültek. Sok háztartásban a palacsintatortát a normál mód lesütött palacsintából készítik, míg a csúsztatott palacsintánál ügyelnek arra, hogy csak a tészta egyik oldalát süssék meg. A rakott palacsintánál még egy extra csavart jelent a szokásos mód töltött, feltekert palacsintákból készített tál, amelyet a sütés előtt - a Dobosnál is írt - tojássárgájával és cukorral gazdagított tejjel vagy tejszínnel nyakon öntenek. Ennek tipikus példája a sült túrós palacsinta.

A palacsintatortához semmi extra alapanyagra vagy technikára nincs szükség, csupán egy kis fantáziára - s néhány jó hozzávalóra. A tortához szükséges tészta megegyezik a szokásos palacsintatésztával, azzal az egy különbséggel, hogy a csúsztatott palacsintánál tényleg csak a tészta egyik fele kerül kisütésre.

Erdei gyümölcsös lekvárral rétegezve, csokiszósszal, hmmmm...
Erdei gyümölcsös lekvárral rétegezve, csokiszósszal, hmmmm...

A csúsztatott palacsinta zökkenőmentes elkészítése akkor lehetséges, ha mindent előkészítünk, és a félkész palacsintáinkat rögvest a sütésre használható tálba fektetjük, és azon nyomban megkenjük vagy megszórjuk a kívánt töltelékkel.

A palacsintatorta készítésénél jó, ha van egy olyan méretű edényünk, amelyben tökéletesen elfér a palacsinta. Erre alkalmas lehet egy csatos tortaforma vagy akár egy régi jénai is. Azzal számoljunk, hogy a tésztán kívül a töltelék is emelni fog a palacsintán, tehát érdemes viszonylag magas peremű edényt választani.

Horváth Ilona receptje, a klasszik!
Horváth Ilona receptje, a klasszik!
Változatok palacsintatortára

A csúsztatott palacsintáknak megannyi változata ismert, mondhatnánk azt is, ahány ház, annyi palacsintatorta. Egyrészt a tölteléket meghatározza az adott család ízlése, másrészt fontos befolyásoló tényező, hogy éppen mi található otthon.

Ebből még bármilyen rakott palacsinta lehet!
Ebből még bármilyen rakott palacsinta lehet!

A leggyakrabban lekvárt, felvert, cukrozott tojásfehérjét, csokoládékrémet szoktak belekenni, illetve a lekvárral megkent palacsintákat darált csonthéjasokkal (dióval, mandulával, mogyoróval) vagy darált mákkal megszórni. Ezeken kívül kerülhet bele kakaópor, cukorral, áztatott mazsolával, citromhéjjal – esetleg egy tojással - kikevert túró, de különféle pudingokkal, édesített, ízesített sajtkrémekkel is megtölthetjük. A lekvár helyett használhatunk sűrűre főzött gyümölcsmártást is.

Mézzel vagy juharsziruppal, friss gyümölcsökkel tálalva is nagyon finom a palacsintatorta
Mézzel vagy juharsziruppal, friss gyümölcsökkel tálalva is nagyon finom a palacsintatorta

Az egyik legjobb - mondhatni klasszikus - változat a felvert tojásfehérjével, valamint diós baracklekvárral töltött csúsztatott palacsinta. Ha az egészet még egy kis csokoládéval is meglocsoljuk, akkor máris kész a zserbó-palacsinta. A mákos töltelékhez jól passzolhat egy dinsztelt almás töltelék, de egy kis szilvalekvárral is nyugodtan rétegezhetjük a mákot. A mákot, diót, egyéb csonthéjast nem csak lekvárra, pudingra szórva tehetjük a palacsintába, hanem akár külön krémet is főzhetünk belőle, igaz ezzel valamelyest megnő a sütemény elkészítésének ideje.

Rakott palacsintából készíthetünk sós változatot is. Ilyenkor a tésztát már eleve sósra hangoljuk, s - a töltelék ismeretében - akár fűszerezhetjük is. Nagyon jól mutat a spenóttal, paradicsommal színezett tészta, s ezek között tökéletes töltelék lehet egy kis tejföllel, tojással elkevert sajt, vagy néhány szelet sonka, esetleg vékonyra szelt hideg sült hús, netalántán valamilyen zöldségből készített püré vagy mártás. A sós palacsintákat kínálhatjuk magukban, de köretként is megállják a helyüket.

Zöldséges raguval rétegezve, sajttal összesütve is tökéletes!
Zöldséges raguval rétegezve, sajttal összesütve is tökéletes!

Amikor már minden töltelék a helyén, és az utolsó, üres palacsintával fedve elkészült a mű, akkor az egész mehet a sütőbe, hogy az ízek összeérjenek, a töltelékben lévő esetleges nyers alapanyagok megsüljenek (tojás), és az egész torta egy egységgé váljon. Miután kiszedtük a sütőből, érdemes egy kicsit várni, mert a rétegek között a töltelék a hőt nagyon jól tartja.

A kész édes palacsintatortát, illetve az abból vágott szeleteket meglocsolhatjuk csokoládéöntettel, gyümölcsöntettel, de kínálhatunk mellé frissen felvert tejszínhabot is.

Cukros kakaóval rétegezett csúsztatott palacsinta - puncsmártással
Cukros kakaóval rétegezett csúsztatott palacsinta - puncsmártással

Csúsztatott palacsinta puncsmártással (a fenti kép receptje) >>>

Spenótos palacsintatorta

Hozzávalók:
2 tojás
20 dkg finomliszt
3,5 dl tej
csipet só
1 teáskanál sütőpor
20 dkg spenót
25 dkg bryndza

Elkészítés: A tojásból, tejből, spenótból és a sütőporos lisztből sűrűbb palacsintatésztát csinálok. Fél órát hagyom állni, majd közepes lángon kisütöm. Ahogy kisült, tálra teszem, bryndzával megkenem, és ezt a műveletet addig folytatom, amíg a tészta el nem fogy. Szaftos ételek mellé kitűnő köret.

Mákos csúsztatott palacsinta

Hozzávalók:
2 tojás
4,5 dl tej
20 dkg finomliszt
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
cukor
darált mák
4 tojásfehérje
baracklekvár

Elkészítés: A tojást a vaníliás cukorral habosra keverem, majd a többi hozzávalóval egy kicsit vastagabb tésztát készítek. 14-16 palacsintát sütök. A palacsintáknak csak az egyik felét sütöm meg, majd azt tálra csúztatom, és rétegezem házi baracklekvárral, amibe mákot szórok és cukros tojáshabbal. Amikor kész vagyok, egy utolsó palacsintával zárom a sort, és a tortát 190 fokon fél órát sütöm.

Palacsinta receptek a Mindmegette kínálatában >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.