Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Desszert

Újragondolt Eszterházy torta és monodesszertek - ideért a cukrászforradalom!

desszert cukrász torta esterházy torta
Az idei, Szó Gellért által alkotott Őrség Zöld Aranya országtorta jó alkalom arra, hogy elgondolkozzunk azon, hogy a bő egy évtizedes gasztroforradalomnak köszönhetően, vajon a cukrászatban is történt-e változás. A látszat és a tények is azt mutatják, hogy igen: a technológiai újdonságok és a francia trendek hatottak és folyamatosan hatnak a magyar cukrászatra. A hagyományok tisztelete mellett szerepet kapott az innovatív, minőségi, helyi alapanyagokra koncentráló desszertkészítés.

A francia gasztronómia és cukrászat mindig is fontos szerepet játszott a magyar cukrászatban, nem csak alakított rajta, hanem bölcsője is volt annak. A nagy magyar cukrászdinasztiák alapítói (többek között Hauer, Szamos, Ruszwurm vagy épp Kugler) és tagjai, mind-mind a francia tanulmányútjaik, inasévek után találták meg saját hangjukat, formálták olyanná a magyar cukrászatot, amilyennek ma ismertjük és szeretjük.

MEGVAN A GYŐZTES! AZ ŐRSÉG ZÖLD ARANYA LETT MAGYARORSZÁG TORTÁJA >>>
Az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország Tortája 2016-ban / Fotó: Vas Gergely fotográfus (Gregory Iron Photography)
Az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország Tortája 2016-ban / Fotó: Vas Gergely fotográfus (Gregory Iron Photography)
A monodesszertek kora

Az elmúlt években a klasszikus cukrászatból kiindulva, a modern eszközöknek és újabb technikáknak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a monodesszertek , ahol a megszokott tortaszeletek helyett egyetlen kerek egészben rejlik minden, személyre szabott teljes világok bomlanak ki előttünk a tányéron. Nem csak a forma jelent újdonságot, hanem a desszert nyújtotta élmény is más.

A monodesszertek mellett a klasszikusok új formába történő öntése, a minőségi alapanyagok előtérbe helyezése és a helyi alapanyagok, ízek megjelenítése is elengedhetetlen az új vonalat képviselő cukrászok számára.

CSAK EGYFÉLE SÜTI VAN - DE EZERFÉLE ÍZBEN! MONOCUKRÁSZDA A VÁROS KÖZEPÉN >>>
Globalizáció és regionalitás - egy helyen

A minőségi alapanyagok a globalizációnak köszönhetően ma már sokkal könnyebben elérhetők, nem okoz problémát a legjobb minőségű csokoládé vagy bármilyen, egzotikusnak tűnő fűszer beszerzése. Persze ebben is cél a mértékletesség, s talán a legjobb irány az, ha a helyben beszerezhető alapanyagok esetében a regionális termelők alapanyagai kerülnek felhasználásra. Ennek jegyében a tej, a vaj, a tejszín, a tájegységre jellemző gyümölcsök vagy épp a különféle magvak mind-mind a környékről kerülnek a cukrászatba.

Mindezek mellett a cukrászforradalom fontos felismerése, hogy a süteményeknek, desszerteknek meg kell felelniük a kor táplálkozástani elvárásainak, azaz nem elég jó alapanyagokból dolgozni, arra is ügyelni kell, hogy minél könnyebb, a szervezetet feleslegesen nem terhelő desszertet kínáljanak úgy, hogy annak élvezeti értéke semmilyen csorbát ne szenvedjen.

Akkor kijelenthetjük, hogy ma Magyarországon van cukrászforradalom?

Igen, van. A nemzetközi tapasztalat, a munkaszemlélet, az új technológiák megismerése, azok elsajátítása mind hozzájárul ahhoz, hogy az itthoni cukrászat végre elmozduljon a holtpontról, s valami új szülessen. Nem feltétlen a francia monodesszert az egyetlen követendő irány, a tradicionális, hagyományos desszertek újraélesztése, azok minőségibbé tétele is céljává válhat ennek a változásnak.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.