15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mi az a jin-jang diéta, és miért jó?

A jin-jang diéta a harmóniára törekszik. Az élelmi anyagokat jin és jang értékűekre osztja fel, de akár hideg és meleg hatású ételeknek is nevezhetjük ezeket. A diéta alapelve az, hogy az elfogyasztott ételeknek jint és a jangot is tartalmazniuk kell, illetve ezeknek egyensúlyban kell lenniük.

Jin ételek, növekvő értékkel: gyógyszerek, édesítőszerek, táplálék-kiegészítők, mustár, vanília, ecet, sör, bor, égetett szesz, kávé, cukor, méz, gyógynövényteák, gabonakávé, ásványvíz, zöldség- és gyümölcslé, napraforgó, kukorica, olíva- és egyéb olajok, mindenféle gyümölcs, tej, tejtermékek, a legtöbb olajos mag, zöldségek, hüvelyesek.

Jang ételek, szintén növekvő értékkel: gabonafélék, halak, húsok, húskészítmények, tojás, szója, só.

A jin-jang étrendet követők szerint minden étel negatív hatására létezik megfelelő „ellenanyag”, mégpedig a különböző fűszerek formájában. Ha ezeket együtt főzzük meg és fogyasztjuk el, az ételek harmonikusabbak és kevésbé ártalmasak lesznek, illetve megakadályozzák a károsnak ítélt anyagok lerakódását. A legfontosabb párok: gabonafélék – gyömbér; rizs – szegfűszeg; vörös húsok – bors, paprika; burgonya – kömény; hüvelyesek – majoránna, borsikafű; sajt – hagyma, paprika.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.