Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Az édességek finomak, de nem egészségesek, ezt tudjuk. Vannak azonban olyan édesítők, amelyek nem hizlalnak, ráadásul védik fogaink egészségét, és sok bennük a nyomelem. És nem laboratóriumban készülnek!

Xilit (Xylitol)

Xilit, csodás cukorpótló
Xilit, csodás cukorpótló

Hatása alapján csodaszernek tűnik, leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Alacsony a kalóriatartalma (40%-kal kevesebb, mint a cukoré), nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal nem leszünk utána éhesek, glikémiás indexe mindössze 7. Ez a kristálycukor estében 68.

Mindemellett fogszuvasodás ellen is hatásos. Szerkezete révén nem tudják a szájunkban lakozó baktériumok savvá alakítani. Sőt fogmosás után használva - a kutatások szerint - képes erősíteni a fogzománcot, és kisebb szuvasodást megszüntetni.

Tulajdonságaiban hasonló a cukorhoz, lehet vele sütni, főzni, egyedül élesztős tészták elkészítéséhez nem használható, mert az élesztő nem bontja le.

És hogy a csoda tovább fokozódjon, a Xilit képes a fül-, homlok- és arcüreggyulladásért felelős baktériumok megtelepedését gátolni, így azok nem tudnak légúti tüneteket okozni.

A kereskedelem gyorsan felismerte jó tulajdonságait, ezért most már a zacskós kiszerelés mellett gyártanak rágógumit, fogkrémet és orrsprayt.

Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy hirtelen használat esetén hasmenést okozhat, a szervezetet ezért lassan kell hozzászoktatni.

Ára:
Zacskós kiszerelés: 45 dkg 2000 Ft-tól
Rágó: 10 db 180-250 Ft
Fogkrém: 1000 Ft-tól

Stevia (sztévia, sztívia)

Stevia Rebaudiana Bertoni
Stevia Rebaudiana Bertoni

A Stevia Rebaudiana Bertoni - vagy ahogy az őslakosok hívják „édes levél” - Paraguayban és Brazíliában őshonos. Növényként az 1900-as években kezdték el termeszteni, sikereket főleg Japánban aratott, amely ma is a világ legnagyobb stevia-fogyasztója. Magyarországon egy ideig arckrém összetevőjeként került forgalomba. Korábban lehetett hallani az amerikai cukormaffiáról, ami betiltotta, de már mindenki számára elérhető.

És hogy miért is jó? Természetes, édesítőereje háromszázszorosa a cukornak, a vércukorszintet egyensúlyban tartja, serkenti a máj és a hasnyálmirigy működését. Külsőleg gombák, aknék és egyéb bőrproblémák kezelésére használható erős gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő tulajdonságai miatt. Ha ez nem lenne elég… csökkenti a magas vérnyomást, és segít az ínygyulladás leküzdésében.

Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, íze nem változik meg, de kenyérkészítésnél lassabban jön fel a tészta. Számos alakban elérhető: kapható őrlemény, por, kivonat, csepp, tabletta formában egyaránt.

Ára:
Stevia őrlemény: 100 g 2000 Ft-tól
Stevia tabletta 100 db 580 Ft (1 tabletta = 1 kockacukor)
Stevia fogkrém: 950 Ft
Stevia növényke annak, aki kertészkedni akar: 1600 Ft

Melasz

A melasz nem túl csinos, de egészségesebb, mint a cukor
A melasz nem túl csinos, de egészségesebb, mint a cukor

A melasz - bár a cukorgyártás mellékterméke - nem elhanyagolható jó tulajdonságokkal rendelkezik. Alapanyaga lehet cukorrépa vagy cukornád. Egészségesebb a cukornádból készülő, amelyet úgy állítanak elő, hogy a nádat felfőzik, és az abból kioldódó sötétbarna, kicsit kesernyés ízű folyadékot hűtik le. Nagyon sok kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.

A melaszt évente 100 napon keresztül állítják elő. Szeptembertől decemberig tart a cukorrépa betakarítása, majd a gyárban tisztítás után ujjnyi darabokra szeletelik a cukorrépát, és több órán keresztül főzik 105 fokon. Ezután nagy nyomáson kipréselik, mechanikusan eltávolítják belőle a szennyeződéseket. Ha már szép tiszta, a vizet elpárologtatják, és marad a sötétbarna finom szirup. Németországban kenyérre kenik a leggyakrabban, de sok sütemény is készül belőle.

Ára:
Üveges: 450 gr 1000 Ft-tól


Végezetül álljon itt egy sikerrecept melasszal, ami állítólag a spórolós skótok nemzeti eledele:

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Finoman vajazz ki egy kisebb téglalap alakú tepsit.
3. 20 dkg vajat olvassz meg egy kisebb lábasban, adj az olvadt vajhoz 1 evőkanál melaszt, kevergesd szépen, hogy összekeveredjenek. Ebbe azután adagolj szépen egymás után:
14 dkg barnacukrot
10 dkg zabpelyhet
10 dkg zabkorpát
5,5 dkg lisztet
5,5 dkg kókuszreszeléket, és keverd össze az egészet fakanállal.
Ezt a keveréket öntsd bele a kivajazott tepsibe, és lapítsd el, ahogy tudod.
4. Süsd 15 percig, vagy amíg aranyszínű lesz.
5. 15 percig hagyd hűlni, utána szeletelheted

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.