A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Nehéz mértéket tartani a kalóriadús falatokkal, főleg, ha napközben nincs időnk leülni és kényelmesen enni. A gyomor kellemetlen tünetekkel reagál - ám szerencsére, a panaszok többségénél segítség lehet a természet patikája!

Az emésztés folyamata sosem áll le, a gyomor és a bélrendszer egész nap dolgozik. A hibátlan működésnek négy feltétele van, ezek mindegyike fontos az egyensúly megtartásához:

  1. kiegyensúlyozott táplálkozás
  2. rostban gazdag ételek fogyasztása
  3. megfelelő folyadékbevitel
  4. rendszeres mozgás.

A lustálkodás, a mértéktelenség, a stressz beteggé teszi az emésztőrendszert, és így a test legfontosabb védelmi vonalára, az immunrendszerre is hatással van.

Kamilla: gyomorbántalmakra

A népi gyógyászat bevált szere. A belőle készült tea vagy koncentrátum megnyugtatja az emésztőrendszert, nyákanyaga eredményesen csillapítja a gyomor és a béltraktus görcsös fájdalmát. Illóolaja és flavonoidjai csökkentik a gyulladást, továbbá védik a gyomor nyálkahártyáját. Nagy előnye, hogy a terhes és szoptatós mamák is biztonsággal fogyaszthatják.

Tipp: Hányás és hasmenés esetén is hasznos, hiszen megnyugtatja a gyomrot és a beleket, továbbá jó folyadékpótló szer. Ha ilyen célból isszuk, 1 evőkanál szárított virágzatot forrázzunk le 1 csésze vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le. Napközben maximum 5 csészényit fogyasszunk belőle, emellett igyunk bőségesen fekete teát is.

Édeskömény: felfúvódásra

Magyar ánizs, ánizskapor vagy bécsi kömény: sokféle néven ismert ez a növény, amely elsősorban a benne található anetolnak köszönheti gyógyhatását. Serkenti az emésztőrendszer működését, oldja a görcsöket, megszünteti a felfúvódást.

Tipp: A teát mindig frissen kell elkészíteni. Ehhez 1 teáskanál édesköményt öntsünk le 1 csésze forró vízzel, lefedve hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Az étkezések között, melegen fogyasszunk el belőle 1-1 csészényit. Gyerekek is ihatják, számukra fele-fele arányban almalével hígíthatjuk. Vigyázat, az édeskömény sokaknál allergiás reakciót válthat ki!

Mindent a köményről ->>

Alma: szabályozza a bélműködést

A gyümölcsben lévő pektin segít enyhíteni a hasmenést, nem mellesleg pedig a vér koleszterinszintjét is csökkentheti, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora.

Tipp: Hasmenés vagy székrekedés esetén héjastól lereszelve fogyasszuk, mert így a leghatásosabb.

Zab: gyomor- és bélbántalmakra

A zab szemtermése rostokat, B-vitaminokat és értékes ásványi anyagokat tartalmaz. A növény értékes hatóanyagai akut gyulladás vagy savasodás esetén védik a gyomrot és a beleket az erősen maró emésztőnedvekkel szemben.

Tipp: Ha a fentiekhez hasonló problémánk van, kóstoljuk meg a zablevest! A zabpelyhet 1 órára tegyük hideg vízbe. Utána forraljuk fel, sózzuk meg, majd lefedve főzzük 40-60 percig. Az elpárolgott folyadékot állandóan pótoljuk forró vízzel. Az elkészült kását törjük át szitán. (Nem cserélhető fel turmixolásra!)

Tatárvirág: a teltségérzet csökkentésére

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó és emésztést segítő hatással bír. A leveleiben lévő keserű anyag fokozza a gyomor- és bélnedvek termelődését, oldja a görcsöket, így hasznos segítő lehet, ha túlettük magunkat.

Tipp: A gyomorégés, a puffadás és az émelygés is eredményesen gyógyítható a tatárvirág és a kamilla keverékéből készült teával. Máriatövist, citromfüvet, angyalgyökeret, borsmentát, köményt vagy édesgyökeret szintén vegyíthetünk hozzá, mivel ezekkel kölcsönösen erősítik egymás hatását.

Gyömbér: émelygésre

A benne lévő csípős anyagok, például a gingerol, a központi idegrendszerre hatnak. A terhességi hányinger vagy az utazás során jelentkező émelygés egyaránt megszüntethető némi gyömbér elrágcsálásával, de gyakran már az illata is enyhíti a panaszokat. A növény a nyálelválasztás fokozásával ösztönzi az emésztőnedvek termelődését, így segít, hogy a gyomor mielőbb megkönnyebbüljön. Szoptatós kismamáknak és gyermekeknek is adható.

Tipp: Ha nem szeretjük a nyers gyömbért vagy a belőle készült teát, kapszula formájában is bevehetjük.

Articsóka: zsírbontásra

A levelét hasznosítják, amely egy cinarin nevű keserű aromás anyagot tartalmaz. Ennek köszönhetően az articsóka segíti az epekiválasztást, valamint védi és regenerálja a májsejteket. Emellett jelentősen csökkenti a vérben lévő zsírsavak szintjét is.

Tipp: Veseköves betegek, továbbá terhes és szoptató nők számára nem ajánlott a fogyasztása!

Lenmag: renyhe bélműködésre

Hashajtó hatása miatt idült székrekedés és a vastagbél működési zavarai esetén ajánlott.

Tipp: A lenmagot, illetve annak őrleményét bátran adhatjuk salátákhoz, müzlihez, joghurthoz, vagy kenyérre is szórhatjuk. Kávédarálóval házilag is megőrölhetjük, de azt mindig közvetlenül fogyasztás előtt tegyük, hogy elkerüljük az avasodást.

Borsmenta: a jobb emésztésért

Fokozza az epesavtermelést, oldja a görcsöket. Étvágytalanság, émelygés, teltségérzet esetén is bevethető.

Tipp: 1 csésze teához forrázzunk le 1 evőkanál szárított borsmentalevelet 1,5 dl vízzel, lefedve hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Naponta 3-4 alkalommal, az étkezések előtt fogyasszunk el belőle 1-1 csészével. Alhasi görcsökre kiváló a borsmenta és a köménymagolaj keverékéből készült masszázsolaj.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.